آرتروز گردن
آرتروز زمانی رخ میدهد که غضروفهای اطراف مفاصل دچار پارگی شوند، که این پدیده حرکات نرم و آسان استخوانها را دچار اختلال کرده و نهایتا منجر به تورم و درد مفاصل میشود. زمانی که این اتفاق در مهرههای گردن رخ دهد به عنوان آرتروز گردن شناخته میشود. گاهی اوقاب آسیب غضروفها میتواند در اثر بیماریهای مخرب ایجاد شود که به آن استئوآرتریت گردن گفته میشود. مفاصل گردن یکی از مهمترین قسمتهای حرکتی ستون فقرات هستند. دو مفصل گردنی کوچک در پشت هر مهره قرار گرفته که امکان حرکات به سمت جلو / عقب و خم کردن را فراهم میکنند. این مفاصل دربرگیرنده غضروف در سطوح بالایی و پایینی بوده تا قسمتهای پشتی استخوانهای ستون فقرات را محافظت کنند. در غیاب غضروف، استخوانها بر روی همدیگر حرکت کرده که این امر منجر به ساییده شدن، التهاب و درد خواهد شد که منجر به آرتروز گردن میشود. دیسک گردن شامل یک لایه بافته شده از فیبرهای غضروفی است که در عین سخت بودن منعطف نیز میباشد. درون این لایه فیبری حلقوی، بوسیله یک ماده ژلهای نرم پروتئینی پر شده است که امکان مهار ضربه و استرس را بوسیله دیسک فراهم میکند. مجموعا شش دیسک گردن ژله مانند بین مهرههای گردنی وجود دارد که حین حرکت، آنها را از سایش بر یکدیگر حفظ میکند. یکی از دلایل شایع دردهای گردن آسیب به دیسک گردن است که این درد تا بازوها امتداد مییابد. این درد زمانی ایجاد میشود که دیسک دچار پارگی و جراحت شده باشد، به گونهای که منجر به نشت محتویات ژلهای آن به بیرون شود.
دلایل ایجاد آرتروز گردن
آرتروز گردن با افزایش سن تشدید خواهد شد. سایش و پارگیهای مداومی که طی گذر عمر ایجاد شده است یکی از عوامل اصلی این پدیده خواهد بود. علاوه بر سن دلایل دیگری نیز در ایجاد و توسعه آرتروز گردن نقش دارند، نظیر:
- عوامل ژنتیکی: نشانههایی از بروز آرتروز گردن بصورت ژنتیکی یافت شده است. بر این اساس بعضی افراد بطور ژنتیکی دارای غضروفهای ضعف و آسیبپذیرتر هستند.
- جراحت: آسیب و جراحت در غضروف یا کپسولهای محافظ مفصل، سبب التهاب مفصل شده بطوری که غضروف راحتتر میشکند. افتادن یا فعالیتهای ورزشی سنگین میتواند سبب آسیب به مفاصل شود.
- شغل: بعضی از مشاغل، از جمله مواردی که نیاز به انجام یک حرکت تکراری یا بلند کردن یک شی سنگین دارد میتواند استرس و فشار بر ستون فقرات را تشدید کند.
- وزن: افراد مبتلا به اضافه وزن سریعتر دچار آرتروز گردن میشوند. وزن بیشتر به معنی افزایش فشار و استرس بیشتر به مفاصل است.
دیسک گردن
در کودکان، بیش از ۸۵ درصد دیسک گردن را آب تشکیل میدهد. با افزایش سن از محتوی آب دیسک گردن کم میشود. بر اساس گزارشات با رسیدن سن به ۷۰ سال، میزان آب موجود در دیسک گردن از ۸۵ به ۷۰ درصد میرسد. اما در بعضی افراد دیسک گردن با سرعت بیشتری آب از دست میدهد. هرچه دیسک گردن خشکتر شود، انعطافپذیری آن کمتر شده و شکنندهتر میشود. در این حالت دیسک گردن نمیتواند به طور طبیعی خود را ترمیم کند چرا که دیسک گردن فاقد رگهای خونی بوده و مواد غذایی و متابولیتها را طی فرآیند انتشار از غضروفهای پیرامون تامین میکند.
دکتر گیو شریفی : متخصص جراحی مغز و اعصاب | عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
دکتر گیو شریفی، نفر اول بورد تخصصی جراحی مغز و اعصاب ایران که در حال حاظر عضوهیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی میباشند فعالیتهای پژوهشی ارزندهای را در زمینه جراحی مغز و اعصاب به خصوص در جراحیهای آندوسکوپیک تومورهای مغزی و هیپوفیز و جراحی قاعده جمجمه درسطح جهانی انجام داده و حدود ۶۰ مقاله علمی ایشان در مجلات معتبر پزشکی داخلی و خارجی به چاپ و نشر رسیده است.
همچنین ایشان عضو انجمنهای تخصصی جراحی مغز و اعصاب از جمله انجمن جراحان مغز و اعصاب آمریکا میباشند.
جهت کسب اطلاعات بیشتر و گرفتن نوبت به سایت ایشان به آدرس gsharifi.com مراجعه نمایید .