شکلات ‘تاریخ پنجهزارساله’ دارد
شکلات بیش از آنچه تصور میشد، قدمت دارد. تازهترین شواهد گیاهشناسی نشان میدهد که درخت کاکائو که شکلات از میوه آن ساخته میشود، برای نخستین بار به منظور استفاده غذایی بیش از پنجهزار سال پیش در جنگلهای آمازون کاشته شده است.
باقیماندههای شیمیایی که در سفالهای باستانی پیدا شده نشان میدهد که مردم بومی مناطقی در اکوادور کنونی، از کاکائو به عنوان خوراک، دارو و نوشیدنی استفاده میکردند.
قبل از این تصور میشد که شکلات برای اولین بار بیش از ۳۵۰۰ سال قبل در آمریکای مرکزی کشف شده است.
پروفسور مایکل بلیک یکی از محققان این پژوهش از دانشگاه بریتیش کلمبیا در گفتگویی با هلن بریگز، خبرنگار بیبیسی گفته است: “شواهد قبلی در مکزیک و آمریکای مرکزی پیدا شده بود.”
نکاتی درباره درخت کاکائو
- به طور طبیعی در جنگلهای مرطوب و استوایی میروید. سرزمین بومی آن مکزیک، آمریکای مرکزی و مناطق شمالی آمریکای جنوبی است
- میوه آن حاوی دانههایی است که آن را خشک میکنند و از آن پودر کاکائو تهیه میشود
- محتویات شکلات شامل پودر کاکائو و کره کاکائو است که از دانههای تخمیرشده و بو داده شده تهیه میشود
- فراوردههای کاکائو همچنین به صورت گسترده در ساختن برخی داروها و محصولات مراقبت از پوست استفاده میشود
- در سال ۲۰۰۸-۲۰۰۹ تولید جهانی کاکائو سه میلیون و ۵۱۵ هزار تن بود.
محققان ظروف سفالی یافت شده از منطقه سانتا انا در ارتفاعات اکوادور را مورد بررسی قرار دادند. این منطقه بین ۵۳۰۰ تا ۲۱۰۰ سال قبل محل زندگی بوده است.
مطالعه اطلاعات دیانای به دست آمده در این ظروف نشان میدهد که موقعیت درخت این کاکائو در منطقهای از جنگلهای آمازون در شمالغرب آفریقای جنوبی بوده است. درخت کاکائو هم برای نخستین بار در همین منطقه روییده است.
پروفسور بلیک میگوید این اهمیت محافظت از زیستگاهها را برجسته میکند.