استرس عاشقی و ۱۰ راه برای کاهش آن
«عشق و محبت از واجبات زندگی هستند نه تجملات آن. بدون آنها انسانیت باقی نخواهد ماند.» — دالای لاما (Dalai Lama)
روابط شما در حالت عادی چگونه پیش می رود؟ به احتمال زیاد، شما و همسرتان با هم کنار می آیید و می توانید با هم پیشرفت کنید. اما وقتی که مشکلی پیش می آید و یکی یا هردوی شما دچار استرس می شوید، چه اتفاقی می افتد؟ استرس چگونه بر روابط تأثیر می گذارد و برای تقویت مشارکت خود در برابر عوامل استرس زای اجتناب ناپذیر زندگی چه کاری انجام می دهید؟
استرس رابطه می تواند بر قوی ترین پیوندهای بین افراد نیز تأثیر بگذارد. وقتی با خودتان فکر کنید که “رابطه من باعث استرس من شده است” احتمال فاصله گرفتن، اختلاف نظر و قطع ارتباط بین شما و پارتنرتان وجود دارد. اما با ارائه پشتیبانی مداوم از پارتنرتان در هنگام استرس، نه تنها می توانید نحوه برخورد با استرس در روابط را یاد بگیرید، بلکه سطح جدیدی از صمیمیت را تجربه خواهید کرد که در واقع شما را به هم نزدیکتر می کند.
درک استرس رابطه
کنار آمدن با استرس در رابطه هرگز آسان نیست، اما این هم بخشی از زندگی است. در حالی که ممکن است کمک به پاتنرتان در زمان استرس برای شما دشوار باشد، ایجاد منابع روحی و روانی برای کمک به او نه تنها راحتی و ارتباط بین شما را افزایش می دهد، بلکه یک پایگاه سالم و مطمئن در رابطه است که هر دو شما می توانید به طور مداوم روی آن حساب کنید.
چگونه استرس بر روابط تأثیر می گذارد؟
تحقیقات نشان می دهد که استرس به روابط ما سرایت می کند و باعث ایجاد طیف وسیعی از مشکلات می شود. وقتی افراد تحت استرس زیادی هستند، حواسشان پرت می شود، گوشه گیر می شوند و کمتر محبت می کنند. فعالیت های اوقات فراغت لغو می شود، که این خود باعث جدایی او از گروه های اجتماعی، از جمله پارتنر او می شود.
وقتی تحت استرس هستیم، بدترین ویژگی های ما خودشان را نشان می دهند. ما از منابع شناختی، که ما را بسیار هوشیار و بیش از حد نسبت به انتقاد حساس می کند، تهی شده ایم. از آنجایی که ما در این شرایط تحریک پذیرتر هستیم، به احتمال زیاد بر سر حتی مسائل ساده و پیش پا افتاده دعوا می کنیم.
مردان و زنان به طور متفاوتی با استرس رابطه برخورد می کنند
مردان و زنان واکنش متفاوتی به استرس نشان می دهند. یکی از دلایل اساسی این امر مربوط به تغییرات هورمون های استرس است. هنگامی که استرس وارد بدن می شود، بدن هورمون هایی به نام کورتیزول و اپی نفرین ترشح می کند که فشار خون را بالا می برد و سطح قند خون را به گردش در می آورد. سپس اکسی توسین از مغز آزاد می شود و با آرام کردن احساسات، با تأثیر کورتیزول و اپی نفرین مقابله می کند.
مردان هنگام استرس، اکسی توسین کمتری نسبت به زنان ترشح می کنند، به این معنی که واکنش کورتیزول و اپی نفرین قوی تر است. این امر باعث می شود زنان با مراقبت و دوستی استرس را کنترل کنند، در حالیکه مردان در هنگام تنش و استرس واکنش “مبارزه یا فرار” بیشتری از خودشان بروز می دهند.
شناخت استرس روابط
وقتی پارتنر یا همسرتان استرس دارد چگونه رفتار می کند؟ برای پاسخ به اینکه “استرس چگونه بر روابط تأثیر می گذارد؟” ابتدا از خود بپرسید: “چگونه همسرم استرسش را نشان می دهد؟ عادات خواب او، عادات غذایی، خلق و خو، سطح انرژی یا روحیه او چگونه تغییر می کند؟ ” سعی کنید استرس او را از روی رفتار و عملکردش بشناسید.
با هماهنگ ماندن با همسرتان، فرصت هایی را برای ابراز حمایت و عشق خود خواهید یافت. با کمک به او و ماندن کنارش به او کمک می کنید تا این زمان سخت را کمی راحت تر تحمل کند. به این ترتیب، درک نحوه برخورد با استرس در روابط می تواند در دراز مدت برای هر دوی شما مفید باشد.
