روش درمانی برای سرطان ریه

چه عواملی باعث بروز بیماری سرطان ریه در افراد می شود؟ علائم و نشانه های بیماری خطرناک سرطان ریه چه عواملی می باشند ؟ آیا بیماری سرطان ریه قابل پیشگیری و درمان است؟ آیا سیگار کشیدن باعث بروز سرطان ریه در افراد خواهد شد؟ در این مطلب با بیماری سرطان ریه بیشتر آشنا خواهیم شد.

سرطان ریه نوعی از سرطان است که در ریه ها شیوع می یابد. ریه ها دو عضو اسفنجی شکل در قفسه سینه هستند که هنگام دم اکسیژن دریافت و در بازدم دی اکسید کربن آزاد می کنند.

سرطان ریه در هر سال نسبت به سرطان روده بزرگ، پروستات، تخمدان و سرطان پستان قربانیان بیشتری می گیرد.

افرادی که سیگار می کشند ، بیشترین خطر ابتلا به سرطان ریه را دارند. خطر ابتلا به سرطان ریه به طول زمان و تعداد سیگارهایی که مصرف می کنید بستگی دارد..در صورت ترک سیگار ، حتی اگر سالیان متمادی سیگاری بوده اید، می توانید به طور قابل توجهی خطر ابتلا به سرطان ریه را کاهش دهید.

علائم

سرطان ریه به طور معمول در مراحل اولیه ،علامت یا نشانه خاصی ندارد. علائم و نشانه های سرطان ریه معمولا زمانی که بیماری پیشرفته شود ظاهر می شود.

علائم و نشانه های سرطان ریه ممکن است شامل موارد زیر باشد:

• سرفه ای که برطرف نمی شود.
• تغییرات در سرفه های مزمن و یا سرفه در افراد سیگاری
• سرفه همراه با خون ،حتی اگر مقدار کمی باشد.
• تنگی نفس
• درد قفسه سینه
• خس خس سینه
• خشونت و گرفتگی صدا
• کاهش وزن
• استخوان درد
• سردرد

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

در صوریکه هرگونه علائم یا نشانه های نگران کننده ای داشتید حتما به پزشک جهت بررسی مراجعه کنید.

اگر سیگار می کشید و قادر به ترک آن نیستید ، جهت دریافت کمک و راهنمایی برای ترک سیگار ملاقاتی با پزشک داشته باشید ، وی می تواند با مشاوره ، تجویز دارو و فرآورده های جایگزین نیکوتین، به شما کمک کند.

علل

سیگار کشیدن علت اصلی سرطان ریه است – هم در افراد سیگاری و هم در افرادی که در معرض دود سیگار قرار دارند– .اما سرطان ریه در افرادی که هرگز سیگار نکشیده اند و در تماس طولانی مدت با دود سیگار نیز قرار نداشته اند ممکن است رخ دهد.. در این موارد، ممکن است هیچ دلیل روشنی برای ابتلا به سرطان ریه وجود نداشته باشد.

سیگار کشیدن چگونه باعث ایجاد سرطان ریه می شود؟

پزشکان معتقدند سیگار کشیدن با صدمه به سلول های پوشاننده ی ریه، باعث سرطان می شود. هنگامی که فرد دود سیگار را که پر از مواد سرطان زاست استنشاق می کند، تغییرات در بافت ریه تقریبا بلافاصله آغاز خواهد شد.

در ابتدا بدن ممکن است قادر به ترمیم این آسیب باشد . اما مکررا در معرض دود قرار گرفتن ، سبب می شود که سلول پوشاننده ریه به طور فزاینده ای آسیب ببینند . با گذشت زمان، این آسیب باعث می شود سلول ها اعمال غیر طبیعی بروز داده و در نهایت به سرطان منجر شود.

انواع سرطان ریه

پزشکان، سرطان ریه را بر اساس ظاهر سلول های سرطانی به دو نوع عمده تقسیم می کنند.. تصمیم گیری درمان نیز بر اساس نوع سرطان انجام می شود . دو نوع کلی سرطان ریه عبارتند از:

• سرطان ریه سلول کوچک: . سرطان ریه سلول کوچک تقریبا به طور انحصاری در سیگاری های حرفه ای رخ می دهد و کم شیوع تر از سرطان ریه سلول غیر کوچک است.

