علت درد ناف در بارداری چیست و چگونه می توان آن را درمان کرد؟

بارداری

علت ناف درد در بارداری و درمان آن

بسیاری از زنان باردار در سه ماهه دوم و سوم بارداری دچار درد ناف می شوند. ناف یا ناف محل اتصال جفت در رحم است. پس از تولد به هیچ بخشی از حفره شکم متصل نمی شود.

بیشتر علل درد ناف بی ضرر هستند و با تولد نوزاد ناپدید می شوند. این مقاله بیتوته برخی از علل بالقوه درد در ناف و همچنین درمان های خانگی برای کمک به تسکین ناراحتی را مورد بحث قرار می دهد.

درد ناف در دوران بارداری یک علامت بسیار شایع است و عمدتاً به دلیل تغییراتی در بدن است که برای رشد کودک مناسب است. ناراحتی اطراف ناف مخصوصاً در اواخر بارداری به دلایل زیر مانند افزایش اندازه شکم، حرکات کودک و کمبود فضا در بدن زن رخ می دهد، اما ممکن است در اوایل بارداری نیز احساس شود.

 

ممکن است در ناف و ناحیه اطراف شکم احساس درد کنید و ممکن است کمی تورم را متوجه شوید. درد معمولاً ثابت نیست و با لمس ناحیه یا فعالیت بدنی مانند خم شدن یا برداشتن چیزی ایجاد می شود.

 

اگر درد ناف در اواخر بارداری احساس شود، به کل شکم سرایت کند و با انقباضات رحمی همراه باشد، ممکن است درد نیز نشانه زایمان باشد.

 

علل احتمالی درد ناف در دوران بارداری:

 

فشار رحم

همانطور که جنین رشد می کند، رحم فراتر از موقعیت معمول خود منبسط می شود تا بتواند آن را در خود جای دهد. این حرکت به شکم از جمله ناف فشار وارد می کند.

 

در طول سه ماهه دوم، رحم دیگر در داخل لگن قرار نمی گیرد. اکنون بین ناف و سینه قرار دارد. در سه ماهه سوم، رحم از ناحیه شرمگاهی تا پایین دنده ها گسترش می یابد.

 

رشد رحم، و همچنین موقعیت کودک در رحم، می تواند بر ناف فشار وارد کند. با گذشت زمان، افزایش فشار روی ناف ممکن است باعث درد، خارش و ناراحتی شود.

 

تغییرات بدن

با رشد جنین، ماهیچه‌ها و پوست شکم کشیده می‌شوند و این می‌تواند باعث درد در خانم‌هایی شود که هم به سمت داخل یا هم به سمت بیرون شکم می‌افتند، که به نام ایننی یا بیرونی شناخته می‌شوند.

 

این درد ممکن است از ابتدای بارداری شروع شود و به دلیل فشاری که کودک به رحم و اطراف ناف وارد می‌کند تا آخر آن احساس می‌شود.

 

کشش

افزایش وزن و جابجایی اندام ها در دوران بارداری باعث کشیدگی پوست و ماهیچه های اطراف شکم می شود.

 

کشش گاهی اوقات می‌تواند باعث ایجاد دیاستازیس راست شود، که زمانی اتفاق می‌افتد که عضلات راست شکمی یا عضلات شکمی به دو نیمه چپ و راست جدا می‌شوند.

عضلات شکم یک جفت ماهیچه بزرگ هستند که از زیر استخوان سینه شروع شده و به لگن ختم می شوند.

 

دیاستاز رکتی به طور مستقیم باعث درد ناف نمی شود، اما مقدار بافت بین رحم و ناف را کاهش می دهد، که ممکن است حساسیت به فشار در ناحیه را افزایش دهد.

 

کشش پوست همچنین ممکن است باعث ایجاد مقداری درد و خارش موضعی در ناحیه شکم و اطراف آن شود.

 

 

ناف باز شده

برخی از زنان باردار دچار پارگی ناف می شوند که زمانی اتفاق می افتد که بارداری ناف زنان را به سمت داخل فشار می دهد. بازکردن ناف ممکن است حساسیت و درد را افزایش دهد.

 

فتق ناف

اگرچه فتق ممکن است خطرناک به نظر برسد، اما به طور معمول به زن باردار یا جنین آسیب نمی رساند.

 

فتق ناف زمانی اتفاق می افتد که فشار روده را به داخل حفره ناف فشار می دهد. سپس می تواند در آنجا گیر کند و ملتهب و دردناک شود. فتق ناف می تواند به دلیل افزایش فشار رحم رخ دهد.

 

پزشکان ممکن است به جای انجام عمل جراحی روی فتق، تماشای و انتظار را توصیه کنند، مگر اینکه علائم قابل توجهی ایجاد کند. با این حال، اگر خطر حبس و خفه شدن وجود داشته باشد، پزشک ممکن است عمل جراحی را انجام دهد.

 

حبس و خفه شدن زمانی اتفاق می افتد که بخشی از روده خون کافی دریافت نمی کند. کاهش عرضه خون می تواند باعث مرگ بافت و سایر عوارض شود. جراحی برای زن باردار و جنین خطر کمی دارد، اما خطر نسبتاً کم است.

 

سوراخ کردن ناف

ممکن است یک زن در دوران بارداری نیاز به برداشتن هر گونه سوراخ کردن شکم داشته باشد. اگر سوراخ کردن پوست سفت شده را بکشد، این احتمال وجود دارد که پاره شود. پاره شدن یا زخمی شدن ناف خطر عفونت را افزایش می دهد.

 

اگر پیرسینگ کمتر از ۱ سال باشد، ممکن است هنوز در حال بهبود باشد، بنابراین یک زن باید در مورد برداشتن آن با پزشک صحبت کند.

 

عفونت روده

عفونت روده ممکن است باعث درد شدید شکم در نزدیکی ناف شود. عفونت ها همچنین می توانند علائم دیگری مانند تهوع، استفراغ، اسهال و تب ایجاد کنند. درباره علائم و علل شایع عفونت روده بیشتر بدانید.

 

عفونت‌های روده‌ای در دوران بارداری که بدون درمان رها می‌شوند می‌توانند منجر به مشکلات جدی‌تری شوند و بنابراین باید توسط پزشک معاینه شوید. ممکن است برای شما دارو برای کمک به استفراغ و درد یا در صورت لزوم آنتی بیوتیک تجویز شود.

 

 

درمانهای خانگی ناف دردی در بارداری

لوسیون آلوئه ورا ممکن است به تسکین پوست درد کمک کند. استفاده از کمپرس گرم یا خنک در ناحیه ای که احساس خارش یا درد دارد ممکن است ناراحتی را تسکین دهد.

 

از کمپرس های خیلی داغ یا کمپرس های یخی که در حوله پیچیده نشده اند خودداری کنید، زیرا ممکن است باعث سوختگی و افزایش حساسیت ناف شوند.

 

استفاده از لوسیون کالامین یا ژل آلوئه ورا نیز ممکن است پوست حساس روی و اطراف ناف را تسکین دهد.

 

اگر درد ناشی از فتق ناف نباشد، ماساژ بارداری نیز ممکن است به تسکین درد کمک کند.

 

یک بررسی سیستماتیک منبع مطمئن نشان داد که ماساژ، از جمله ماساژ توسط شریک زندگی، تسکین متوسطی از درد کمر و لگن را فراهم می‌کند.

 

 

چگونه درد ناف را تسکین دهیم؟

برای تسکین درد ناف ناشی از تغییرات بدنی مرتبط با بارداری، می توانید نکات زیر را امتحان کنید:

 

– خوابیدن با شکم بالا یا به پهلو

– استفاده از شکم بند برای حمایت از بند شکم و کاهش کشش پوست

– انجام فعالیت های درون آب برای کاهش وزن افزایش یافته روی شکم یا کمر

– پوشیدن لباس راحت و نخی سبک

– استفاده از کرم مرطوب کننده یا کره کاکائو روی پوست داخل و اطراف ناف.

– اگر درد ناف ادامه یابد یا با گذشت زمان بدتر شود، باید آن را به متخصص زنان و زایمان گزارش دهید تا ببیند آیا مشکل دیگری باعث این علامت شده است یا خیر.

 

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر پوست ملتهب، قرمز یا ترک خورده است یا اگر درد شدید یا تیز است، بهتر است با پزشک مشورت کنید.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *