علایم حاملگی

دوران بارداری

دوران بارداری

حالت تهوع

حالت تهوع و یا ویار صبحگاهی یکی دیگر از نشانه های کلاسیک آغاز دوران بارداری در بدن زنان است، که می تواند حامله بودن فرد را اطلاع دهد. در واقع، می توان ادعا کرد که هر زنی در هفته های آغازین بعد از حذف پریود یا دوره قاعدگی در بدن خود و حتی قبل از باردار شدن هم ممکن است حالت تهوع را تجربه کند. یادتان باشد که حالاتی مانند سرگیجه، ضعف بدن و احساساتی شدن هم در هنگام بروز حالت تهوع در بدن زنان باردار دست می دهد. هر چند برخی از زنان ممکن است در هر زمان از روز حالت تهوع را تجربه کنند، اما معمولا این حالت در اوایل صبح بدتر است. جالب است بدانید که در حدود ۷۵٪ از زنان باردار، ویار صبحگاهی را در روزهای اولیه از دوران بارداری خود تجربه می کنند، اما شدت آن در هر زن بارداری نسبت به مادران باردار دیگر متفاوت است. البته، فراموش نکنید که بروز حالت تهوع و ویار صبحگاهی زنان باردار در اولین روزهای این دوران شدید بوده و با پیشرفت دوران حاملگی، کم کم فروکش می کند.

ترشح بیش ازحد هورمون HCG (گنادوتروپین جفتی انسان) در مراحل اولیه از دوران بارداری باعث بروز تهوع و استفراغ در زنان حامله می شود. اما این حالت تهوع معمولا پس از گذشتن سه ماهه اول از دوران حاملگی (در اکثر زنان) فروکش می کند. با این حال، گاهی اوقات هم ممکن استهوع و استفراغ در بدن زنان حامله تا نه ماه به طول انجامد. در بدن برخی از زنان هم ویار صبحگاهی از هفته ششم دوران بارداری آغاز می شود. این در حالی است که ویار صبحگاهی در دیگر مادران، از روزهای اول دوران بارداری شروع شود.

بد غذایی

احساس بیزاری نسبت به مصرف برخی مواد غذایی خاص، یکی دیگر از علائم شایع آغاز روند بارداری در بدن زنان است. در واقع، یادتان باشد که در این دوران، ممکن است زنان با در اختیار داشتن برخی مواد غذایی مورد علاقه خود، احساس کنند که بو و طعم آن ماده غذایی باعث بروز حالت تهوع در آن ها می شود. فراموش نکنید که در حدود ۸۵٪ از زنان باردار بیزاری از مصرف برخی مواد غذایی مورد علاقه خود را در طول سه ماهه اول از این دوران حساس تجربه می کنند.

بسیاری از این افراد هم اشتهای طبیعی خود را برای مصرف غذا با ورود به سه ماهه دوم و یا سوم از دوران بارداری دوباره به دست می آورند، اما در برخی موارد هم ممکن است حالت بیزاری نسبت به مصرف برخی مواد غذایی تا تمام شدن دوران بارداری با مادر همراه باشد.

جالب است بدانید که تا به حال، هیچ مدرکی به دست نیامده که نشان دهد راه گریزی برای فرار از این احساسات وجود دارد، اما اعتقاد بر این است که بروز این حالات در بدن زنان باردار می تواند به علت بالا بودن میزان ترشح سطح پروژسترون باشد، که تنفر از برخی مواد غذایی و حساسیت به برخی بوها را به دنبال خواهد داشت.

نیاز به دفع ادرار بیشتر در آغاز دوران بارداری

به دلیل این که بعد از باردار شدن، تغییرات هورمونی زیادی در بدن زنان رخ می دهد، تولید خون اضافی هم در بدن این افراد تولید خواهد شد، که این حالت باعث بروز تکرر ادرار در طی کل دوران بارداری زنان خواهد شد. در واقع، از آن جایی که کار کلیه زنان باردار فیلتر کردن خون است، آن ها با پر شدن مثانه خود توسط کلیه، نیاز بیشتری به تخلیه ادرار خواهند داشت.

