خواص شگفت انگیز روغن ریحان برای سلامتی

ریحان غذاهای ضد سرطان

ریحان

همه چیز درباره روغن ریحان: از خواص تا مضرات

 این روغن گیاهی ارزشمند، فواید بی‌شماری برای سلامتی و زیبایی دارد و از دیرباز در طب سنتی مورد استفاده قرار گرفته است. روغن ریحان سرشار از آنتی اکسیدان‌ها، ویتامین‌ها و مواد معدنی است.

ریحان به دلیل توانایی های آشپزی اش شناخته شده است، زیرا این سبزی باغچه به طور رایج در بسیاری از دستور العمل ها و غذاها استفاده می شود.

استفاده از روغن ریحان به تمدن های باستانی و هزاران سال پیش باز می گردد، جایی که زمانی به عنوان یک درمان محبوب برای درمان افسردگی، سوء هاضمه، مشکلات پوستی، سرماخوردگی و سرفه استفاده می شد. حکیمان طب سنتی هنوز به قدرت های درمانی این گیاه اعتقاد دارند و طرفداران رایحه درمانی نیز آرامش بخش بودن و تسکین دهنده بودن آن را تایید می کنند.

ما می خواستیم به عمق فواید ریحان در زندگی روزمره پی ببریم، بنابراین برخی از فواید و کاربردهای آنان را گردآوری کرده ایم که می تواند به درمان یک بیماری یا عارضه خفیف کمک کند.

 

روغن ریحان چیست؟

روغن ریحان از برگ‌های ریحان معمولی، که به نام علمی Ocimum Basilicum شناخته می‌شود، استخراج می‌شود. این روغن، روغنی با رایحه چوبی است که کمی شیرینی تند دارد و رایحه ای تازه و ماندگار ایجاد می کند. درخت ریحان بومی مناطق گرمسیری آسیا و آفریقا است، اگرچه امروزه در سراسر جهان و با بیش از ۷۰ گونه مختلف کشت می‌شود.

روغن اسانس ریحان پس از استخراج، به رنگ زرد کم رنگ تا سبز کم رنگ است.

این روغن با انواع مختلف روغن‌های حامل به خوبی ترکیب می‌شود و همچنین به دلیل خاصیت ضد میکروبی بودن، گاهی اوقات در محصولات دهانی نیز استفاده می‌شود.

روغن ریحان چگونه کار می کند؟

فواید روغن ریحان را می‌توان از طریق روش‌های مختلفی به دست آورد که به افراد، راه‌های متعددی برای تجربه خواص سلامتی آن می‌دهد. رایحه درمانی، روش رایجی برای استنشاق و لذت بردن از عطر منحصر به فرد روغن ریحان است که می‌تواند از نظر آرامش و ایجاد فضایی آرام، برای ذهن معجزه کند.

برخی از سازندگان شمع و صابون، روغن اسانس ریحان را در دستور العمل‌های خود قرار می‌دهند تا به افراد امکان دهند خواص این روغن را در روال روزانه خود بگنجانند.

می‌توانید روغن ریحان را رقیق کرده و به آب گرم حمام اضافه کنید، آن را به عنوان ماسک مو استفاده کنید یا به سادگی رقیق کرده و در صورت نیاز روی پوست ماساژ دهید.

 

فواید روغن ریحان

روغن اسانس ریحان دارای فواید متعددی است که در ادامه به برخی از آنها اشاره می کنیم:

۱٫ محافظت ضد میکروبی:

تحقیقات نشان داده است که روغن ریحان دارای خواص ضد باکتری، ضد قارچ و ضد ویروس است که به آن اجازه می دهد در طیف وسیعی از کاربردها مورد استفاده قرار گیرد.

یک مطالعه منتشر شده نشان داد که روغن ریحان در برابر باکتری E.coli موثر است.

در مطالعه دیگری ، محققان دریافتند که افزودن روغن ریحان به آب شستشوی سبزیجات تازه، می تواند عوامل بیماری زای موجود در غذا و باکتری ها را کاهش دهد.

همچنین، خواص ضد ویروسی روغن ریحان  در مبارزه با سرماخوردگی و آنفولانزا با حمله مستقیم به منبع ویروس، اثبات شده است.

۲٫ کاهش التهاب و تورم:

فایده دیگر روغن ریحان، دارا بودن خاصیت ضد التهابی است که آن را برای استفاده در ماساژ جهت تسکین درد و تورم عضلات، ایده آل می کند. تحقیقات متعددی این موضوع را تایید کرده اند. دو مقاله منتشر شده دیگر،  توانایی روغن ریحان را در کاهش التهاب آکنه و همچنین کاهش ظاهر شدن آن روی پوست نشان داده اند.

مطالعه دیگری همچنین نشان داد که حتی اگر روغن باعث قرمزی روی پوست شود، این قرمزی طی چند دقیقه و بدون هیچ عارضه جانبی از بین می رود.

براساس مطالعه ای دیگر ،  این احتمال مطرح شده است که روغن ریحان به درمان عفونت گوش نیز کمک کند. این مطالعه نشان داد که استفاده از روغن ریحان در مجرای گوش حیوانات آلوده، باعث بهبود وضعیت آنها شده است.

۳٫ دفع کننده حشرات:

برخی افراد به دلیل تحریک کنندگی برخی مواد تشکیل دهنده حشرات دور کننده های شیمیایی، از استفاده آنها اجتناب می کنند. برخی از دانشمندان معتقدند که فواید روغن ریحان از طریق محافظت از پوست در برابر حشرات و آفات، به سلامت پوست کمک می کند.

آنها پیشنهاد می دهند که خاصیت دفع کنندگی طبیعی روغن ریحان در برابر حشرات، به دلیل مواد شیمیایی فرار موجود در آن باشد.

شما می توانید با مخلوط کردن محلولی از آب، روغن اسانس ریحان و یک امولسیفایر مانند مایع ظرفشویی، این روش را در خانه امتحان کنید. پس از ترکیب در بطری اسپری شیشه ای، محلول را در مناطقی از خانه که می خواهید از شر حشرات خلاص شوید، اسپری کنید.

۴٫ کمک به بهبود هضم:

حکیمان طب سنتی قرن هاست که از روغن ریحان به دلیل خاصیت بادشکن بودن آن استفاده می کنند، که به بهبود هضم و رفع نفخ کمک می کند. برخی افراد مقدار کمی روغن اسانس ریحان رقیق شده را روی شکم خود می‌مالند، به این عقیده که به درمان گاز و یبوست و همچنین کاهش هر گونه درد مرتبط با آنها کمک می‌کند.

ایمن ترین روش برای امتحان این روش، استفاده موضعی است، زیرا مصرف خوراکی روغن اسانس ریحان به دلیل غلظت بالای آن، می تواند منجر به عوارض بهداشتی غیرمنتظره شود.

۵٫ کمک به بهبود خلق و خوی پایین:

در قرون وسطی، از روغن ریحان به طور مرتب برای درمان علائم افسردگی و استرس استفاده می شد. این ارتباط امروزه نیز ادامه دارد و بسیاری از مردم از این روغن در بخور و دستگاه های پخش کننده برای مقابله با استرس و اضطراب استفاده می کنند.

محققانی که در حال بررسی توانایی تقویت کننده خلق و خوی روغن ریحان بودند، نتایج مطالعه ای را منتشر کردند که تایید می کرد استفاده از این روغن روی موش ها، منجر به بهبود قابل توجهی در آنها شده است.

مطالعه دیگری که منتشر شد ، به این نتیجه رسید که خستگی ذهنی و فرسودگی شغلی را می توان با استنشاق روغن ریحان کاهش داد، که به مرور زمان به افزایش تمرکز و هوشیاری کمک می کند.

۶٫ از بین بردن بوی بد:

از کاربردهای رایج روغن ریحان، استفاده از آن به عنوان یک پاک کننده طبیعی بو برای از بین بردن بوی ناخواسته در خانه است. همانطور که در بالا ذکر شد، روغن ریحان دارای خواص ضد قارچی و ضد باکتریایی است که به آن اجازه می دهد به عنوان یک پاک کننده موثر عمل کند.

بنابراین، استفاده از آن برای از بین بردن قارچ‌های ایجاد کننده بو، رایحه ای تازه و مطبوع به جا می گذارد و همچنین از انتشار عوامل بیماری زا و ایجاد مشکلات بیشتر جلوگیری می کند.

هنگامی که روغن اسانس ریحان با جوش شیرین ترکیب شود، می توانید از آن برای پاک کردن لکه ها و باکتری ها از قابلمه و ماهیتابه استفاده کنید، همچنین اگر در دوش، توالت و سطل زباله اسپری شود، بسیار موثر است.

۷٫ بهبود سلامت دهان:

روغن ریحان از دیرباز به عنوان یک درمان سنتی برای پوسیدگی دندان و سردرد استفاده می شود. یک مطالعه شامل ۴۰ کودک نشان داد که پس از اعمال مستقیم روغن ریحان به کانال ریشه دندان، فعالیت آنتی بیوتیکی در آن وجود داشته است. گونه های دیگر ریحان نیز خواص مشابهی از خود نشان داده اند. به عنوان مثال، در یک کارآزمایی بالینی شامل ۲۰ نفر ،  بیماری لثه و پلاک پس از استفاده از ریحان میخکی به طور موثر کاهش یافت.

همچنین، فواید روغن ریحان حاکی از آن است که اثر اسپاسمودیک منتول به عنوان بخشی از روغن اسانس ریحان، ممکن است بتواند درد میگرن را کاهش دهد.

 

۸٫ کاهش قند خون:

طبق مقاله تحقیقاتی منتشر شده،  فعالیت دو آنزیم آمیلاز و گلوکوزیداز که مسئول افزایش قند خون هستند، با استفاده از ریحان قابل کاهش است. در یک کارآزمایی بالینی دیگر که شامل گروهی از افراد مبتلا به دیابت بود، میزان قند خون قبل و بعد از غذا پس از مصرف برگ های ریحان مقدس کاهش یافت.

ریحان مقدس با ریحان معمولی یکسان نیست، زیرا حاوی خواص متفاوتی است، بنابراین در حالی که نتایج کارآزمایی بالینی امیدوارکننده است، برای توسعه و تأیید بیشتر این یافته ها به مطالعات و تحقیقات بیشتری نیاز است.

۹٫ تقویت مو و پوست:

اعتقاد بر این است که روغن اسانس ریحان از مو و پوست حمایت می کند و به پاکسازی، طراوت بخشیدن و جوانسازی ظاهر آن کمک می کند. به راحتی می توانید با افزودن چند قطره روغن به لوسیون یا کرم قبل از استفاده، آن را به روتین مراقبت از پوست خود اضافه کنید. همچنین می توانید آن را با یک روغن حامل رقیق کرده و به طور مستقیم روی پوست بمالید.

بسیاری بر این باورند که روغن اسانس ریحان می تواند به متعادل کردن سطح چربی طبیعی پوست، یکنواخت کردن رنگ پوست و همچنین آرام کردن خارش و تحریکات پوستی کمک کند.

برای تست فواید روغن ریحان روی مو، می توانید آن را به شامپو یا نرم کننده خود اضافه کنید یا از آن به عنوان یک ماده در دستور تهیه ماسک مو استفاده کنید. به خاطر داشته باشید که قبل از استفاده حتما تست حساسیت انجام دهید.

۱۰٫ کاهش علائم آسم:

بسیاری از مردم بر این باورند که استنشاق بخار روغن ریحان به عنوان بخشی از درمان بخور، به سیستم تنفسی کمک می کند. این موضوع توضیح می‌دهد که چرا از این روغن اغلب برای تسکین علائم سینوزیت، آسم و برونشیت استفاده می‌شود، زیرا خواصی که از طریق بخار آزاد می‌شوند می‌توانند مجاری تنفسی را باز کنند تا تنفس راحت‌تر شود.

با توجه به خواص ضد ویروسی روغن ریحان ، این روغن در کنار روش‌های درمانی موجود، می‌تواند یک درمان طبیعی برای هر کسی که می‌خواهد درمان خود را تکمیل کند، ارائه دهد.

۱۱٫ درمان کری مادرزادی و سنگینی گوش با روغن ریحان

طب سنتی ایران، کَری یا سنگینی گوش را ناشی از افزایش سردی اعصاب گوش می‌داند و برای درمان آن، استفاده از روغن ریحان را پیشنهاد می‌کند. به مدت ۶ ماه، هر شب چند قطره روغن ریحان گرم شده را داخل گوش آسیب‌دیده بریزید. سر خود را به پهلو نگه دارید تا روغن به داخل مجرای گوش نفوذ کند. ۵ تا ۱۰ دقیقه در این حالت بمانید. سر خود را صاف کنید و روغن اضافی را با دستمال پاک کنید.

از روغن ریحان ۱۰۰% خالص و ارگانیک استفاده کنید.قبل از استفاده، روغن را کمی گرم کنید تا دمای بدن شود. اگر گوش شما درد دارد، از روغن ریحان استفاده نکنید.

اگر بعد از چند روز استفاده از روغن ریحان، وضعیت شما بهتر نشد، به پزشک مراجعه کنید.

 

چطور از روغن ریحان استفاده کنیم؟

نحوه استفاده از روغن ریحان بسته به سبک زندگی و نوع فایده ای که می خواهید تجربه کنید، تغییر می کند. به لطف خواص سلامتی فراوان آن، می توانید به روش های زیر از آن استفاده کنید:

۱٫ لوسیون ماساژ: اگر به طور منظم دچار درد یا تورم عضلات هستید، خواص ضد التهابی روغن ریحان ممکن است بتواند به شما کمک کند. همچنین در تسکین برخی مشکلات گوارشی خفیف نیز مفید است. برای تسکین ملایم، کافیست چند قطره روغن اسانس ریحان را با یک روغن حامل رقیق کرده و روی ناحیه آسیب دیده بمالید.

۲٫ کرم مراقبت از پوست: خواص ضد التهابی روغن ریحان ممکن است در کاهش آکنه، تحریکات پوستی و سایر مشکلات پوستی موثر باشد. این روغن همچنین حاوی خواص ضد قارچی و ضد باکتریایی است که می تواند پوست کدر و خسته را روشن و شاداب کند.

مانند لوسیون ماساژ، چند قطره از روغن را با یک روغن حامل رقیق کرده و در صورت نیاز استفاده کنید.

سوالات متداول درباره روغن ریحان

۱٫ عوارض جانبی روغن ریحان چیست؟

برگ ریحان حاوی مقدار زیادی ویتامین K است که می تواند با داروهای رقیق کننده خون تداخل داشته باشد. اگر قصد استفاده از روغن اسانس ریحان را دارید، ابتدا باید با پزشک صحبت کنید تا بتواند با توجه به شرایط خاص شما، توصیه هایی ارائه دهد.

۲٫ چه ویتامین هایی در روغن اسانس ریحان یافت می شود؟

روغن اسانس ریحان حاوی مواد مغذی و ویتامین هایی مانند ویتامین A، ویتامین C، ویتامین K، منیزیم، پتاسیم و آهن است. این ویتامین ها می توانند برای پوست و مو مفید باشند، به شرطی که قبل از استفاده با روغن حامل رقیق شوند یا مستقیماً به محصولات مراقبت از پوست یا مو اضافه شوند.

۳٫ تفاوت ریحان با ریحان مقدس چیست؟

ریحان و ریحان مقدس بسیاری از خواص مشترک از جمله ضد التهابی، ضد ویروسی و ضد میکروبی را دارند. با این حال، آنها را می توان به روش های مختلف برای درمان انواع شرایط و بیماری ها استفاده کرد، در حالی که ریحان مقدس نسبت به ریحان سنتی عطر قوی تری نیز دارد.

۴٫ آیا می توانم روغن ریحان را مستقیماً روی پوست خود قرار دهم؟

در حالی که برخی از افراد ممکن است بدون هیچ مشکلی روغن ریحان را مستقیماً روی پوست خود قرار دهند، اما توصیه می شود برای جلوگیری از تحریک احتمالی، ابتدا آن را با یک روغن حامل مانند روغن نارگیل یا بادام رقیق کنید.

۵٫ آیا روغن ریحان برای زنان باردار یا شیرده بی خطر است؟

به دلیل عدم تحقیقات کافی، توصیه می شود زنان باردار یا شیرده از مصرف روغن ریحان خودداری کنند.

۶٫ آیا روغن ریحان می تواند با داروهای دیگر تداخل داشته باشد؟

بله، روغن ریحان می تواند با داروهای رقیق کننده خون تداخل داشته باشد. اگر دارو مصرف می کنید، قبل از استفاده از روغن ریحان با پزشک خود مشورت کنید.

۷٫ بهترین مکان برای نگهداری از روغن ریحان کجاست؟

روغن ریحان را باید در مکانی خنک، تاریک و دور از نور مستقیم خورشید نگهداری کنید.

۸٫ ماندگاری روغن ریحان چقدر است؟

روغن ریحان به طور کلی حدود ۱ تا ۲ سال ماندگاری دارد.

سخن آخر

روغن ریحان یک روغن اساسی با طیف وسیعی از خواص مفید برای سلامتی است. از نظر تاریخی به عنوان یک گیاه مقدس مورد احترام بوده و در طب سنتی برای درمان بیماری های مختلف استفاده می شده است. امروزه، روغن ریحان به دلیل خواص ضد التهابی، ضد باکتریایی و ضد قارچی آن مورد توجه قرار می گیرد. می توان از آن برای تسکین درد عضلات، بهبود سلامت پوست و مو، تقویت سیستم ایمنی بدن و موارد دیگر استفاده کرد.

با این حال، مهم است که قبل از استفاده از روغن ریحان، به خصوص اگر باردار هستید، شیرده هستید یا دارو مصرف می کنید، با پزشک خود مشورت کنید. همچنین باید همیشه قبل از استفاده از آن روی پوست خود، تست حساسیت انجام دهید. اگر به دنبال یک راه طبیعی برای بهبود سلامت و رفاه خود هستید، روغن ریحان ممکن است یک افزودنی ارزشمند برای روتین شما باشد.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *