بهترین روش برای حذف ویروس از گوشی های اندرویدی
در این مطلب با بهترین روش حذف ویروس از گوشی های اندرویدی و یا به صورت کلی هر دستگاهی که سیستم عامل اندروید بر روی آن نصب شده است آشنا می شوید . و علاوه بر آن، به شما نشان خواهیم داد که چگونه از ورود ویروس و سایر نرم افزارهای مخرب مثل تروجان جدید لواپی (Loapi) به اندروید جلوگیری کنید. با اینفو همراه باشید .
حذف ویروس اندرویدی
بعضی مواقع ویروسهای اندرویدی از طریق نرم افزارهای مخرب وارد دستگاه شما میشوند. بنابراین توصیه میکنیم که برای دانلود اپلیکیشنهای مورد نیاز خود از فروشگاههای شناخته شده اپلیکیشن مثل گوگل پلی استور استفاده کنید. اگر گوگل به وجود یک اپ مخرب پی ببرد، آن را از تمامی دستگاههای تحت ثاثیر قرار گرفته، پاک خواهد کرد؛ درست همانند اتفاقی که در ژانویه ۲۰۱۸ شاهد بودیم و گوگل ۶۰ اپلیکیشن مخرب که محتوای مبتذل را برای کودکان به نمایش میگذاشتند، پاک کرد.
آیا گوشی هوشمند شما نیز به نرمافزارهای مخرب آلوده شده است؟ نگران نباشید، در این مقاله کاملا به شما میآموزیم که چگونه:
- دستگاه خود را به حالت امن (Safe Mode) ببرید.
- در صورت لزوم، وضعیت ادمین برنامه مخرب را پاک کنید.
- اپلیکیشن آلوده به ویروس را حذف کنید.
البته پیش از هرچیز باید گفت که ورود ویروس به تبلت یا گوشی اندرویدی اتفاق بعیدی نیست، اما احتمالا در بسیاری از موارد آنچه شما به عنوان ویروس دیده اید، تنها هشداری است که میخواهد شما را متقاعد کند که اندروید آسیب دیده و نیازمند دانلود یک برنامه و یا یک پاپ آپ خطرناک است و حتی شاید پس از آن دستگاه شما به درستی کار نکند. اما به هر حال ویروس ها برای اندروید وجود دارند. اگر مطمئن هستید که دستگاه شما دارای ویروس است در این مطلب به چگونگی حذف ویروس در سیستم عامل اندروید میپردازیم.
ویروس های اندرویدی از کجا میآیند؟
یکی از اصلیترین راههای ورود ویروس های اندروید به دستگاه شما، نصب اپلیکیشن های جدید (و البته مخرب!) است، بنابراین مجددا توصیه میکنیم که اگر گوشی یا تبلت شما هماکنون ویروس نداشته باشد، بهترین راه برای جلوگیری از ورود ویروس به آن این است که هرگز برنامه های خارج از فروشگاه گوگل پلی و یا سایر فروشگاه های اپلیکیشن شناخته شده را نصب نکنید.
این موضوع نیز در سالهای اخیر اثبات شده و ویروسهای شناخته شدهای که در چند سال اخیر رسانهای شدند، از همین راه وارد دستگاههای اندرویدی کاربران شده بودند؛ ویروسهایی نظیر Gunpoder، Ghost Trojan، Googlian و Godless.
ویروس Gunpoder، که در سال ۲۰۱۵ پس از کشف به واسطه شبکه پالو آلتو توسط روزنامه نگاران معرفی شد، از طریق شبیه ساز بازی نینتندو (Nintendo) و نصب آن خارج از گوگل پلی میتوانست مخفیانه به گوشی شما وارد شود. خوشبختانه ویروس Gunpoder بین کاربران ایرانی (و همینطور بسیاری از کشورهای دیگر) دیده نشد و یا به صورت رسمی گزارش نشد، اما اقدامات محافظتی اهمیت خاص خودش را دارد که باعث می شود دستگاه اندرویدی شما از دچار شدن به ویروسهایی نظیر Gunpoder و سایر ویروس های اندرویدی که ممکن است در آینده منتشر شوند، حفظ شود.
البته راههای دیگری نیز برای ورود ویروسهای مخرب به دستگاه شما وجود دارد، مثل ویروس Mazer که از طریق یک پیام کوتاه به کاربر میگفت که مرورگر Tor را دانلود نماید (که البته درست حدس زدهاید، به جای مرورگر تور، ویروس مخرب Mazer در حال ورود به دستگاه قربانیان بود!).
هرچند تروجان شناخته شده اخیر یعنی تروجان Loapi، از بیرون از گوگل پلی یا یک پیامک، وارد گوشیهای قربانیان شده بود. این تروجان از طریق آنتی ویروس های نصب شده روی دستگاه کاربران، گوشی های آن ها را آلوده کرده بود! این تروجان بارِ کاریِ بسیار زیادی روی دستگاه کاربر وارد میکند و درنتیجه باعث گرمای بیش از حد دستگاه و درنهایت ازکارافتادن باتری میشود.
همچنین تروجان لوآپی یک پیام از جانب شما ارسال میکرد و بدون اطلاع قربانی، باعث عضویت آن در یک سرویس پولی میشد (و البته به همین موارد نیز بسنده نمیکرد).
Skygofree یک نرم افزار مخرب دیگر اندرویدی است که از طریق لینک دانلود در وبسایتهای تقلبی که خود را به عنوان سایتهای رسمی برندهای شناخته شده، جا میزدند، برروی دستگاههای کاربران نصب میشد.
هرکدام از ویروس های اندرویدی اهداف مختلفی دارند؛ برخی از آنهای پروسههای مخربی را روی دستگاه کاربر اجرا میکنند، برخی از اطلاعات شخصی شما سو استفاده میکنند و برخی نیز نرمافزارهای دیگری را دانلود میکنند که البته لزوما آلوده به ویروس نیستند و صرفا از این جهت که کاربر علاقهای به دانلود آنها نداشته، حالت مخربی به خود میگیرند. در انتهای این بخش باید تاکید کنیم که دیگر نگران ویروس های گوشی اندرویدی خود نباشید. تا انتهای مقاله همراه باشید تا با چگونگی حذف ویروس اندرویدی به طور کامل آشنا شوید.
چگونه از ورود بدافزارهای مخرب و ویروس های اندرویدی به دستگاه جلوگیری کنیم؟
اپلیکیشنهای مورد نیاز خود را از خارج از گوگل پلی، کافه بازار یا فروشگاههای اپلیکیشن معتبر، دانلود نکنید.
برای اطمینان از عدم نصب سهوی بدافزارهای مخرب از طریق نصب برنامه های خارج از گوگل پلی، به منوی تنظیمات (Settings) رفته، به گزینه امنیت (Security) نگاه کنید و سپس اطمینان حاصل کنید که گزینه منبع ناشناخته (Unknown Sources، اجازه نصب و راه اندازی برنامه های منابع ناشناس) غیر فعال باشد.
از نصب اپلیکیشنهایی که شبیه به اپلیکیشنهای مورد نیاز شماست، خودداری کنید.
در ۹۹ درصد مواقع، اپلیکیشنهای موجود در اپ استور از لحاظ امنیتی مشکلی ندارند اما باز هم در بین آنها، نرم افزارهای مخربی نیز وجود دارد. اگر اپلیکیشن مورد نظر خود را پیدا نکردید، ترجیحا اپلیکیشنهایی که شبیه به اپلیکیشن مورد نظرتان است را نیز دانلود نکنید.
مجوزهای دسترسی اپلیکیشنها را چک کنید.
اگر شما مصمم هستید برنامه خارج از گوگل پلی را نصب کنید، راجع به آن تحقیق نمایید. دستورات و مجوزهای آن را چک کنید، برای بررسی و یک بازبینی خوب به صورت آنلاین از سایت توسعه دهنده دیدن کنید و ببینید چه چیزهای دیگری ارائه می دهند.
نسخه سیستم عامل اندروید را بهروز نگه دارید.
نیازی نیست همواره آخرین نسخه سیستم عامل اندروید را روی دستگاه خود نصب داشته باشید، اما همواره مطمئن باشید که تا حد امکان، از نسخههای جدیدتر سیستم عامل اندروید استفاده کنید.
یک اپلیکیشن آنتی ویروس نصب کنید.
شما می توانید برنامه آنتی ویروس نصب کنید، تعداد زیادی برنامه های رایگان آنتی ویروس اندروید وجود دارند که قادر به شناسایی و حذف برنامه های مخرب هستند، به عنوان مثال میتوان برنامههای ۳۶۰ Mobile Security، اواست (Avast)، لوک اوت (Lookout)، بیتدیفندر (BitDefender) و دهها آنتی ویروس دیگر را نام برد. اینها همه شامل برنامه اسکنر هستند که همه موارد خطرناک و مخرب را پیدا میکنند، اما توجه داشته باشید که این برنامهها ممکن است اپلیکیشنی را که شما ماهها از آن استفاده میکنید و اطمینان دارد که هیچ مشکلی ندارد نیز به عنوان نرم افزارهای مخرب تشخیص و گزارش دهد.
همچنین بسیاری از متخصصان امنیت گوشیهای اندرویدی توصیه میکنند که روت کردن گوشی اندرویدمیتواند امنیت گوشی را در معرض خطر قرار داده و راه را برای ورود ویروس ها به گوشی همواره کند
اگر فکر می کنید هم اکنون روی گوشی و یا تبلت اندرویدی شما ویروس وجود دارد، به احتمال زیاد ریست فکتوری آن را حذف خواهد کرد، اما انجام این کار بدان معناست که شما همه داده ها و اطلاعاتی را که از آن ها بک آپ ندارید نیز از دست میدهید. به جای این کار میتوانید مراحل زیر را برای حذف ویروس از اندروید دنبال کنید تا اطلاعات دستگاهتان نیز از بین نرود.
چگونه یک ویروس را از اندروید حذف کنیم؟
تا اینجا درباره جلوگیری از ورود ویروس اندرویدی به دستگاه شما صحبت کردیم. اگر شما مطمئن هستید که در حال حاضر دستگاه شما آلوده به ویروس شده است، بخش حذف ویروس اندرویدی مناسب شما خواهد بود:
مرحله ۱٫ گوشی و یا تبلت خود را در حالت امن Safe Mode قرار دهید.
این امر مانع از هر گونه اجرای برنامه های شخص ثالث از جمله هر نرم افزار مخرب می شود؛ در بسیاری از دستگاه ها شما میتوانید دکمه پاور را هم برای خاموش کردن و هم راه اندازی مجدد در حالت امن فشار دهید. اگر این قضیه راجع به گوشی شما صدق نمیکند باید مدل گوشی خود را در گوگل سرچ کنید که چگونه در حالت امن (safe) قرار میگیرد و دستورالعمل آن را دنبال کنید. هنگامی که دستگاه شما در حالت امن (safe mode) باشد، شما پیام حالت امن را در سمت چپ و پایین صفحه نمایش مشاهده میکنید.
مرحله ۲٫ حذف اپلیکیشن های مخرب و یا غیر ضروری
منوی تنظیمات (Settings) خود را باز کرده و بخش برنامه ها (Apps) را انتخاب کنید، سپس برگه دانلودها (Downloaded) را مشاهده نمایید. در صورتی که نام ویروس را میدانید که به راحتی آن را حذف کنید. در غیر این صورت، در میان لیست چیزی که به نظر خطرناک میرسد یا میدانید که شما آن را نصب نکردهاید و یا لزومی ندارد بر روی دستگاه شما اجرا شود، همه را حذف کنید.
مرحله ۳٫ انتخاب و حذف برنامه مخرب
بر روی برنامه مخرب کلیک کرده و آن را باز کنید، سپس آن را آنیستال نمایید (آنچه در تصویر می بینید مثال است و قرار نیست آن ویروس به همین نام باشد). در اغلب موارد، این همه آن کاریست که شما باید برای حذف ویروس انجام دهید، اما گاهی اوقات ممکن است دریابید که دکمه آنیستال غیرفعال شده و بدین دلیل است که ویروس در وضعیت مدیر دستگاه قرار دارد).
مرحله ۴٫ غیر فعال کردن دسترسی مدیر برخی از برنامه ها
از منوی برنامه ها در قسمت تنظیمات خارج شوید و روی امنیت (Security) و سپس مدیر دستگاه یا Device Administrators کلیک کنید. اینجا شما لیستی از تمام برنامه هایی که بر روی گوشی یا تبلت شما با وضعیت مدیر وجود دارند را خواهید دید. به راحتی تیک برنامه هایی را که می خواهید حذف کنید بردارید، سپس غیر فعال کردن یا (deactive) را در صفحه بعدی کلیک کنید. شما اکنون میتوانید به منوی برنامهها بازگشته و آن برنامه را حذف کنید.
مرحله ۵. اکنون با حذف این ویروسها از دستگاه اندرویدی خود، نیاز به راه اندازی مجدد دستگاه برای خارج کردن آن از حالت امن دارید. حالا که دستگاه شما به درستی کار میکند خوب است که اطلاعات مهم خود را ذخیره کرده و یک آنتی ویروس اندروید برای محافظت از هر گونه ویروسی که در آینده ممکن است بیاید، نصب کنید.
بخش دیدگاهها متعلق به شماست. آیا شما راهکار دیگری برای حذف ویروس از گوشی های اندرویدی سراغ دارید؟ تجربیات خود را درخصوص ویروس های اندرویدی و حذف ویروس از گوشی های اندرویدی خود (با ذکر نوع گوشی) با ما و دوستانتان به اشتراک بگذارید.