• سرطان ریه سلول غیر کوچک :. سرطان ریه سلول غیر کوچک اصطلاح جمعی برای انواع مختلفی از سرطان ریه است که عملکرد مشابهی دارند . سرطان ریه سلول غیر کوچک شامل کارسینوم سلول سنگفرشی ، سرطان و سرطان سلول بزرگ است.

عوامل خطر

برخی عوامل ممکن است خطر ابتلا به سرطان ریه را افزایش دهد. بعضی از این عوامل از جمله سیگار کشیدن، قابل کنترل هستند، و برخی نیز مانند پیشینه ی خانوادگی ، قابل کنترل نیستند .

عوامل خطر آفرین سرطان ریه عبارتند از:

• سیگار کشیدن . خطر ابتلا به سرطان ریه با تعداد سیگاری که در روز می کشید و سالهایی که این روند ادامه دارند ، در ارتباط است .ترک در هر سنی به میزان قابل توجهی می تواند خطر ابتلا به سرطان ریه را کاهش دهد.

• قرار گرفتن در معرض دود سیگار . خطر ابتلا به سرطان ریه حتی اگر فرد سیگار نکشد و تنها در معرض دود دیگران قرار بگیرید برای وی وجود خواهد داشت.

• قرار گرفتن در معرض گاز رادون . رادون توسط فروپاشی طبیعی اورانیوم در خاک، سنگ و آب بوجود می آید که در نهایت بخشی از هوایی را که تنفس می کنیم تولید می کند. سطوح غیر ایمن از رادون می تواند در هر بنای ساختمانی تجمع یابد.

• قرار گرفتن در معرض آزبست و دیگر مواد شیمیایی . قرار گرفتن در معرض آزبست و دیگر مواد شناخته شده ی منجر به سرطان – مانند آرسنیک، کروم و نیکل – نیز می تواند خطر ابتلا به سرطان ریه را افزایش دهد ، به خصوص اگر سیگاری باشید.

• سابقه خانوادگی سرطان ریه . افرادی که یکی از بستگان نزدیک و درجه یک آنها مبتلا به سرطان ریه است خطر ابتلا به این بیماری در آنها بیشتر است.

عوارض

سرطان ریه می تواند عوارضی به شرح زیر باشد:

• تنگی نفس : در افراد مبتلا به سرطان ریه در صورتیکه سرطان رشد کرده و مجاری تنفسی اصلی را ببندد می تواند باعث تجمع مایع دراطراف ریه ها شود و گسترش یافتن آن هنگام تنفس را سخت تر می کند .

• سرفه خون : سرطان ریه می تواند باعث خونریزی در مجاری تنفسی و در نتیجه منجر به سرفه خونی ( هموپتیزی) گردد. گاهی اوقات خونریزی ممکن است شدید باشد .البته درمان هایی نیز برای قطع خونریزی وجود دارد.

• درد . سرطان پیشرفته ی ریه که به دیوارهای ریه و یا به سایر نقاط بدن مانند استخوان گسترش می یابد ، منجر به درد می شود. درد ممکن است در ابتدا خفیف و متناوب باشد، اما به مرور ثابت می شود. داروها، اشعه درمانی و درمان های دیگر می توانند جهت کاهش درد و ایجاد احساس راحتی در بیمار مفید باشد.

• وجود مایعات در قفسه سینه ( مایع پلور): سرطان ریه ممکن است باعث تجمع مایع در فضای اطراف ریه ها در قفسه سینه شود.مایع جمع شده در قفسه سینه می تواند منجر به تنگی نفس گردد. درمان بصورت تخلیه مایع از قفسه سینه و کاهش خطر تجمع مجدد مایع در ریه ها می باشد.

• سرطان که به سایر نقاط بدن ( متاستاز ) سرایت می کند: سرطان ریه اغلب به سایر قسمت های بدن از جمله مغز و استخوان سرایت می کند. سرطان گسترش یافته می تواد منجر به درد، تهوع ، سردرد و یا سایر علائم و نشانه ها، بسته به ارگانی که تحت تاثیر سرطان قرار گرفته است، شود. هنگامی که سرطان ریه به دیگر اعضاء گسترش می یابد، عموما دیگر قابل درمان نیست. درمان های موجود تنها جهت کاهش علائم و نشانه ها و کمک به بیشتر کردن طول عمر بیمار است.

مراحل سرطان ریه

مرحله ۱ : محدود به ریه است و به غدد لنفاوی گسترش نیافته است. تومور عموما کوچکتر از اینچ ( ۵ سانتی متر ) است.

