دلیل خواب آلودگی بعد از غذا چیست؟
غذا منبع انرژی انسان است، ولی چرا پس از خوردن غذا انسان حالت خواب آلوده پیدا میکند؟ متاسفانه بدن انسان بیش از حد پیچیده است و برای درک دلایل خستگی عوامل متعددی تاثیرگذار هستند.
زمانی که ما غذا میخوریم مجموعهای از فعالیتها در سیستم گوارش و کل بدن شروع میشوند. به گفتهی محققین، تغییراتی که در سطح قند موجود در خون بعد از غذا خوردن رخ میدهد، میتواند یکی از دلایل ایجاد حالت خواب آلودگی در بدن باشد. در واقع زمانی که یک غذای شیرین میخوریم، قند خون به یکباره بالا میرود و پس از آن به یکباره پایین میآید و این وضعیت ایجاد خستگی و حالت خواب آلودگی میکند.
البته تغییرات قند خون تنها عاملی نیست که ایجاد خستگی میکند، بلکه هورمونها نیز در این قضیه نقش مهمی ایفا میکنند. در برخی اوقات بعد از خوردن غذا میتوانیم تولید و آزاد شدن هورمون «سروتونین» را در بدن خودمان حس کنیم. هر چند این هورمون بهعنوان هورمون ایجادکنندهی حس خوب شناخته میشود، ولی عوارض جانبی دیگری را نیز به همراه دارد. بالا رفتن سطح سروتونین میتواند منجر به ایجاد حالت خواب آلودگی شود. سروتونین نقش مهمی در حس درونی و چرخهی خواب دارد و زمانی که سطح آن پس از غذا خوردن بالا میرود، میتواند خستگی و احساس خواب را در پی داشته باشد. محققین طی مطالعات متعددی اثبات کردهاند که هورمون سروتونین با خواب و خستگی ارتباط مستقیم دارد و از بین رفتن انگیزهی تحرک را نیز در پی دارد.
کدام غذاها بیشترین احساس خواب آلودگی را در پی دارند؟
محققین اذعان دارند که برخی غذاها بیش از دیگر غذاها حالت خستگی و خواب آلودگی ایجاد میکنند. آنها طی مطالعات متعدد نشان دادهاند که خوردن غذاهای غنی از آمینواسیدهای تریپتوفان بیشترین حالت خواب آلودگی را در پی دارد.
این آمینواسید نقش مهمی در تولید سروتونین دارد. پنیر، تخممرغ و بوقلمون غنی از تریپتوفان هستند. غذاهای دیگری مانند گیلاس نیز میتوانند بر روی سطح ملاتونین در خون اثر داشته باشند که خود باعث بروز حالت خواب آلودگی میشود. شیرهایی در بازار وجود دارند که ملاتونین اضافی دارند و برای بهبود خواب مناسب هستند.
افزودن غذاهایی به وعدهی غذایی که فیبر بالا دارند، میتواند تا حدودی حالت خواب آلودگی پس از خواب را از بین ببرد؛ زیرا فیبر از بالا رفتن سطح قند خون جلوگیری میکند. پرهیز از پرخوری نیز یکی دیگر از راهکارهای مقابله با خواب پس از غذا است.