آیا نسخههای متعددی از ما در دنیاهای موازی وجود دارند؟
فیزیکدانی به نام «شان کارول» در دانشگاه کلتک کالیفرنیا با مطالعه بر روی دنیای کوانتومی به این نظریه رسیده است که هر شخص و جسم و ذرهای دارای واقعیتی چندبُعدی است و نسخههای متعددی دارد و به همین دلیل زمانی که یک اتفاق رخ میدهد، دارای عواقب احتمالی متعددی است.
در سالهای اخیر تعداد بیشتری از فیزیکدانان جذب این نظریه شدهاند و تحقیقات در مورد این نظریه افزایش داشته است. کارول در کتاب جدید خود اذعان دارد که تفسیر دنیاهای متعدد نه تنها راهی مناسب برای درک مکانیک کوانتوم است، بلکه تنها راه و بهترین راه نیز همین است.
اگر تفسیر دنیاهای موازی متعدد درست باشد، چیزی که ما تا کنون از واقعیت میفهمیدیم همگی اشتباه بودهاند. البته تعداد زیادی از دانشمندان نیز هنوز اعتقاد دارند که تفسیر دنیاهای متعدد غلط است و نگاه اینچنینی به مکانیک کوانتوم را درست نمیدانند.
کارول در مورد مکانیک کوانتوم میگوید:
«زمانی که شما به یک جسم نگاه میکنید، جسم در یک موقعیت خاص وجود ندارد بلکه در موجی قرار دارد که شما میتوانید همپوشانی مکان هایمختلف را در آنجا ببینید. بنابراین ممکن است شما جسم را در یک مکان و یا مکانی دیگر ببینید. به این ترتیب، جسم تا قبل از اینکه آنرا ببینید در موقعیت خاصی قرار ندارد. بنابراین رفتار اجسام نسبت به اینکه به آنها مینگرید یا نمینگرید متفاوت خواهد بود.»
نظریهی دنیاهای متعدد اینچنین بیان میکند که اگر به یک الکترون نگاه کنید، چیزی که در واقعیت اتفاق میافتد گذار ناگهانی از نقطهای به نقطهی دیگر توسط الکترون نیست و الکترون در مکانی نیست که به آنجا مینگرید، بلکه به این صورت است که دنیا دارای نسخههای متعدد است و اگر الکترون در یک نقطه وجود داشته باشد آنرا در آن نقطه میبینید و اگر در نقطهای دیگر باشد آنرا در نقطهای دیگر میبینید و به همین ترتیب به تعداد نقاطی که الکترون میتواند وجود داشته باشد، دنیا وجود دارد. کارول اعتقاد دارد که معادلات شرودینگر نیز این نظریه را تایید میکنند.
همهی دانشمندان متفقالقول هستند که سیستمهای کوانتومی در زمانی که به آنها نمینگرید از معادلات شرودینگر تبعیت میکنند. نظریهی دنیاهای متعدد تنها این بخش را اضافه کرده است که سیستمهای کوانتومی در زمانی که به آنها مینگرید نیز از معادلات شرودینگر تبعیت میکنند. رویکردهای دیگری که در مورد مکانیک کوانتومی وجود دارند به این صورت هستند که اگر به سیستمهای کوانتومی بنگرید اتفاقات ویژهای میافتد که به گفتهی کارول شاید نیازی به در نظر گرفتن این اتفاقات پیچیده وجود نداشته باشد.
فرمولاسیون دنیاهای متعدد را میتوان سادهترین فرمولاسیون برای مکانیک کوانتوم دانست. تنها هزینهای که برای این فرمولاسیون ساده پرداخت میشود، این است که قبول کنیم دنیاهای متعددی وجود دارند. مانند این است که بدانیم تعداد اعداد نیز بینهایت هستند، ولی با این حال باز هم از اعداد استفاده میکنیم. در مکانیک کوانتوم نیز میتوان گفت که تابع موج از معادلهی شرودینگر تبعیت میکند.
وجود دنیاهای متعدد در مورد الکترونها و اتمها به راحتی قابل درک است، ولی در مورد انسانها کار تا حدودی پیچیده است. در این صورت باید انسانها را نیز مانند الکترونها در فراموقعیت در نظر گرفت زیرا انسانها نیز از الکترون و اتم ساخته شدهاند. به این ترتیب باید قبول کرد که نسخههای متعددی از هر انسان در دنیاهای متعدد وجود دارند.