نیاز به دفع ادرار بیشتر یکی دیگر از نشانه های طبیعی آغاز روند بارداری در بدن زنان است. در واقع، از آن جایی که این افراد به زودی، پریود یا دوره قاعدگی خود را هم از دست می دهند، معمولا نیاز به دفع ادرار بیشتر به خصوص در طول شب را خواهند داشت، که بسیار هم آزاردهنده است. اما، در کل این حالت به عنوان یک علامت شایع حامله بودن در بدن زنان محسوب می شود.

نفخ کردن شکم

در برخی مواقع ممکن است شکم شما از شلوارتان بیرون زده باشد، طوری که احساس کنید اندازه شلوار برایتان تنگ شده و نیاز به گشودن دکمه آن دارید، تا نفس راحتی بکشید. در چنین مواردی ممکن است شما باردار باشید! اما، اندازه جنین داخل رحمتان در این شرایط، خیلی کوچک (فقط به اندازه یک توپ کوچک سلولی (بلاستوسیست)) می باشد. همچنین، اگر شما هم به عنوان یک زن جوان احساس سنگینی و یا وجود باد را در معده خود احساس کردید، که بسیار هم ناراحت کننده می باشد، باید بدانید که یکی از علائم شایع آغاز روند بارداری قبل از حذف پریود یا دوره قاعدگی در بدنتان به وجود آمده است. این حالت به دلیل ترشح زیاد هورمون پروژسترون و هضم ناقص غذا بروز کرده و باعث به وجود آمدن مشکلاتی مانند نفخ و یبوست در بدن زنان باردار خواهد شد.

این نکته مهم را هم به خاطر بسپاریدکه برای رهایی از مشکلات نفخ، شما می توانید غذای روزانه خود را در اندازه های بسیار کوچک مصرف کنید، تا هضم غذا به آسانی صورت گیرد. همچنین، زنانی که از مشکل یبوست و نفخ شکم رنج می برند، باید از مصرف غذاهای سرخ شده و بسیار چرب اجتناب کرده و سعی کنند تا در طی کل دوران بارداری خود غذاهای سالم را انتخاب نمایند.

سردرد و کمر درد

در چنین شرایطی فرد به طور متناوب، دچار درد کمر شدید هم خواهد شد که نشان دهنده شل شدن رباط های بدن زن باردار برای آماده شدن جهت حمل وزن نوزاد است. البته گرفتگی عضلات، نفخ و یبوست در هنگام لانه گزینی جنین هم می تواند باعث بروز درد در نواحی کمر زنان، در روزهای اولیه از دوران بارداری شود. شما می توانید با دکتر خود در مورد مصرف داروهای مخصوص این مشکل صحبت کنید.در نهایت، فراموش نکنید که در این دوران هرگز نباید خوددرمانی کرده و اثرات داروها را امتحان کنید. علاوه بر مصرف داروها، نکته مهم دیگر برای درمان درد کمر توجه به موقعیت خواب زنان باردار در طول شب و تغییر دادن آن است.
پایین بودن قند خون در بدن زنان باردار باعث می شود که این افراد دچار سردرد شوند، چون در چنین حالتی سلول های مغز سعی می کنند تا با کمبود عرضه قند در خون مقابله شود. پس، اگر شما هم به عنوان یک زن جوان در حال تلاش برای باردار شدن هستید و به طور مکرر، دچار سردرد می شوید، باید بدانید که این حالت می تواند نشانه ای از بروز تغییرات در هورمون های جنسی زنانه مانند استروژن و پروژسترون باشد، که برای آماده سازی رحم جهت رشد جنین در آینده اتفاق می افتد.

یبوست

تغییرات ایجاد شده در ترشح هورمون های بدن زنان باردار و بالا رفتن میزان ترشح هورمون پروژسترون در بدن این افراد می تواند سیستم گوارشی آن ها را تحت تاثیر قرار داده و مشکلاتی را در این ناحیه از بدنشان ایجاد کند. در چنین شرایطی، اجابت مزاج در مادران باردار به سختی صورت گرفته و باعث می شود تا مواد غذایی به آرامی در امتداد دستگاه گوارش حرکت کنند. اگر شما هم به عنوان یک زن جوان احساس می کنید که مدتی است به طور منظم دچار مشکل یبوست هستید، باید با در نظر گرفتن شرایط بدنی خود، تست بارداری خانگی را در اسرع وقت انجام دهید.

