عجیبترین قلب را کدام جانور دارد؟
قلب انسان به طور متوسط ۶۰ تا ۸۰ بار در دقیقه میتپد، ولی در قلمرو حیوانات قلبهایی پیدا میشوند که تنها ۵ بار در دقیقه میتپند و از طرف دیگر قلب یک پرندهی آوازخوان در هر دقیقه ۱،۲۶۰ بار میتپد.
وزن قلب انسان حدود ۳۰۰ گرم است؛ در حالی که قلب زرافه ۱۱ کیلوگرم است.
در زیر عجیبترین قلبهای حیوانات شرح داده شده است:
قلب قورباغه
قلب پستانداران و پرندگان دارای ۴ حفره است، ولی در قورباغه ۳ حفره وجود دارد که دوتا از آنها دهلیز است و حفره سوم بطن است.
در انسانها وجود بطن و دهلیز باعث میشود خون اکسیژندار شده و خون فاقد اکسیژن از یکدیگر مجزا باشند، در صورتی که در قلب قورباغه به علت داشتن یک بطن، به وسیلهی شیارهایی به نام «ترابکول» این جدایی اتفاق میافتد.
قورباغه نه تنها میتواند از ریهی خود اکسیژن را جذب کند، بلکه از راه پوست خود نیز اکسیژن جذب میکند و به همین خاطر خون میتواند از طریق پوست نیز اکسیژندار شود. نوعی قورباغه نیز وجود دارد که قلب آن حین خواب زمستانی از کار میایستد و یک ساعت قبل از بیدار شدن مجدداً شروع به تپیدن میکند.
قلب نهنگ
قلب نهنگ آبی یکی از بزرگترین قلبها بین حیوانات روی زمین است. قلب نهنگ آبی حدود ۴۳۰ کیلوگرم وزن دارد. قلب نهنگ نیز مانند دیگر پستانداران ۴ حفرهای است. ضخامت آئورت نهنگ آبی به حدود ۱۵ سانتیمتر میرسد. زمانی که نهنگ به اعماق اقیانوس میرود، قلب آن در هر دقیقه ۴ بار میتپد.
قلب سرپایان
این حیوانات دریایی که شامل اختاپوس، ماهی مرکب و هشتپاها میشوند، دارای قلبهای سه تکهای هستند. دو قلب آنها در دو طرف بدن آنها قرار دارد و قلب سوم در مرکز بدن وظیفهی خونرسانی به اندامهای درونی را دارد. سرپایان عموماً خون آبی رنگ دارند، زیرا مس در خون آنها زیاد است. دلیل اینکه خون انسان قرمز است وجود آهن در آن است.
قلب سوسک
سوسک نیز مانند دیگر حشرات دارای سیستم گردش خون باز است؛ به این معنی که خون رگهای موجود در بدن آنها را پر نمیکند و به جای آن خون از درون یک ساختار ۱۲ تا ۱۳ حفرهای گردش میکند.
خون سوسک مواد مغذی را به سراسر بدن آن میرساند و رنگ سفید یا زرد دارد. قلب سوسک به صورت خودبهخودی نمیتپد.
قلب کرم خاکی
کرم خاکی به جای یک قلب، پنج شبه قلب دارد. این شبهقلبها پمپاژ خون را بر عهده ندارند، بلکه باعث میشوند رگهای خونی تحت فشار قرار گیرند و خون درون آنها جریان پیدا کند.
کرم خاکی ریه نیز ندارد و اکسیژن را از طریق پوست خود جذب میکند. خون کرم خاکی قرمز است و دارای هموگلوبین است، ولی برخلاف انسانها سیستم گردش خون در کرم خاکی باز است و هموگلوبین بین دیگر سیالات موجود در بدن کرم غوطهور است.
قلب ماهی
اگر قلب گورخرماهی بشکند، میتواند به راحتی یک قلب دیگر برای خود بسازد. در سال ۲۰۰۲ دانشمندان کشف کردند که این نوع ماهی میتواند ماهیچههای قلب خود را تنها دو ماه پس از اینکه ۲۰ درصد ماهیچههای قلب آسیب دیدند، بهطور کامل بازسازی کند.
بدن انسان میتواند کبد را مجدداً بازسازی کند، مارمولکها میتوانند دم خود را از نو بسازند و حتی برخی از قورباغهها میتوانند پای خود را ترمیم کنند، ولی توانایی گورخرماهی در قلمرو حیوانات بینظیر و فوقالعاده است.