گزگز شدن کف پا نشانه چیست؟
چرا احساس گزگز پا داریم؟ چگونه درمانش کنیم؟
بیشتر افراد به احساس گزگز کف پا بی تفاوت هستند، حسی که موجب مومور شدن در دستها و پاها میشود. هرچند این احساس در عموم افراد چندان رایج نیست اما افراد بالای چهل سالی که مبتلا به دیابت هستند و همچنین گیاهخواران، بیشتر در معرض این حالت قرار دارند.
تقریبا دو سوم دیابتیها از این بیماری رنج میبرند. هرچند این افراد متعلق به گروهی ریسکپذیر هستند اما در اینجا چند دلیل رایج احساس سوزن سوزن شدن کف پا را که لازم است بدانید، می آوریم.
۷ دلیل احساس گزگز کف پاها
دیابت:
یکی از متداولترین علل این حس دیابت است که اعصاب کف پاها و دستها را در افرادی که قندخونشان غیرقابل کنترل است، تحت تاثیر قرار میدهد. و در نتیجه موجب میشود این اعصاب به محرکها بخوبی پاسخ ندهند.
این بیماری میتواند غیر از کف دست و پا ( که به نام نواحی جوراب و دستکش شناخته میشوند) سایر بخشهای بدن را نیز تحت تاثیر قرار بدهد. کف دست و پا، درصورت ابتلا به دیابت، نسبت به آسیب عصبی حساستر است.
کمبود ویتامین ب ۱۲:
گیاهخواران بیشتر در معرض این احساس قرار دارند چون رژیم غذاییشان کمبود ویتامین ب ۱۲ دارد. این نگرانکننده است چون تعداد گیاخواران درحال افزایش است.
ویتامین ب۱۲ نقشی اساسی در عملکرد اعصاب مغز دارد. کمبود این ویتامین منجر به مشکلاتی چون گزگز کف دست و پا میشود.
اعتیاد به الکل:
افرادی که زیاد الکل مصرف میکنند(بیشتر از دو بار در روز) و رژیم غذاییشان مغذی نیست، ممکن است دچار این احساس شوند. همچنین، نوشیدن زیاد الکل، باعث کمبود تیامین و سایر موادمغذی میشود. اما این یک دلیل رایج نیست چون تاثیراتش تنها در درازمدت مشاهده میشود.
سندرم تونل کارپال:
اگر شغل شما ایجاب میکند که زیاد بنشینید یا تمام روز پای کامپیوتر بمانید، پس باید نگران باشید، چون عصب میانی که در ناحیه سینه وجود دارد تحت فشار قرار میگیرد. در نتیجه منجر به گزگز شدن در کف دست و انگشتها میشود.
عفونت:
آیا میدانید حتی مکانهای غیربهداشتی و آلوده هم میتوانند موجب بروز چنین حسی در کف پا و بازو شوند؟ این حالت در افرادی که در روستاها و نواحی دورافتاده زندگی میکنند رایج است زیرا بیشتر در معرض عفونتها قرار دارند. همچنین افراد سالخورده و آنهایی که از آکنه رنج میبرند هم درمعرض چنین بیماری قرار دارند.
مواد شیمیایی و سموم:
وقتی صحبت از مواد شیمیایی و سموم میشود، جیوه، آرسنیک و سرب از رایجترینها هستند. افرادی که در کورهها کار میکنند در معرض سرب بوده و در نتیجه به اعصابشان آسیب وارد میشود.
ضایعات جیوه در دریا توسط ماهی مصرف شده و در نتیجه موجب انباشت جیوه در افرادی میشود که این ماهیها را میخورند. آنهایی که در صنایع وابسته به آرسنیک کار میکنند یا بیمارانی که در معرض آرسنیک هستند، آسیب عصبی دیده واحساس گزگز کف دست و پا را تجربه میکنند.
واسکولیت یا التهاب رگ:
یک بیماری خودایمن که بیشتر در زنان رایج است، مخصوصا زنان ۲۰ تا ۴۰ سال. در این بیماری، خون رسانی در بخشهای مختلف بدن به دلیل التهاب عصبها، به خوبی انجام نمیشود.
وقتی احساس گزگز با درد یا ورم مفاصل، ریزش مو و کهیر پوستی همراه باشد، باید برای تشخیص واسکولیت آزمایش داده شود.
۴ راه درمان احساس گزگز کف پا
درمانهای رایج معمولا به مدت چندماه تجویز میشوند تا علائم بهتر شوند. اگر درحال مداوا هستید، چند درمان خانگی برای تسکین بیشتر به شما توصیه مینماییم.
۱٫ مصرف ویتامین ب۱۲:
مصرف این ویتامین را در رژیم غذاییتان بیشتر کنید. حتی میتوانید مکمل ویتامین ب۱۲ مصرف نمایید. مقدار روزانه توصیه شده از این ویتامین، بیست میکروگرم است، اما آنهایی که احساس سوزن سوزن شدن دارند باید ۵۰۰ تا ۱۵۰۰ میکروگرم مکمل ب۱۲ مصرف کنند. میتوانید درهرزمانی از روز بدون توجه به وعده غذایی آن را میل کنید.
۲٫ کنترل قند خون:
ازآنجاییکه دیابتیها درمعرض این بیماری هستند، مهم است که میزان قندخونشان تحت کنترل باشد. از اینرو، یک رژیم غذایی مناسب داشته باشید، ورزش کنید و داروها را سرساعت مصرف نمایید تا با این بیماری مبارزه کنید.
۳٫ درمان با آبگرم:
هروقت در دست و پایتان احساس گزگز کردید، آنها را۱۵ تا ۳۰ دقیقه در آب گرم بگذارید؛ حتی میتوانید کمی نمک هم به آب اضافه کنید. با اینکار نهتنها علائم کاهش مییابند بلکه بهتر هم میخوابید.
۴٫ مضطرب نشوید:
بیشتر افراد نیمه شب با احساس درد و گزگز در دست وپا از خواب بیدار میشوند و این موجب ترس و اضطراب در آنها میشود، دلیل بیدارشدنشان هم نگرانی است نه خود بیماری.