علت خارش ریش صورت مردان و راه درمان آن
خارش ریش می تواند برای افراد ناراحت کننده و ازاردهنده باشد. این شرایط ممکن است در هر زمانی رخ دهد. احساس خارش در این ناحیه از خفیف تا شدید متغیر است. این خارش ممکن است خود به خود برطرف شود یا اینکه نیازمند درمان های دارویی باشد.
۵ درمان موثر برای خارش ریش:
از آنجایی که خارش ریش یک مشکل رایج در میان مردان است، روش های زیادی برای دست و پنجه نرم کردن با آن وجود دارد.
برخی از روش ها تغییرات ساده در بهداشت و عادت های تمیز کردن صورت هستند. با اینحال اگر این خارش به خاطر مشکلات زمینه ای ایجاد شده باشد، پزشک ممکن است از داروهای تجویزی یا آنتی بیوتیک ها استفاده نماید.
در ادامه برخی از روش های رایج برای رفع خارش ریش را با هم مرور می کنیم.
تمیز نگه داشتن صورت:
شستشوی منظم و مرتب ریش و صورت می تواند از تجمع آلودگی ها و باکتری ها در آن جلوگیری کند. اینکار شما را مطمئن می سازد که پوست چرب نخواهد بود. ریش و صورت خود را هر روز با آب گرم و شوینده مناسب، شستشو دهید.
دوش گرفتن و حمام رفتن مکرر:
هر روز یا یک روز در میان دوش بگیرید. از آبی که بسیار داغ است استفاده نکنید و زیاد زیر دوش نمانید.
نرم کردن ریش:
نرم کردن موهای ریش باعث می شود این بخش نرمی خود را حفظ کند و کمتر مستعد تحریک و خارش پوست شود. اعمال روغن جوجوبا یا آرگان می تواند به نرمی موهای این ناحیه از صورت کمک کند.
استفاده از دارو:
اگر دلیل خارش در ریش به خاطر مشکلات پوستی زمینه ای باشد، پزشک می تواند دارویی را برای برطرف کردن این مشکل تجویز نماید.داروهای رایجی که برای این شرایط استفاده می شود در برگیرنده موارد زیر است:
- پماد یا کرم هایی که حاوی اسید لاکتیک و اوره هستند. این موضوع به درمان پوست خشک کمک می کند
- موپیروسین برای مبارزه برای عفونت های باکتریایی
- کرم های ضد قارچی برای درمان بیماری های قارچی
- اگر دلیل بیماری غیرعفونی باشد از کرم های حاوی کورتیکواستروئید استفاده می شود.
- هیدروکورتیزون، کلوبتازول، desonide را می توان برای درمان اگزمای سبورئیک در صورتی که التهاب غیر عفونی باشد مورد استفاده قرار داد
- کتوکونازول زمانی استفاده می شود که دلیل ایجاد اگزمای سبورئیک عفونت قارچی باشد.
- گلیکولیک اسید
- درمان ضد قارچی موضعی برای درمان موارد خفیف کچلی ریش
جراحی ها و فرایندها:
ممکن است خارش ریش به یک بیماری مزمن تبدیل شود و با عود عفونت و التهاب همراه گردد. در این شرایط پزشک می تواند از لیزر برای حذف موها استفاده نماید. علاوه بر این، پزشک ممکن است فرایندی را توصیه نماید که در برگیرنده ایجاد برش برای تخلیه دمل و دمل بزرگ است.
دمل های بزرگ که به عنوان آبسه پوستی نیز شناخته می شوند، مجموعه ای از دمل ها هستند که می توانند باعث ایجاد عفونت یا بدتر شدن آن گردند. نوردرمانی یکی دیگر از گزینه های درمانی موجود است. این موضوع می تواند در مبارزه با عفونت و التهاب فولیکول های مو موثر باشد.
دلیل خارش ریش چیست؟
برخی از علل ایجادکننده خارش ریش خفیف هستند. این در حالیست که برخی از آن ها ممکن است شدید باشند و به درمان نیاز داشته باشند. شایع ترین علل خارش ریش در برگیرنده موارد زیر است:
رشد موهای صورت:
بسته به روشی که مو و فولیکول های صورت در آن رشد می کنند، این فرایند می تواند باعث ایجاد خارش در فرد شود. زمانی که فرد صورت خود را اصلاح می کند، لبه های تیز مو داخل فولیکول باقی می ماند.
با رشد مو، این لبه های تیز می توانند باعث ایجاد خراش فولیکول ها شوند و خارشی ایجاد نمایند. اگر فردی که به طور مرتب ریش خود را اصلاح می کند با رویش مو مواجه شود، این موضوع باعث تحریک فولیکول ها می گردد و در نهایت خارش و ناراحتی را ایجاد می کند.
پوست خشک:
افراد به دلایل مختلف با خشکی پوست دست و پنجه نرم می کنند. این موضوع ممکن است واکنشی به شرایط زیر باشد:
- صابون و محصولات مراقبت از پوست
- آبی که بسیار داغ است
- تغییر در آب و هوا
- کمبود تولید روغن در پوست
شرایطی به نام ایکتیوز باعث می شود پوست ضخیم گردد و شروع به پوسته پوسته شدن نماید. ۲۰ نوع مختلف از این شرایط شناسایی شده است.
برخی از افراد به خاطر وجود ژن های معیوبی که از والدین خود به ارث برده اند با این شرایط دست و پنجه نرم می کنند. استفاده از امولوسیون ها برای مرطوب کردن پوست و برس زدن مو می تواند به مدیریت این بیماری کمک کند.
پسوریازیس و اگزما شرایط دیگری است که باعث خشکی شدید پوست می شود و می تواند به خارش ریش منجر گردد.
موهای درون روییده:
مویی که اصلاح می شود یا کوتاه می گردد ممکن است به سمت داخل رشد کند و به سمت فولیکول باز گردد. به این شرایط موهای درون روییده می گویند. این موضوع باعث ایجاد تحریک و التهاب می شود. موهای درون روییده معمولا به صورت برآمدگی های قرمز رنگی ظاهر می شوند که می تواند خارش دار و دردناک باشد.
اگزمای سبورئیک:
این نوع اگزما با عنوان درماتیت سبورئیک نیز شناخته می شوند. این شرایط می تواند پوست را قرمز و پوسته پوسته کند. در برخی از موارد پوسته های زرد و چربی مانندی ظاهر می شود. این بیماری زمانی که بر روی پوست سر ایجاد می شود با عنوان شوره سر در نظر گرفته می شود. چنین شرایطی می تواند بر روی صورت نیز دیده شود.
نتیجه گیری:
خارش ریش مردان بسیار شایع و رایج است به خصوص اگر فرد برای اولین بار با رویش ریش مواجه شود. تمیز نگه داشتن این بخش و اجازه دادن برای رشد کامل موها، می تواند از خارش موجود کم کند.
اگر خارش به خاطر عفونت یا مشکلات زمینه ای ایجاد شده باشد، تشخیص شرایط و دنبال کردن درمان های موجود می تواند از اسیب بیشتر به پوست و فولیکول مو جلوگیری کند.