تنگی نفس

برخی از زنان ممکن است تنگی نفس را هم در چند هفته اول از دوران بارداری خود تجربه کنند، که این حالت نشان دهنده نیاز بدن این افراد به اکسیژن و خون بیشتری است. در واقع، با این حرکات بدن مادر می-تواند خون اضافی را با جنین در حال رشد خود به اشتراک بگذارد. البته فراموش نکنید که این تنگی نفس در برخی زنان تا پایان دوران بارداری ادامه می یابد، چون با پیشرفت دوران حاملگی و بزرگ شدن جنین داخل رحم، نیاز او به اکسیژن و مواد مغذی نیز افزایش می یابد. در نهایت، این نکته مهم را به خاطر بسپارید که انجام ورزش های سبکو تمرین برخی حرکات ورزشی، کشیدن نفس عمیق و آهسته و پوشیدن لباس های گشاد در تنظیم تنفس زنان باردار بسیار مفید می باشد.

معمولا، بدن اکثر زنان می تواند پس از درک حالت حامله بودن، در یک الی دو هفته اول دوران بارداری این علائم را از خود بروز دهد. اما، فراموش نکنید که در برخی موارد هم این نشانه ها ممکن است با مسائل دیگری که مربوط به سلامت و یا علائم پیش از قاعدگی است، همراه شود. به همین دلایل، شما باید بتوانید تمایز بین علائم قبل از قاعدگی و دوران بارداری را در بدن خود به خوبی تشخیص دهید. بنابراین، برای قضاوت در مورد علائم غیر طبیعی که ممکن است در موارد قبل و بعد حاملگی در بدن زنان اتفاق می افتد، باید با همه آن ها آشنایی کامل داشته باشید، چون برخی از این علائم هرگز در بدن رخ نمی دهد. پس، یادتان باشد که تنها راه بی نقص برای تعیین بارداری زنان استفاده از تست بارداری خانگی است.

خستگی

در واقع، افزایش سطح پروژسترون در بدن زنان، در اوایل دوران حاملگی می تواند آن ها را خسته و خواب آلود کرده و نسبت به زمان های قبل بی حوصله تر کند. علاوه بر این موارد، تغییرات زیادی هم در روند تولید خون در بدن زنان حامله رخ می دهد، که افزایش یافتن میزان خون در بدن برای حمایت از رشد جنین خواهد بود. تقریبا می توان ادعا کرد که همه زنان باردار، این شرایط را تجربه می کنند! همچنین، آغاز روند بارداری در بدن زنان سطح انرژی بدن مادران را هم کاهش خواهد داد، به ویژه زمانی که بدن فردی مواد معدنی، ویتامین ها، آهن و مایعات را به اندازه کافی دریافت نکند.
به همین دلیل زمانی که زنی احساس کرد، باردار است باید شروع به مصرف ویتامین های دوران بارداری بکند. البته، یادتان باشد که مصرف کافئین و محصولات آن با جذب انواع ویتامین ها و مواد معدنی در بدن تداخل پیدا خواهد کرد. بنابراین، خوابیدن روش بسیار خوبی برای مبارزه با احساس خستگی در روزاهای آغازین از دوران بارداری زنان محسوب می شود. البته، در برخی موارد، بروز حالت خستگی در بدن زنان می تواند به دلیل وجود مسائل مربوط به سلامتی فرد مانند کم خونی و کم کاری تیروئید باشد. بنابراین، شما نمی توانید فرض کنید که حالت خستگی به تنهایی یکی از نشانه های باردار بودن است.

