تفرجگاه گرماب خراسان، گردشگاهی بکر با چشمههای معدنی آب گرم
تفرجگاه گرماب خراسان یکی از تفریحگاههای استان خراسان رضوی است که چشمههای آبگرم آن سبب شهرت تفرجگاه شده است.
تفرجگاه یا گردشگاه مکانی است که عناصر اصلی آن را پوشش گیاهی و آب تشکیل میدهند. این مکانها به قصد استفاده مردم در اوقات فراغت و برای لذت بردن در طبیعت، ساخته میشوند. این گردشگاهها که با استفاده از فضای سبز و طبیعت و آب چشمهها در نظر گرفته میشوند، با طراحیهای انسانی و مصنوعی میتوانند چشماندازهای زیباتری را ایجاد کنند. وجود آبشارها و انواع درختان خاص و چشمههای طبیعی از عناصری است که بر زیبایی گردشگاهها میافزاید. برخی از این گردشگاهها در کنار زیارتگاهها نیز شکل گرفتهاند. ایران سرزمین تفریحگاههای متنوع در سراسر خاک خود است. یکی از این تفریحگاههای معروف، تفریحگاه گرماب در استان خراسان رضوی است.
تفرجگاه گرماب خراسان
تفریحگاه گرماب در ۳۴کیلومتری غرب نیشابور و در ۵ کیلومتری روستای سعادتآباد در استان خراسان رضوی قرار گرفته است. وجه تسمیه نام تفریحگاه گرماب، از روستایی که در آن قرار دارد گرفته است. وجه تسمیه نام روستا و گردشگاه نیز هر دو از چشمههای آبگرم معدنی سبک که در وسط روستا قرار دارند، گرفته شدهاند. این روستا بیش از ۶ هزار نفر جمعیت دارد و بزرگترین روستای استان خراسان رضوی است. آب چشمههای موجود در گردشگاه، از دسته آبهای کلروره سولفاته کلسیک است که در سطح کشور، رتبه اول این آبها را دارد.
تفرجگاه گرماب دارای طبیعتی زیبا و پرطرفدار است. اکثر مردم روستا و مردم اطراف، برای تفریح و تفرج، روزهای تعطیل و اوقات فراغت خود را در کنار این چشمههای این گردشگاه به سر میبرند. تفرجگاه گرماب دارای آبشاری زیبا و خروشان است. حضور این آبشار، زیبایی این مکان تفریحی را چندین برابر افزوده است. تفرجگاه گرماب دارای پوشش گیاهی خاص و زیبایی است که اغلب کارکرد آنها بهصورت استفاده انسانی در نظر گرفته شده است.
تفرجگاه گرماب دارای چشمههای آبگرم فوقالعادهای است که علاوه بر چشمانداز زیبا، کاربرد درمانی نیز دارند
علاوه بر آبشار زیبا و چشمنواز مورد بحث، تفریحگاه گرماب دارای چشمههای آبگرم فوقالعادهای نیز است که برخی اهالی منطقه اعتقاد به شفابخش بودن آن برای دردهای جسمی دارند. علاوه بر کاربرد این چشمههای زیبا و زلال و چشمانداز نهرهای آنها در بخشیدن زیبایی و طراوت به باغ، کارکرد دیگری نیز دارند. با آزمایشهای انجام شده روی آب این چشمهها، ثابت شده است که در تسکین بسیاری از دردهای عضلانی و در بهبودی بیماریهای پوستی تاثیر بسیار دارند. اطراف این چشمه معدنی را رسوبات دوره چهارم زمینشناسی دربر گرفته است که خود میتوانند از جذابیتهای طبیعی منطقه برای علاقهمندان به مسایل زمین و شناخت آن محسوب شود.
پوشش گیاهی این تفریحگاه از دیگر جاذبهها و چشماندازهای آن است. این پوشش گیاهی که شامل درختان پسته و بوتههای زرشک میشود، علاوه بر تاثیر بر چشمانداز باغ، مورد استفاده مردمی قرار میگیرد که از این مکان به قصد تفریح استفاده میکنند. درختان چنار و بلوط این تفریحگاه بهعنوان پوشش گیاهی برای ایجاد سایبان برای گردشگران و ایجاد چشمانداز فرحبخش و فضای سبز در گردشگاه گرماب بوده است. اگرچه برخی میوه بلوط را نیز مورد استفاده قرار میدهند، اما درخت بلوط بیشتر برای زیبایی طبیعت و استفاده از چوب آن کاربرد دارند.
مزار پیر یاهو از جاذبههای مذهبی و دیدنی است که در گردشگاه گرماب واقع شده است
از دیگر جاذبههای دیدنی تفریحگاه گرماب خراسان میتوان به مزار پیر یاهو از سالکان طریقت و تصوف اشاره کرد که در بلندترین نقطه کوه و نزدیک به چشمههای آبگرم واقع شده است. زیارتگاه در ۷۰ کیلومتری شمال غرب تربت حیدریه است که در ارتفاعات شرق کدکن در کوه سجاوند قرار دارد که از طریق سعادتآباد به تربت حیدریه راه دارد.
این مزار به منطقه تفریحی گرماب کاملا نزدیک است و جزو گردشگاه مزبور محسوب میشود. ساختمان این مزار از سنگ لاشه، ملاط گل و گچ در پی بنا و خشت و گل در بدنه آن تشکیل شده است. این مزار مربوط به عصر قاجاریه است و شخص مدفون در آن را به دورههای گذشته نسبت میدهند. در داستانها و افسانههایی که بین مردم شهر مطرح میشود پیکری که در مزار خفته، از مردان بزرگی است که در زمان حضرت موسی زندگی میکرده است.
بر اساس تحقیقات در صنعت توریسم این تفرجگاه بکر یکی از چشماندازهای طبیعی و مناظر زیبای شهرستان رشتخوار است که طبیعت جذاب خود را حفظ کرده و همه ساله، بهخصوص در فصل بهار و تابستان گردشگران زیادی از دامنه سرسبز آن استفاده میکنند. این گردشگاه از لحاظ طبیعت زیبا و تنوع پوشش گیاهی و فضای سبز از جایگاه ممتازی در روستا برخوردار است. با وجود زیبایی و بکر بودن گردشگاه گرماب و چشمههای معدنی آن، این مکان دیدنی هنوز هم برای بسیاری از گردشگران، ناشناخته است.
برنامهریزی بهتر و سیاستگذاریهای میراث فرهنگی در این مکانها و ایجاد زیرساخت برای توسعه این مکانهای بکر و اطلاعرسانی برای شناخت آنها شاید اولین شرط لازم برای برخورداری از نتایج استفاده از صنعت توریسم در این مکان زیبا باشد.