سیارهای با آسمانی همیشه صاف
توسط boshra · منتشر شده · بروزرسانی شده
سیاره WASP-96b بهاندازهای به ستاره خود نزدیک است که یک سال آن تنها ۳ روز زمینی به طول میانجامد ولی نکته برجسته اصلی درباره آن این است که هیچگونه ابر یا غبارهای محیطیای در جو این سیاره مشاهده نمیشود. دلیل اصلی این امر نیز این است که جو این سیاره از گاز ویژهای متشکل از سدیم تشکیل شده است. این گاز که در حقیقت بهشدت به نمک موجود در زمین نزدیک است، به نحوی در سیاره یادشده پخششده است که امکان شکلگیری غبار یا ابر در آن وجود ندارد.
البته سیاره WASP-96b از سال ۲۰۱۳ برای دانشمندان شناخته شده بود ولی این موضوع که این سیاره کاملا فاقد ابر است برای آنها امری ناشناخته بود. بااینحال دانشمندان توانستند تا با استفاده از یک تلسکوپ بسیار بزرگ که در کشور شیلی قرارگرفته است، سرانجام سطح این سیاره را رؤیت کرده و بتوانند با کشف محتوای تشکیلدهنده جو آن، دلیل عدم وجود ابر در WASP-96b را کشف کنند.
دانشمندی به نام نیکولوف که سرپرست این تحقیقات بوده است درباره این یافته میگوید: «WASP-96b تنها سیارهای است که کاملا از ابر خالی است و به ما چنین جو سدیمیای را نشان میدهد و موجب میشود که این جو به یک امر اصلی و یک مشخصه مهم برای این سیاره بدل گردد. تا به امروز سدیم در سیارهها به نحوی بود که یا اصلا وجود نداشت و یا بسیار اندک یافت میشد و این به دلیل ساختار ویژه این سیاره است که میتواند این حجم از سدیم را ایجاد کند و به همین دلیل نیز ابر در آن شکل نمیگیرد درحالیکه در بیشتر سیارهها شکلگیری ابر مانع از انتشار سدیم میشود.»
البته یکی از دلایل اصلی حرارت بالای این سیاره را نیز باید عدم وجود ابر در آن دانست زیرا ابرها و غبار میتوانند از تابش مستقیم نور به سطح سیاره جلوگیری کرده و در حقیقت سیاره را در مقابل نور خورشید محافظت کنند.