احساس درد سنگین در سینه

به وجود آمدن تغییرات در سینه های یک زن، یکی دیگر از نشانه های اولیه آغاز روند بارداری در بدن این افراد می باشد، چون این لحظات زمانی است که هورمون های ترشح شده در بدن، سیگنال هایی را به سینه ارسال می کنند تا آن ها را برای ۴۰ هفته دوران حاملگی آماده کنند. در واقع، در روزهای آغازین دوران بارداری، رگ های خونی موجود در سینه های مادر گشاد شده و شروع به رشد می کنند. در نتیجه، اندازه آن ها از حالت طبیعی بزرگ تر شده و رنگ تیره موجود بر روی نوک سینه ها، نیز بزرگ تر و تیره تر می شوند. البته، به عنوان یک خانم باردار یادتان باشد که شما می توانید تغییرات ایجاد شده در پستان های خود را یک یا دو هفته پس از باردار شدن حس کنید. سینه های برخی از زنان هم ممکن است در طی این دوره دچار خارش و تورم شده و دردی را هنگام لمس شدن احساس کنند. همچنین، جالب است بدانید که این احساسات ناراحت کننده با پیشرفت دوران بارداری افزایش خواهد یافت، به طوری که شما متوجه خواهید شد سینه بندهایتان بعد از گذشت چند هفته از زمان از دست دادن چرخه قاعدگی یا پریود و در هفته های ششم تا هشتم دوران حاملگی تنگ تر شده است.

تمام این علائم ممکن است در بیشتر زنان مشابه بوده و با پیشرفت دوران بارداری بدتر هم بشوند. بنابراین، اگر پریود یا دوره قاعدگی در بدن زنی به تاخیر افتاده است، او می تواند تغییرات ایجاد شده در پستان های خود را مشاهده کرده و با استفاده از تست بارداری خانگی از حامله بودن خود مطمئن شود.

متورم شدن پاها یکی دیگر از علائم حاملگی

برای کاهش این مشکل، هنگام نشستن پاهای خود را بلندتر از سطح بدن نگه دارید. همچنین، به عنوان یک زن حامله سعی کنید تا از نظر جسمی همیشه فعال بوده و در پایان شب، قبل از رفتن به رختخواب، قسمت پایین پاهای خود را در آب گرم قرار داده و خوب شستشو دهید. علاوه بر این موارد، این افراد باید در هنگام استراحت کردن یک بالش را در بین پاهای خود قرار داده و همیشه در پشت بدن خود از یک تکیه گاه استفاده کنند. اگر به عنوان یک زن باردار مجبور هستید تا برای مدت زمان طولانی نشسته یا ایستاده قرار گیرید، بهتر است هر چند وقت یکبار، تغییر موقعیت داده و یا با راه رفتن در اطراف محیط کار، کمی بدن خود را آرام کنید. در نهایت، برای تسکین، درد و یا کشیدگی در نقاط مختلف بدن خود از یک تکه یخ استفاده نمایید؛ یعنی با قرار دادن یک تکه یخ در پارچه تمیز، منطقه آسیب دیده از بدنتان را پوشش دهید.

سوزش سر دل از جمله علائم حاملگی زنان در سه ماهه سوم بارداری

همچنین، برای جلوگیری از بروز مشکل سوزش سردل در سه ماهه سوم از دوران بارداری خود، بلافاصله پس از مصرف غذا خم نشده و یا دراز نکشید. علاوه بر این موارد، پوشیدن کمربند و یا لباس تنگ به زنان حامله توصیه نمی شود، زیرا مشکلات معده را افزایش خواهد داد. در نهایت، به عنوان یک خانم باردار به خاطر داشته باشید که استفاده از آدامس های بدون قند (مانند آدامس نعناعی که حاوی Xylitol است) ممکن است در کاهش مشکل سوزش سر دل به شما کمک کند.

در موزد این مشکل، اکثر زنان در سه ماهه آخر از دوران بارداری خود بیشتر از قبل عذاب می کشند. با این حال، مادران جوان و بی تجربه می توانند با خوردن وعده های کوچک و مکرر غذایی این مشکل را در بدن خود کاهش دهند. البته، یادتان باشد که اجتناب از مصرف غذاهای سرخ شده، چرب و تند نیز برای از بین بردن مشکل سوزش سردل زنان باردار بسیار موثر می باشد. به عنوان یک زن حامله، نوشیدن مایعات زیاد را بین وعده های غذایی فراموش نکنید. در هنگام استراحت نیز سر و شانه خود را در سطحی بالاتر از بدن قرار دهید.

