بارداری بر روی مغز ماردان چه تاثیری دارد؟
بر اساس جدیدترین مطالعاتی که بر روی اثر بارداری انجام شده، مشخص شده است که بارداری باعث تغییرات زیادی در مغز زنان میشود و میزان مادهی خاکستری را تحت تاثیر قرار میدهد.
نواحی از مغز که در درک و پذیرش خود درگیر هستند نیز طی بارداری تحت تاثیر قرار میگیرند. یافتههای این مطالعهی جدید نشان داده است که تغییرات عصبی که در اثر بارداری ایجاد میشود باعث تقویت ارتباط بین مادر و نوزاد میشود و در تغییر هویت رخ داده در نومادران نیز نقش مهمی بازی میکند. نتایج این مطالعه در Nature Communication منتشر شده است.
محققین اسپانیایی که این مطالعهی جدید را انجام دادهاند، در گذشته دریافته بودند که مادران باردار دچار کاهش محسوسی در میزان مادهی خاکستری مغز خود میشوند و این کاهش تا دو سال پس از تولد فرزند در آنها باقی میماند. مطالعهی جدید این محققین در کشور هلند انجام شده و طی آن توانستهاند نواحی گستردهتری از مغز مادران باردار را مورد آنالیز قرار دهند. آنها اثر تغییرات ایجاد شده در مغز را بر روی رفتارهای مادران باردار و ارتباط مادران با فرزندان خود بررسی کردهاند.
در این مطالعهی جدید ۸۰ زن هلندی که در ابتدای مطالعه باردار نبودهاند و تا کنون اصلاً مادر نشده بودند مورد مطالعه قرار گرفتهاند. در طول دورهی مطالعه، ۴۰ نفر از شرکتکنندگان باردار شدهاند. اسکن مغز همهی مادران باردار در مقاطع زمانی مختلف بارداری و همچنین تا یک سال پس از تولد فرزند گرفته شده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. باز هم مشخص شد که میزان مادهی خاکستری در مغز مادران باردار پس از به دنیا آوردن فرزند نسبت به زمانی که باردار نشدهاند کمتر شده است.
این واقعیت نشان میدهد که نتایج مطالعهی قبل قابل اتکا است و این نتیجه در زنان کشورهای مختلف صحت دارد. البته محققین اذعان دارند که کاهش میزان مادهی خاکستری الزاماً مضر نیست و میتواند در بزرگ کردن فرزند نیز اثر مثبت داشته باشد. در واقع محققین دریافتهاند که کاهش میزان مادهی خاکستری مغز باعث میشود مادر به نحو بهتری خود را برای به دنیا آمدن فرزند آماده کند.
در این مطالعه محققین دریافتهاند که بارداری بر روی نواحی از مغز که در شناخت از خود اثر دارند و حسهایی مانند همدردی را مدیریت میکنند نیز اثر میگذارد. در این مطالعه مشخص شده است که هر چند تغییرات رخ داده در این نواحی بیشتر باشد، ارتباط مادر و فرزندی بیشتر است و احساس مطلوب از داشتن رابطه با فرزند نیز افزایش پیدا میکند.
محققین دریافتهاند که علت تغییرات ایجاد شده در مغز مادران باردار نیز در هورمونها نهفته است. آنها با آزمایشهای ادرار دریافتهاند که هر چقدر میزان استروژن در مادر بالاتر باشد، تغییرات مغزی نیز در وی بیشتر است.