نقاط معلق جلوی چشمانمان چه چیزی هستند؟
حدود ۷۶ درصد افرادی که دچار مشکلات بینایی نیستند، لکههای معلقی را معمولاً جلوی چشم خود در هوا میبینند که با چرخش چشم به سمتهای مختلف، این لکهها نیز جابهجا میشوند.
این اجسام معلق ساختاری مانند کرم دارند و اغلب زمانی در جلوی دید ما قرار میگیرند که به نقطهای روشن و یکنواخت مانند آسمان، برف و یا یک صفحه نمایش سفید خیره شده باشیم.
این لکههای معلق مگسهای در حال پرواز نیز نامیده میشوند، ولی واقعیت این است که این لکهها حشره نیستند. دانشمندان اثبات کردهاند که این لکهها در حقیقت اجسام بسیار ریزی هستند که به درون چشم ما راه یافتهاند. این اجسام ریز میتوانند بافت زندهی بدن، گلبولهای قرمز و تکه های ریز پروتئین باشند که در زجاجیهی چشم معلق شدهاند. زجاجیه ظاهری مشابه ژل دارد که بین عدسی و شبکیهی چشم قرار گرفته است و ظاهر چشم را حفظ میکند.
نور از طریق عدسی وارد چشم میشود و سلولهای خاصی را بر روی شبکیه فعال میکند، ولی از آنجا که اجسام معلق درون زجاجیه قرار دارند، بر روی شبکیهی چشم سایه میاندازند و تصاویر لکههای معلق را میسازند که ما جلوی چشم خود میبینیم.
محققین چشم پزشکی، پدیدهی دیگری را نیز در این مورد تشریح کردهاند که به نام «پدیدهی میدان آبی درون چشم» شناخته میشود. محققین میگویند که این پدیده در حقیقت نقطهی متضاد لکههای معلق است. آسمان آبی که برخی اوقات به صورت غیرعادی توسط چشم دیده میشود، سایهی اجسام موجود در زجاجیهی چشم نیستند؛ بلکه گلبولهای سفیدی هستند که بر روی شبکیهی چشم نشستهاند.
سلولهای سیستم ایمنی آنقدر بزرگ هستند که باعث کم شدن سرعت گلبولهای قرمز درون چشم شوند و به این ترتیب، باعث شوند ناحیههایی بر روی شبکیه تشکیل شود که تنها حاوی پلاسما و گلبولهای سفید باشند. با نگاه کردن به یک ناحیهی آبی روشن مانند آسمان، میتوانیم احساس کنیم که این گلبولهای سفید در حال جابهجایی هستند. در این حالت نور آبی توسط پلاسما و گلبولهای سفید به اندازهی گلبولهای قرمز جذب نمیشود و اختلال در دید ایجاد میشود.