چه مقدار استرس رابطه بیش از حد طبیعی است؟
برخی استرس های روابط طبیعی است، اما چه موقع این استرس از حد طبیعی فراتر می رود؟ استرس رابطه معمولا به این شکل ایجاد می شود: سوء تفاهم های گاه به گاه، نبود فرصتی برای بهبود مهارت های ارتباطی شما یا عدم تطابق جزئی بین انتظارات. وقتی این موارد به “هنجار” در رابطه شما تبدیل می شود، وقت آن است که دوباره شرایط را ارزیابی کنید.
همچنین لازم است سن رابطه (استرس در یک رابطه جدید یک پرچم قرمز بزرگ است) و میزان دفعاتی که این مسائل اتفاق می افتد را در نظر بگیرید.
تاثیر استرس رابطه بر روی سلامت
آیا می دانید استرس رابطه می تواند شما را بیمار کند؟ اگر از فکر اینکه “رابطه من باعث استرس من می شود” به سمت احساس علائم جسمی یا روانی حرکت کرده اید، این نشانه ای است که می گوید استرس شما در رابطه بسیار زیاد است. استرس رابطه می تواند منجر به مشکلات روانی شود. برخی از این مشکلات عبارتند از:
احساس اضطراب وقتی در کنار پارتنر خود هستید
تجزیه و تحلیل بیش از حد تعاملاتتان
ناتوانی در کنترل احساسات خود
احساس افسردگی یا گوشه گیری
اختلالات خواب
مطالعات همچنین ثابت کرده اند که استرس رابطه می تواند منجر به مشکلات جسمی شود.
یک مطالعه حتی نشان داد که روابط دوسویه – جایی که تعاملات شما با پاتنرتان از حمایتی تا خصمانه متفاوت است – برای سلامت جسمانی شما بدتر از روابطی است که کاملاً رویکردی منفی دارند. استرس رابطه ای همانند سایر انواع استرس بر سلامت فرد اثر منفی دارد:
مشکلات مربوط به معده
مشکلات پوستی
افزایش خطر بیماری های قلبی
فشار خون بالا
ضعف سیستم ایمنی بدن
چگونه می توان استرس رابطه را کاهش داد؟
وقتی شما و پارتنرتان از نظر احساسی در یک نقطه مشترک قرار دارید واقعاً احساس خوبی دارد. هیچ چیز به اندازه یک پیوند عاطفی نزدیک که در آن هر یک از شما بتوانید به یکدیگر تکیه کنید، لذت بخش نیست.
در حالی که استرس رابطه ممکن است در هر لحظه برای هر زوجی اتفاق بیفتد، شما می توانید قلب یکدیگر را آرام کنید و روشهای سازنده ای را برای کمک به یکدیگر تمرین کنید.
از پارتنر خود حمایت کنید
هنگامی که همسرتان تحت فشار و استرس است، ممکن است از شما دور شود.
این می تواند احساس تنهایی و آسیب پذیری مانند این که در رابطه خود تنها هستید یا مورد قدردانی قرار نگرفته اید، را در شما ایجاد کند. غریزه شما در این شرایط ممکن است این باشد که او را کنار بگذارید و با او همانطور که با شما رفتار می کند رفتار کنید.
این چیزی را حل نمی کند؛ شما به جای فکر کردن واکنش نشان می دهید و به جای حمایت از او مجازاتش می کنید. این فقط اعتماد را از بین می برد و استرس روابط شما را تشدید می کند.
به جای این واکنش سریع و احساسی، یک قدم به عقب بردارید و کمی دلسوزی کنید، نه فقط برای پارتنرتان، بلکه برای خودتان. با حمایت از او و ماندن در کنارش، نقشی بسیار مهم برایش خواهید داشت و به او کمک خواهید کرد که این شرایط را راحت تر پشت سر بگذارد.
به او پیشنهاد کمک بدهید
قرار گرفتن در یک رابطه صمیمی می تواند برای التیام زخم های قدیمی بسیار قوی باشد.
ارتباطات ابزاری قدرتمند برای کنترل استرس و روابط است. اگر می بینید که پاتنر شما عقب نشینی کرده است، سعی کنید به او نزدیک شوید و چیزی شبیه به این را بگویید: “میدونم بهت سخت میگذره.
در حال حاضر چطور می تونم بهت کمک کنم؟” همین جمله معجزه می کند و باعث می شود خطوط ارتباطی باز شود. از این طریق به او اطلاع می دهید که می تواند روی کمک و حمایت شما حساب کند.
گوش دادن بدون قضاوت یا واکنش فوری به مقدار زیادی صبر، مهربانی و شفقت نیاز دارد، اما در نهایت به شما و پارتنرتان کمک می کند تا راه مثبت تری را برای پیشروی و ایجاد یک رابطه قوی تر و سالم تر انتخاب کنید.
