تاییدی بر رابطهی میان مصرف نمک و افزایش خطر مرگ


میدانیم که خوردن غذاهایی با حجم بالای نمک، منجر به فشار خون بالا میشود، اما آیا رابطهای خطی میان مصرف این غذاها و افزایش ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی و در نهایت مرگ وجود دارد؟
مطالعات منسجمی که اخیراً انجام شدهاند، وجود این ارتباط را نفی میکند؛ ولی مطالعهای جدید که در مجلهی بینالمللی Epidemiology منتشر شده و با همکاری متخصصینی از بیمارستان زنان وبیرگام صورت پذیرفته است و در آن از روشهای سنجش چندگانهای استفاده شده است، وجود این رابطه را تایید میکند. مطالعهی فوق نشان میدهد، روش نادرست برآورد میزان سدیم دریافتی است که تفاوت در نتایج تحقیقات صورت گرفته در این زمینه را منجر میشود.
«نانسی کوک» متخصص آمار پزشکی از گروه پزشکی مرکز BWH میگوید: «سدیم مادهای است که به لحاظ غذایی سنجش دشواری دارد، چرا که سدیم مخفی بوده و اغلب نمیدانیم چه میزان از آنرا در وعدههای غذایی خود دریافت میکنیم. که این امر منجر به دشوار شدن تخمین میزان سدیم مصرفی فرد از طریق پرسشنامههای روزانه میشود. نمونههای مدفوع برای سنجش سدیم بهترین نوع سنجش هستند، ولی روشهای مختلفی برای جمعآوری آنها وجود دارد. ما تلاش کردیم در تحقیق خود، از سنجشی چندگانه بهره بگیریم تا بتوانیم دقیقترین تصویر ممکن را بهدست آوریم.»
میزان سدیم دریافتی را می توان با استفاده از آزمایش نمونهای لحظهای برای تعیین میزان سدیم که از نمونهی ادرار انسان به دست آمده است، اندازه گرفت. هرچند میزان سدیم موجود در ادرار میتواند در طول روز متغیر باشد. بنابراین سنجش دقیق میزان سدیم دریافتی یک فرد در یک روز مشخص، نیاز به پروسهی نمونهگیری ۲۴ ساعته دارد. به علاوه مصرف سدیم میتواند در هر روز متفاوت باشد؛ به این معنا که بهترین روش برای داشتن تصویری کامل از میزان سدیم دریافتی فرد، گرفتن نمونه با روشهای چندگانه است.
با وجودی که مطالعات پیشین از نمونههای لحظهای و فرمول کاوازاکی استفاده کردهاند، گروه تحقیق فوق از روش ارزیابی چندگانه بهره برده است که شامل تخمین میزان سدیم بر اساس فرمول و همینطور روش استاندارد طلایی است که در آن از میانگین نمونههای ادرار غیر متوالی و چندگانه بهره گرفته شده است. نتایج حاصل با آزمونهای پیشگیری از فشار خون بالا، ارزیابی شدند که تعداد حدود ۳۰۰۰ فرد مبتلا به پرفشاری خون را شامل میشدند.
روش استاندارد طلایی ارتباط خطی و مستقیمی میان افزایش میزان سدیم دریافتی و افزایش خطر مرگ را نشان داد. گروه تحقیق دریافتند فرمول کاوازاکی منحنی J شکلی را نشان میدهد که بیانگر این امر است که میزان پایین و بالای سدیم دریافتی بدن، هر دو میتوانند با افزایش مرگ و میر در ارتباط باشند.
محققان اعلام کردند: «نتایج تحقیق ما نشان میدهد که سنجش غیر دقیق از میزان سدیم دریافتی میتواند عامل مهمی در بروز نتایج متناقض و منحنی J شکل در مطالعات منسجم مرتبط با موضوع باشد. مطالعات اپیدمولوژیکی نباید میان پیامدهای مرتبط با سلامت و برآوردهای ناصحیح میزان سدیم دریافتی ارتباطی قائل شوند.»