علل بروز انقباضات رحمی در دوران بارداری زنان

بر اساس نظر پزشکان متخصص زنان و زایمان هیچ مورد خاصی وجود ندارد که موجب بروز انقباضات رحمی در بدن زنان، در طی ماه های آخر دوران بارداری شود. ولی در برخی موارد، ممکن است بر اثر رخ دادن تغییرات شیمیایی پیچیده در داخل بدن زنان باردار و واکنش های عضلات نسبت به آن ها انقباضات رحمی اتفاق بیافتد. همانطور که با اتمام به ماه آخر دوران بارداری زنان، روز بزرگ زایمان فرا می رسد، بدن مادر کم کم تصمیم می گیرد تا در یکی از لحظات حساس و نفس گیر زندگی خود شرکت کند. این آمادگی با ترشح دو ماده مهم پروستاگلاندین و اکسیتوسین در بدن شروع می شود که فرایند انقباضات رحمی را به دنبال داشته و نشان دهنده زمان تولد نوزاد خواهد بود.

بروز احساس خستگی زیاد در مادران باردار

به عنوان یک خانم باردار، در هنگام احساس خستگی حتما به نوای بدن خود گوش داده و مدتی را به استراحت کردن اختصاص دهید. در چنین مواردی، می توانید از همسر یا مادر خود بخواهید تا در انجام کارهای روزانه به شما کمک کند. در صورت امکان، کارهای سخت روزمره و تمیز کردن اساسی منزل را در سه ماهه سوم از دوران بارداری خود متوقف کنید. فراموش نکنید که گرفتگی و احساس درد در عضلات پاها، به ویژه در شب می تواند نشان دهنده کمبود کلسیم در بدن زن حامله باشد. پس در چنین شرایطی، حتما با پزشک متخصص زنان و زایمان تماس گرفته و برای جبران کمبود بدن خود اقدام کنید.

زنان حامله برای جلوگیری از بروز این مشکل باید از یبوست و بروز تنش زیاد در بدن خود جلوگیری کنند. همچنین، زنان حامله می توانند تمرینات ورزشی کف لگن (Kegel) را در سه ماهه آخر از دوران بارداری خود برای جلوگیری از بروز مشکل یبوست انجام دهند.

تنگی نفس در سه ماهه آخر دوران بارداری

زنان باید در دوران حاملگی خود استراحت زیادی داشته باشند، چون ممکن است در هنگام خوابیدن با مشکلات زیادی مواجه شده و گذشت این روزها را برای او کمی دشوار کند. ولی انجام تمرینات ورزشی و داشتن عادات خواب منظم می تواند در رفع مشکل بی خوابی زنان در سه ماهه آخر از دوران بارداری بسیار مفید باشد. بنابراین، همه زنان حامله باید سعی کنند تا در روزهای پایانی دوران بارداری خود از نظر جسمی فعال باشند. در نهایت، به عنوان یک زن حامله قبل از رفتن به رختخواب و داشتن خواب راحت، حتما نکات ذکرشده را به یاد آورید:

پس به عنوان یک زن باردار سعی کنید تا نفس های عمیق کشیده و آن را آهسته از طریق دهان بیرون بدهید. البته مزایای پوشیدن لباس های شل و راحت حاملگی را در کاهش مشکل تنگی نفس مادران نباید فراموش کرد، زیرا این وضعیت حال شما را خوب کرده و احساس آرامش کاملی را به شما هدیه خواهد داد.

دوش گرفتن با آب گرم در روزهای پایان دوران حاملگی بسیار آرامش بخش است.

خوردن یک میان وعده سبک به همراه نوشیدنی گرم در داشتن خواب راحت زنان حامله بسیار موثر است.

استفاده از بالش اضافی برای حمایت پاها و کمر یا شکم مادر باردار در هنگام خواب فراموش نشود.

انجام تمرینات ورزشی سبک که با تنفس عمیق و آرام همراه است، تمرین خوبی برای داشتن خواب شبانه راحت در سه ماهه سوم از دوران بارداری محسوب می شود.

احساس درد ناگهانی در کشاله ران ها در سه ماهه پایانی از دوران حاملگی

به عنوان یک خانم باردار، برای کاهش این درد باید از حرکت ناگهانی بدن و پاها اجتناب نمایید. بنابراین، هنگامی که با مشکل سرفه یا عطسه روبرو شدید، از ناحیه کمر به جلو خم شده و سپس عطسه کنید.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *