دستگاهی که از تاریکی برق تولید میکند
یک ژنراتور ترموالکتریکی توسط محققین دانشگاههای کالیفرنیا و استنفورد ساخته شده است که بدون ورود گرمای فعال به آن، از تاریکی محیط تولید برق میکند و لامپ LED را روشن میکند. سلولهای خورشیدی منابع تجدیدپذیر کارآمدی برای تولید انرژی در طول روز هستند. تا کنون رویکرد مشابهی برای تولید انرژی تجدیدپذیر در طول شب گزارش نشده بود. انرژی خورشیدی تولیدی در طول روز را میتوان در باتری ذخیره کرد تا از آن در شب استفاده شود، ولی این کار با هزینههای زیادی همراه است.
دستگاهی که اخیراً توسعه داده شده است، محدودیتهای انرژی خورشیدی را ندارد. این دستگاه از رویکرد خنکسازی تابشی استفاده میکند و در آن یک صفحه که رو به آسمان قرار دارد، گرمای خود را بهصورت تابشی به اتمسفر میدهد و به دمایی پایینتر از اطراف خود میرسد. این پدیده نحوهی یخ زدن گیاهان در طول شبهای زمستان را شرح میدهد و از آن میتوان برای تولید برق استفاده کرد. در واقع باید دستگاهی ساخته شود که از تفاوت دمایی برق تولید کند.
دکتر «آسواث رامان» از دانشگاه کالیفرنیا، میگوید: «این دستگاه در طول شب که سلولهای خورشیدی کار نمیکنند برق تولید میکند. علاوه بر روشنایی، ما معتقدیم که میتوان از این دستگاه برای برقرسانی به مناطق دوردست و مناطقی که در طول شب برق لازم دارند استفاده کرد.» ژنراتور ترموالکتریکی این گروه تحقیقاتی در حقیقت یک قطعهی پلیاستایرن است که درون یک پوشش آلومینیومی قرار داده شده است و توسط یک قطعهی بادگیر محافظت میشود. دکتر رامان و همکارانش این ژنراتور را بر روی میزی به ارتفاع یک متر بر روی پشتبام قرار دادند تا آنرا آزمایش کنند. وصل کردن سیمهای ژنراتور به لامپ LED منجر به روشن شدن آن شد. دانشمندان توان خروجی ژنراتور را طی شش ساعت اندازهگیری کردند و دریافتند که هر مترمربع از آن میتواند ۲۵ میلیوات توان ایجاد کند.
میزان برق تولیدی بر واحد سطح دستگاه پایین است و کاربردهای گستردهی آنرا محدود میکند، ولی محققین پیشبینی میکنند که بتوانند توان خروجی را تا ۲۰ برابر افزایش دهند. دکتر رامان میگوید: «تحقیقات ما بر روی فرصتهای بسیار زیاد تولید انرژی با سود بردن از سرمای محیط خارج بهعنوان یک منبع تجدیدپذیر انرژی تاکید میکند. ما فکر میکنیم این نوع از انرژی تکمیل کنندهی انرژی خورشیدی است. توان تولیدی در این روش پایین است ولی در زمانهایی کار میکند که سلولهای خورشیدی کار نمیکنند.»