مرحله ۲ : تومور در این مرحله ممکن است رشدی بیشتر از اینچ داشته باشد ، یا ممکن است تومور کوچکتری باشد که سایر قسمت های مجاور را ، از قبیل دیواره قفسه سینه ، دیافراگم و یا پوشش اطراف ریه ها ( پرده جنب) درگیر کند. سرطان نیز ممکن است به غدد لنفاوی مجاور گسترش یابد.

مرحله ۳ : تومور در این مرحله ممکن است بسیار رشد کرده باشد و دیگر ارگان های نزدیک به ریه ها را نیز گرفتار کند و یا تومور کوچکتری همراه با سلول های سرطانی در غدد لنفاوی دورتر از ریه ها تشخیص داده شود.

مرحله ۴ : در این مرحله ، سرطان به فراتر از ریه ها و سایر ارگان های دورتر بدن سرایت می کند.

سرطان ریه سلولهای کوچک بعضا محدود شده یا گسترش یافته هستند. محدود شده بیانگر اینست که سرطان محدود به یک ریه است و گسترش یافته نشان می دهد که سرطان به فراتر از یک ریه پخش شده است.

درمان و داروها

پزشک برنامه درمانی خاصی را بر اساس عواملی از قبیل ، سلامت عمومی بیمار ، نوع و مرحله سرطان و ترجیحات خود بیمار شامل یک یا چند درمان ، از جمله جراحی ، شیمی درمانی، پرتو درمانی و یا دارو درمانی انتخاب می کند.

در برخی موارد، بیمار ترجیح می دهد که تحت درمان قرار نگیرد. زیرا احساس می کند که عوارض جانبی درمان از مزایای آن بالقوه سنگین تر خواهد بود . در این موارد پزشک ممکن است تنها جهت تخفیف علائمی از قبیل درد یا تنگی نفس در بیمار، درمان هایی را توصیه کند.

عمل جراحی

در طول عمل جراحی ، جراح تلاش می کند که سرطان و حاشیه هایی از بافت های سالم اطراف آنرا بردارد. روش های برداشتن سرطان ریه عبارتند از :

• برداشتن گوه با حذف بخش کوچکی از ریه که حاوی تومور است همراه با حاشیه ای از بافت سالم.

• برداشتن سگمنتال کل لوب با حذف بخش بزرگتری از ریه، اما نه کل لوب.

• لوبکتومی با برداشتن تمام لوب از یک ریه

• پنومونکتومی با برداشتن کل ریه

اگر تحت عمل جراحی قرار گرفته اید ، جراح ممکن است گره های لنفاوی را از قفسه سینه به منظور بررسی نشانه های سرطان بردارد.

جراحی سرطان ریه با خطرهایی از جمله خونریزی و عفونت همراه است. احساس تنگی نفس بعد از عمل جراحی ریه نیز قابل انتظار است. اگر بخشی از ریه بیمار خارج شود ، بافت ریه باقی مانده در طول زمان گسترش یافته و تنفس راحت تر خواهد شد. دکتر ممکن است تنفس درمانی را که می تواند از طریق تمرینات تنفسی به بیمار جهت بهبودی سریعتر کمک کند را توصیه نماید..

شیمی درمانی

در طی شیمی درمانی از داروها جهت کشتن سلولهای سرطانی استفاده می شود. داروهای شیمی درمانی ممکن است از طریق تزریق در بازوی بیمار ( به صورت داخل وریدی ) و یا بصورت دهانی مصرف شود . ترکیبی از داروها معمولا در یک دوره از درمان که ممکن است هفته ها یا ماهها بطول بیانجامد ، با فواصلی معین در بین دوره ، تجویز می شود.

شیمی درمانی اغلب پس از عمل جراحی جهت کشتن سلول های سرطانی که ممکن است باقی مانده باشد انجام می گیرد . همچنین ممکن است قبل از عمل جراحی به منظور کوچک کردن بافت سرطان و ساده تر شدن برداشتن آنها انجام گیرد.. در برخی موارد، شیمی درمانی می توان برای تسکین درد و سایر علائم سرطان پیشرفته نیز استفاده شود.

پرتو درمانی

پرتو درمانی با استفاده از پرتوهای انرژی قوی، مانند اشعه X ، برای کشتن سلول های سرطانی استفاده می شود. پرتو درمانی از خارج بدن به سلول های سرطانی ریه پرتو می شود ( تابش تشعشع خارجی ) و یا می توان آن را داخل سوزن ، دانه و یا کاتتر گذاشت و در داخل بدن بیمار نزدیک به سلولهای سرطانی قرار داد ( براکی تراپی ).

پرتو درمانی می تواند بعد از عمل جراحی برای کشتن سلول های سرطانی که ممکن است باقی مانده باشد استفاده شود. این روش همچنین ممکن است به عنوان اولین درمان برای سرطان ریه ای که سلولهای سرطانی در طول عمل جراحی قابل برداشتن نیستند استفاده شود.برای افراد مبتلا به سرطان ریه پیشرفته، اشعه درمانی ممکن است برای تسکین درد و علائم دیگر استفاده شود.

برای افراد مبتلا به سرطان ریه ای که بسیار کوچک است ، یک گزینه می تواند پرتودرمانی استریوتاکتیک بدن باشد . این شکل از تابش هدف بسیاری از پرتوهای تابش از زوایای مختلف در ابتلا به سرطان ریه است. درمان استریوتاکتیک پرتو درمانی بدن به طور معمول در یک یا چند درمان انجام می گیرد. در موارد خاص ، ممکن است در هنگام جراحی تومورهای کوچک استفاده شود.

دارو درمانی هدفمند

درمان های هدفمند، درمان های جدیدتری هستند که با هدف قرار دادن ناهنجاری های خاص در سلول های سرطانی کار می کنند. گزینه های هدفمند درمانی برای درمان سرطان ریه عبارتند از:

(avastin) bevacizumab

Bevacizumab از ایجاد یک منبع خونی جدید در تومور جلوگیری می کند. رگ های خونی که به تومور متصل می شوند اکسیژن و مواد غذایی را به بافت تومور می رسانند و سبب رشد بیشتر آن می شوند.

bevacizumab معمولا همراه با شیمی درمانی بکار می رود و برای سرطان ریه سلول های غیر کوچک پیشرفته توصیه می شوند. bevacizumab با خطر خونریزی ، لخته شدن خون و فشار خون بالا همراه است.

Erlotinib ( Tarceva )
Erlotinib مواد شیمیایی که منجر به رشد و تقسیم سلول های سرطانی می شوند را مسدود می کند.

Erlotinib برای افرادی که مبتلا به سرطان ریه پیشرفته و عود کننده ی سلولهای غیر کوچک که جهش ژنتیکی خاصی دارند توصیه می شود. سلول هایی که بعنوان نمونه از سرطان ریه گرفته می شوند جهت بررسی اینکه آیا داروها جهت درمان موثر واقع شده اند یا خیر ، مورد بررسی قرار می گیرند .

عوارض جانبی Erlotinib عبارتند از جوش های پوستی و اسهال . erlotinib روی افراد غیر سیگاری نسبت به افراد سیگاری موثرتر واقع می شود.

( Xalkori ) Crizotinib
Crizotinib مواد شیمیایی ای را که سبب رشد سلول های سرطانی می شوند را مسدود می کنند.
Crizotinib برای استفاده در افراد مبتلا به سرطان پیشرفته ریه ی سلول های غیر کوچک که سلول های سرطانی آنها دارای جهش ژنتکی خاصی هستند توصیه می شود. تست های آزمایشگاهی خاص ، سلول های سرطانی را جهت بررسی این جهش آزمایش می کنند. عوارض جانبی Crizotinib شامل تهوع و مشکلات بینایی، مانند دوبینی یا تاری دید است.

آزمایش های بالینی

آزمایشات بالینی شامل مطالعاتی در مورد درمان های تجربی سرطان ریه هستند . در صورتیکه درمان های سرطان ریه بخوبی جواب ندهند و یا گزینه های درمانی محدود باشند، بیمار ممکن است علاقه مند به شرکت در کارآزمایی بالینی شود.

درمان های مورد مطالعه در یک کارآزمایی بالینی ممکن است آخرین نوآوری درمانی باشند ، اما درمان را تضمین نمی کنند. با دقت گزینه های درمانی خود را با پزشک بسنجید.

شرکت بیمار در یک کارآزمایی بالینی به پزشکان این امکان را می دهد که درک بهتری برای درمان سرطان ریه در آینده داشته باشند.

مراقبت های تسکین دهنده

افراد مبتلا به سرطان ریه اغلب علائم و نشانه های سرطان ، و همچنین عوارض جانبی درمان را تجربه کنند. مراقبت های حمایتی ، که بعنوان مراقبت های تسکین دهنده نیز شناخته می شود ، یک بخش تخصصی از پزشکی است که در آن پزشک برای به حداقل رساندن علائم و نشانه های بیمار تلاش می کند.

در یک مطالعه، افراد مبتلا به سرطان ریه سلول های غیر کوچک پیشرفته، که شروع به دریافت مراقبت های حمایتی پس از تشخیص نموده اند از کسانی که درمان هایی از قبیل شیمی درمانی و پرتو داشته اند عمر طولانی تری داشتند . کسانی که مراقبت های حمایتی دریافت کرده اند بهبود در خلق و خو و کیفیت زندگی خود را گزارش کرده اند. آنها ، به طور متوسط ، نسبت به کسانیکه تنها مراقبت های استاندارد داشته اند تقریبا سه ماه بیشتر عمر کرده اند.

ممکن است نگران باشید که مراقبت های تسکین دهنده بمعنی اینست که نمی توانید درمان تهاجمی برای مقابله با سرطان داشته باشید. اما این روش نه تنها جایگزینی برای درمان نیست ، بلکه مکمل درمان های سرطان نیز محسوب می شود.

پیشگیری

هیچ راه مطمئنی برای جلوگیری از سرطان ریه وجود ندارد ، اما می توانید خطر ابتلا را با رعایت موارد زیر کاهش دهید :

• سیگار نکشید . اگر تاکنون سیگار نکشیده اید هیچوقت نیز نکشید .در مورد سیگار با فرزندان خود صحبت کنید، طوری که چگونگی اجتناب از این عامل خطر عمده برای سرطان ریه را درک کنند . گفتگو در مورد خطرات ناشی از سیگار کشیدن را در سنین مناسب با فرزندان خود در میان بگذارید به طوری که آنها بدانند در مقابل فشار و تعارفات همسالان چگونه واکنش نشان دهند.

• سیگار را ترک کنید. سیگار را هم اکنون ترک کنید.. ترک سیگار، خطر ابتلا به سرطان ریه را کاهش می دهد ، حتی اگر برای سالها سیگاری بوده اید. در مورد استراتژی ها و روش های ترک سیگار با پزشک خود مشورت کنید تا به شما جهت ترک کمک کند.. گزینه ها عبارتند از فرآورده های جایگزین نیکوتین ، داروها ..

اجتناب از دود سیگار است. اگر با فردی سیگاری زندگی می کنید ، از وی بخواهید که سیگار را ترک کند و یا حداقل در فضای آزاد سیگار بکشد. از مکان هایی که در آن افراد سیگاری وجود دارند اجتناب کنید.

• اجتناب از مواد سرطان زا در محل کار. اقدامات احتیاطی را برای محافظت از خود در برابر مواد شیمیایی سمی موجود در محل کار را جدی بگیرید .از اقدامات احتیاطی کارفرمای خود پیروی کنید. به عنوان مثال ، اگر ماسک صورت برای حفاظت بیشتر به شما داده می شود ، همیشه آن را بپوشید . از پزشک خود در مورد موارد احتیاطی بیشتر برای محافظت از خود در محل کار بپرسید. . خطر ابتلا به آسیب ریه در اثر مواد سرطان زا در افراد سیگاری بیشتر می شود.

• رژیم غذایی سرشار از میوه جات و سبزیجات داشته باشید. رژیم غذایی سالمی با انواع میوه ها و سبزیجات را انتخاب کنید. منابع غذایی ویتامین ها و مواد مغذی بهترین هستند. اجتناب از مصرف دوزهای زیادی از ویتامین به شکل قرص ، زیرا ممکن است مضر باشد. به عنوان مثال، محققان با امید کاهش خطر ابتلا به سرطان ریه در افراد سیگاری سنگین ، به آنها مکمل های بتا کاروتین تجویز کردند. نتایج نشان داد که مکمل ها در واقع خطر ابتلا به سرطان در افراد سیگاری را افزایش یافته می دهد.

• بیشتر روزهای هفته ورزش داشته باشید . اگر به طور منظم ورزش نمی کنید، ورزش را به آرامی شروع کنید. سعی کنید بیشتر روزهای هفته ورزش کنید.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *