علت شکلگیری روابط موازی چیست؟
روابط موازی یا روابط فرازناشویی یکی از بحران های اجتماعی است که میتواند در حد روابط عاطفی باشد یا تا حد روابط جنسی گسترش پیدا کند و رابطه عاطفی بین زوجین را از هم بپاشد.
یکی از بحران های اجتماعی که رواج زیادی پیدا کرده است روابط موازی یا فرازناشویی است که خارج از چارچوب ازدواج در میان دوستان، همکاران و اقوام ایجاد میشود.
گاهی دیده می شود با وجود علاقه ای که فرد به همسرش دارد، وارد روابط موازی می شود، این افراد معمولا با وجودی که به زندگی خودشان علاقه دارند ولی با شخصی آشنا می شوند که تمام ویژگی های دلخواهشان را دارد ولی به جای این که کار درست را انجام دهند و رابطه قبلی را تمام کرده و وارد رابطه جدید شوند، تصمیم می گیرند که وارد روابط موازی شوند.
تعریف روابط موازی
تعریف روابط موازی: رابطه یک فرد متاهل خارج از چارچوب ازدواج با فردی غیر هم جنسی که نه کاری است و نه ضروری که میتواند منجر به ایجاد رابطه عاطفی یا جنسی و یا هر دو شود.
علت روابط موازی
مهم ترین دلیل روابط موازی این است که تعهد و وفاداری در شخصیت فرد نهادینه نشده است و بنا به دلایل احساسی ، مالی یا خانوادگی ، نمیخواهد از شریک عاطفی خود جدا شود ولی در عین حال میخواهد هیجانات ورود به یک رابطه جدید را هم تجربه کند. سایر عوامل تاثیر گذار برای شروع روابط موازی عبارتند از:
عدم شراکت در قدرت
همیشه یک نفر در ازدواج توانایی هایش بیشتر است ولی اگر به واسطه همین توانایی ها بخواهد قدرت زندگی را در دست بگیرد و دیگری را در تصمیمات سهیم نکند ، رابطه رو به تخریب می رود. در صورتی که شراکت در قدرت وجود نداشته باشد ، ازدواج رو به نابودی می رود حتی اگر با عشق شروع شده باشد زمینه ورود فردی که مورد بی توجهی واقع شده به رابطه موازی را فراهم می کند.
عدم رضایت از رابطه جنسی
بسیاری از افراد بدون ایجاد تنوع به صورت تکراری رابطه جنسی را صرفا برای رفع نیازهای جسمی انجام می دهند و همین تکراری بودن و بوجود نیامدن هیجان متقابل باعث می شود که از رابطه جنسی لذت نبرند. این افراد ممکن است از بودن کنار هم احساس خوبی داشته باشند ولی هیجانی در رابطه جنسی خود احساس نمی کنند و رابطه داشتن با شریکشان آنها را به وجد نیاورده و از نظر روحی ارضا نمی کند ولی در رابطه موازی جدیدشان میتوانند هیجان جنسی را احساس کنند به همین دلیل از این روابط استتقبال میکنند.
عدم صمیمیت
زوج هایی که حرف های زیادی برای گفتن با هم ندارند و لحظات عاطفی کمی بینشان ایجاد می شود و به جای این که به فکر افزایش صمیمیت عاطفی در ازدواجشان باشند مشغول کار و اولویت های خودشان هستند ، دلشان میخواهد کسی را کنارشان داشته باشند که بتوانند حرف دلشان را به او بزنند و مطمئن باشند که طرف مقابل درکشان میکند. این افراد مستعد ورود به روابط موازی برای تایید عاطفی و احساس ارتباط عاطفی دارند. آنها میخواهند دوست داشتنی باشند و درک شوند و وارد روابط موازی ای می شوند که این کمبودشان را جبران کند.
انتقام گرفتن
برخی از افراد به دلیل رفتار بد و بی توجهی های شریک عاطفیشان به جای این که به فکر حل مشکل باشند یا او را ترک کنند سعی میکنند با روابط موازی از او انتقام بگیرند و این گونه در خفا دلشان آرام می گیرد.
تنوع طلبی
برخی از افراد ذاتا تنوع طلب هستند و همیشه میخواهید ماجراجویی های جدید را امتحان کنند. میخواهند دنیایی بدون قواعدو قوانین اخلاقی داشته ابشند و هیچ حد و مرزی برای تعهد و وفاداری برایشان تعریف شده نیست.
عدم تعادل در رابطه
گاهی اوقات یکی از زوجین به جای این که نقش همسری داشته باشد در نقش والد یا کودک فرو می رود. مثلا شخصی که مسئولیت همه کارها را بر عهده می گیرد و همه تصمیم های مهم را به تنهایی می گیرد. کارهای خانه و رفع و رجوع مسائل مالی بر عهده اوست و از طرف مقابل توقع کمکی ندارد. یا فردی که در نقش کودک فرو رفته و بیش از حد مواخذه می شود ، این افراد گاهی به خودشان حق می دهند که برای لحظه ای رهایی از این همه مسئولیت یا انتقاد در کنار شخصی دیگر قرار بگیرند که جایگاه درستی به آن ها می دهد.
ترس از تعهد
اولین پیش نیاز ورود به ازدواج ، نامزدی یا رابطه عاطفی داشتن تعهد است ولی برخی از افراد تصور میکنند تعهد داشتن زنجیری است که اسیرشان میکند و اگر زمانی مجبور به تحمل فشار تعهد شوند برای رهایی از این فشار وارد رابطه موازی می شوند تا بتوانند بر ترسها و استرس هایشان غلبه کنند و از این که تحت فشار تعهد نیستند ، مطمئن شوند.
کمبود اعتماد به نفس
برخی از افراد احساس رضایت وعزت نفس درونی ندارند و برای این که عزت نفسشان را ترمیم کنند نیاز به تایید شدن و پذیرفته شدن از سمت جنس مقابل دارند به همین دلیل همیشه به دنبال برقراری روابط موازی هستند تا با جلب توجه افراد بیشتر بتوانند نسبت به خود احساس رضایت داشته باشند.
اعتیاد به رابطه جنسی
برخی از افراد به قدری در روابط جنسی افسار گسیخته گرفتار شده اند که نسبت به آن اعتیاد پیدا کرده اند و به هیچ عنوان نمیتوانند بودن در کنار یک نفر به تنهایی را تحمل کنند و به یک نفر قانع باشند.
پیشگیری از روابط موازی
اگر میخواهید ازدواج یا رابطه عاطفی موفقی داشته باشید باید زمان کافی برای آموزش مهارت های مورد نیاز برای برقراری ارتباط عاطفی سالم را بیاموزید. ازدواج پایدار نیاز به اموختن مهارتهایی دارد که در هیچ کتاب درسی به شما گفته نمی شود.
معمولا زوجهایی که از گزند روابط موازی به دور هستند همگی ویژگی های مشترکی دارند بنابراین اگر میخواهید زندگیتان وارد گرداب روابط موازی نشود ، کمبودهای احتمالی رفتاری و انتخابی خودتان را جبران کنید.
برای پیشگیری از روابط موازی نیاز به مهارت های زیر دارید :
۱ – مهارت گفتگوی : بیاموزید بدون دعوا با هم گفتگو کنید.
۲ – مهارت حل تعارض : تعارض در یک رابطه غیر قابل اجتناب است ، باید مهارت حل تعارضات ایجاد شده را بیاموزید.
۳ – مدیریت مالی : برای درامد خود برنامه ریزی داشته باشید ، بخشی که میخواهید برای پس انداز ، مخارج و تفریح کنار بگذارید را مشخص کنید.
۴- تفریحات مشترک : برای اوقات فراعت خود برنامه ریزی کنید و در کنار هم تفریحاتی را انجام دهید که لبخند به لبهایتان بیاورد و برایتان هیجان انگیز باشد.
۵ – کیفیت رابطه جنسی : زن و شوهر هر دو به فکر افزایش کیفیت رابطه جنسی و لذت دادن بیشتر به یکدیگر هستند.
۶ – مراوده با خانواده و دوستان : برای رفت و آمد با خانواده و دوستان وقت می گذراند.
۷ – نقش های برابر : در مورد مسائل کلی زندگی مثل محل زندگی یا مدرسه بچه نقش های برابر در تصمیم گیری دارند.
۸ – سازگاری شخصیتی : این نکته هنگام انتخاب شریک زندگی اهمیت بسیار بالایی دارد . زوجی میتوانند در کنار هم خوشبخت باشند که هماهنگی شخصیتی داشته باشند مثلا یکی درونگرای کامل و دیگری بروگرای کامل نباشد. یکی خیلی عجول و دیگری خیلی صبور نباشد.
۹ – فرزند پروری : در موضوع فرزندپروری با هم مشورت میکنند و کاملا هماهنگ عمل میکند.
۱۰ – باور های اعتقادی : باورهای اعتقادی مشابه دارند یا با باورهای اعتقادی هم کنار آمده اند و یکدیگر را همانطور که هستند پذیرفته اند و به حقوق انسانی هم احترام می گذارند.