مهارت های ارتباطی خود را بهبود بخشید
یکی از بهترین راه ها برای مقابله با استرس رابطه، بیان نکاتی درباره مسائل است.
اگر از کلمات خود برای درک احساسات پارتنرتان استفاده کنید و درک کنید که وضعیت احساسی او در چه مرحله ای قرار دارد، می توانید قدرتمندتر عمل کنید. با او صحبت کنید و به اندازه صحبت خود به حرف های او هم گوش دهید.
درست گوش دادن را یاد بگیرید
استرس رابطه معمولاً زمانی به اوج خود می رسد که یکی از طرفین احساس می کند طرف مقابل به حرفهایش گوش نمی دهد. وقتی صحبت از استرس و روابط می شود، تظاهر به گوش دادن می تواند یک مسئله بزرگ باشد. هنگام صحبت با پارتنرتان، سعی کنید زبان بدن او را بشناسید.
تشخیص این نشانه های کلامی می تواند به او کمک کند که احساس کند حرفهای او کاملا شنیده می شوند. به یاد داشته باشید که درک نحوه برخورد با استرس در یک رابطه اغلب به این معناست که شما به حرفها و احساسات همسرتان اهمیت می دهید.
کلمات خود را با دقت انتخاب کنید
به جای تسلیم شدن در برابر احساسات خام، اجازه دهید همسرتان افکار خود را بدون هیچ گونه قضاوتی در مورد شما بیان کند. اتهامات، اغراق های بزرگ یا تعریف های غلط کمکی نمی کند و معمولاً برای کاهش سطح استرس مضر است.
جایی که شما و همسرتان برای دفاع از خود عجله می کنید، به شما کمک نمی کند تا به عنوان یک تیم از پس استرس برآیید.
به همان اندازه لازم است که مراقب لحن خود باشید. لحن و میزان صدای شما حتی از کلماتی که بیان می کنید هم مهم تر هستند.
نحوه مدیریت استرس
اگر در مدیریت استرس خود مشکل دارید، خود کمک چندانی نخواهید کرد. وقتی فعالیت های روزمره شما را مشغول می کند، اگر از افکار و احساسات خود آگاه نباشید، استرس به سرعت افزایش می یابد.
یادگیری نحوه ریلکس کردن یکی از قدرتمندترین ابزارهای مدیریت استرس است.
هنگامی که یاد می گیرید خود را آرام کنید و احساساتتان را کنترل کنید، می توانید استرس رابطه خود را کاهش دهید. در اینجا چند استراتژی برای مدیریت خود در مورد استرس و روابط وجود دارد.
یک محیط آرام ایجاد کنید
استرس معمولاً در نقاطی ایجاد می شود که در آن روز با کمبود خواب یا تغذیه کافی مواجه می شوید. برای بدن خود وقت بگذارید.
لوازم الکترونیکی را قبل از خواب کنار بگذارید تا فضایی آرام ایجاد کنید که می توانید بدون وقفه در آن استراحت کنید. حمام گرم یا خواندن کتابی لذت بخش می تواند به آرامش ذهن و کاهش استرس ناشی از یک روز طولانی کمک کند.
مراقب بدن خود باشید
فیزیولوژی، استرس و روابط شما دست به دست هم می دهند. در حالی که در محل کار هستید، قهوه و سایر نوشیدنی های شیرین را با آب یا آب میوه طبیعی عوض کنید.
بدن هیدراته بدن مناسب تری برای مقابله با استرس است. مطمئن شوید که بدن خود را با سوخت مناسب، رژیم غذایی سالم از غذاهای کامل، پروتئین و مقدار زیادی سبزیجات و غذاهای فوق العاده تغذیه می کنید.
نوعی از ورزش را که از آن لذت می برید انجام بدهید. ورزش می تواند به کاهش استرس کمک کند. وقتی از بدن خود مراقبت می کنید، در واقع از ذهن خود نیز مراقبت می کنید.
مراقبت از خود را در اولویت قرار دهید
برای مراقبت از ذهن خود کارهای بیشتری می توانید انجام دهید. یکی از جنبه های کلیدی در کنترل استرس رابطه، مراقبت از خود است. آرامش یک فرایند خودکار است که مانند یک سوئیچ عمل می کند.
توانایی به آرامش رسیدن و مدیریت سطوح استرس مهارتی است که می توانید از طریق تکنیک های مختلف آن را بهبود بخشید.
مدیتیشن و یوگا هم گزینه های مفیدی برای به آرامش رسیدن است. از رایحه درمانی، موسیقی آرامش بخش، ماساژ یا سایر روشها نیز می توانید استفاده کنید. هنگامی که در مکانی آرامش بخش قرار دارید، بهتر می توانید درگیری و استرس را در رابطه خود کنترل کنید.