عادتهای سالم مادرانه میتواند از چاقی دوران کودکی جلوگیری کند.
محققان دانشگاه هاروارد میگویند که مادران میتوانند نقش مهمی را در مبارزه با شیوع چاقی کودکان ایفا کنند. طبق گزارش هاروارد، اگر مادران پنج عادت سالم را دنبال کنند کودکانشان کمتر به چاقی مبتلا میشوند.
این پنج عادت عبارتند از؛ داشتن رژیم غذایی سالم؛ ورزش منظم و حفظ وزن بدن؛ سیگار نکشیدن و ننوشیدن نوشیدنیهای الکلی. در این مطالعه، محققان دادههای مربوط به بیش از ۲۴،۰۰۰ کودک و نوجوان ۹ تا ۱۸ ساله را که تقریباً از ۱۷،۰۰۰ زن متولد شده بودند، مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند. در طی یک دورهی پیگیری پنج ساله، بیش از ۵ درصد از این کودکان به چاقی مبتلا شدند.
محققان به این نتیجه رسیدند که کودکانی که مادران آنها هر پنج عادت سالم را دنبال میکردند، نسبت به کودکانی که مادران آنها هیچ یک از عادتها را دنبال نمیکردند، ۷۵ درصد کمتر به چاقی مبتلا شدند.
بعضی از این عادتهای سالم تأثیر قابلتوجهی بر روی فرزند داشتند. برای مثال، کودکان زنانی که وزن سالم خود را حفظ میکردند، نسبت به کودکان زنانی که وزن سالمی نداشتند، ۵۶ درصد بیشتر به چاقی مبتلا شدند و در کودکان مادرانی که سیگار نمیکشیدند، خطر ابتلا به چاقی ۳۱ درصد کمتر از مادرانی بود که سیگار میکشیدند.
«کی سان»، استاد دانشگاه هاروارد و استاد دانشکدهی تغذیهی دانشگاه بهداشت عمومی چان، در این خصوص گفت: «مطالعهی ما برای اولین بار نشان داد که داشتن شیوهی زندگی سالم بهطور حتم فاکتور شخصیتی در مادران است که کاهش خطر ابتلا به چاقی در کودکان را تضمین میکند.»
تقریبا یکی از هر پنج کودک آمریکایی در سن ۶ تا ۱۹ سالگی به چاقی مبتلا میشود و این امر خطر ابتلا به دیابت، بیماری قلبی و دیگر مشکلات بهداشتی را در زندگی او افزایش میدهد. در حالی که ژنتیک در چاقی نقش مهمی را بر عهده دارد، نویسندگان این مطالعه، افزایش شدید چاقی کودکان ایالات متحده را در سالهای اخیر به عادات بد بهداشتی مادران آنها نسبت میدهند.
محققان در پایان سخنانشان به این امر اشاره کردند که این یافتهها نشان میدهد انتخاب سبک زندگی مادران بر سلامت کودکان تاثیر دارد و لذا به اتخاذ رویکرد مناسب مبتنی بر خانواده، برای کاهش چاقی کودکان نیاز است.