سرنخی از چگونگی ساخت اهرام بزرگ مصر!
اهرام مصر از شگفتیهای معماری در جهان به شمار میآیند. اینکه مصریان باستان، چگونه صدها هزار سال پیش، این شاهکارهای عظیم را ساختند، هنوز در هالهای از ابهام قرار دارد. اما اکتشاف باستانشناسی جدید شاید بتواند بینش تازهای را دربارهی چگونگی جابهجایی برخی از بلوکهای سنگی فراهم کند. در معدن سنگ هَتناب، یک گذرگاه سراشیبی با قدمت ۴،۵۰۰ سال پیدا شده است که احتمال میرود نقش مهمی در جابهجایی سنگهای بزرگ ایفا کرده باشد. اگرچه مصالح ساختمانی اصلی اهرام از جنس سنگ آهک بوده است، اما در بعضی موارد از مرمر سفید هم برای کف سازه، مجسمهسازی و تابوتها نیز استفاده میشده است. اما سیستمِ مورد استفاده برای جابهجایی این مرمرهای سفید که به دورهی حکومت «پادشاه خوفو» برمیگردد، احتمالاً در سایر معادن سنگ هم استفاده گردیده است.
«مصطفی عزیزی» دبیر کل وزارت باستانشناسی مصر، بیان کرد: «این اکتشاف میتواند حائز اهمیت فراوانی باشد؛ چرا که این شواهد نشان میدهد بلوکهای سنگی بزرگ، چگونه از معادن استخراج شده و به محل مورد نظر حمل شدهاند. البته هنوز این مساله در هالهای از ابهام قرار دارد که بلوکهای سنگین سنگ آهک چگونه در بخشهای جانبی اهرام جابهجا میشدهاند. سیستم گذرگاه سراشیبی که به تازگی کشف شده است، میتواند سرنخهای مهمی در اختیارمان بگذارد.»
«یانیس گوردون» باستانشناس از موسسهی باستانشناسی اورینتال فرانسه، اظهار داشت: «سیستم انتقال از چند گذرگاه سراشیبی مرکزی تشکیل یافته و دو مجموعه پله که روزنههایی در آنها دیده میشود، گذرگاه را احاطه کرده است. این روزنهها در محکم نگه داشتن تیرکهای ستون چوبی نقش موثری داشتهاند. بلوکهای مرمر سفید شاید در سورتمههای چوبی قرار داده میشدند و احتمالاً از طنابهایی که به سمت قطبین وصل میشدند، برای تسهیل در کار انتقال بلوکهای سنگی، استفاده میشده است. افزون بر این گذرگاه، ما دستکم صد نوشته در تکریم دیدار فاورا از معادن سنگ مرمر هتناب پیدا کردیم. در میان این اکتشافات، سکونتهای سنگی هم برای کارگران معدن، وجود داشت که آنها را نیز پیدا کردیم.»
«رولاند انمارچ» باستانشناس از دانشگاه لیورپول، گفت: «گروه باستانشناسی موفق به یافتن چهار یادبود سنگی شد. یکی از این یادبودهای سنگی، نگارهای از فردی در حالت ایستاده نشان میدهد و سه یادبود دیگر چون به شکل بدی نگهداری شدهاند، نوشتههای نامفهومی دارند. گروه احیا و باسازی در تلاش است تا رازهای نهفته در این نوشتهها را برملا کند. ما همچنین در تلاش هستیم تا سازههای مسکونی اطراف معادن سنگ را به شکل جامع، مورد بررسی قرار دهیم.»