غمگینی و تنهایی بیش از سیگار انسان را پیر میکند

پیر شدن فرآیندی طبیعی است که همه آنرا تجربه میکنند. با این حال، این فرآیند برای همه یکسان نیست.
عواملی مانند سابقهی بیماری، سبک زندگی و ژنتیک نقش مهمی در این فرآیند دارند. به عنوان مثال، تحقیقات گذشته نشان داده است که سیگار کشیدن، رژیم غذایی و استرس میتوانند روند پیری را تسریع کنند.
اکنون تحقیقات جدید انجام شده در هنگکنگ شواهدی پیدا کرده است که نشان میدهد سلامت روانی فرد نیز مانند سلامت فیزیکی بر روی روند پیری اثرگذار است. این تحقیق نشان داده است که برخی از عوامل فیزیولوژیکی بیش از سیگار کشیدن بر روند پیری اثر دارند. جزئیات این موضوع طی مقالهای در مجله Aging منتشر شده است.
ارتباط بین سلامت فیزیکی و سلامت روانی
هدف اصلی از انجام آخرین تحقیقات در زمینهی پیری، این بوده است که ثابت شود مردم میتوانند با بهبود سلامت روانی بر سلامت فیزیکی خود اثر بگذارند. به عبارت دیگر، محققین میخواستند ثابت کنند که احساسات انسان بر روند پیری آن تاثیر میگذارد.
تا کنون به دلیل «تقلیلگرایی علمی» اثر فیزیولوژی بر سن زیستی افراد کمتر مورد مطالعه قرار گرفته بود. در قرن بیستم میلادی تقلیلگرایی علمی تقریباً در همهی علوم مورد توجه جدی بود. به عنوان مثال در زیستشناسی، اورگانیسمها از سلولها و مولکولها ساخته میشوند و اگر ما بتوانیم مولکولها را بشناسیم، در واقع اورگانیسم مورد نظر را درک کردهایم. به دلیل همین تقلیلگرایی، دید محققین در بسیاری از زمینهها محدود شد. یکی از زمینههایی که دید محققین در آن محدود شد، موضوع پیری بوده است. پیری یک پدیدهی چند بُعدی است که اجزای اجتماعی و اقتصادی زیادی دارد، ولی در زیستشناسی، پیری معمولاً بهصورت محدود مورد مطالعه قرار میگیرد.
اکنون محققین برای مطالعه تاثیر سلامت روان بر پیری، یک ساعت پیری «یادگیری عمیق» توسعه دادهاند. ساعت پیری در واقع یک مدل آماری است که سن بیولوژیکی افراد را اندازهگیری میکند. تا کنون ساعتهای پیری بر اساس خون، ژنتیک و دیاِنای وجود داشته است. اکنون محققین ساعت پیری جدیدی توسعه دادهاند تا اثر عوامل فیزیکی و روانی را بهصورت همزمان بر روی روند پیری ۱۲۰۰۰ چینی بررسی کنند. یکی از عوامل مورد بررسی، سیگار کشیدن است.
سلامت روان شامل افسردگی، مشکلات خواب، احساس تنهایی، احساس غم و امیدواری میشود. محققین در این مطالعه وضعیت اجتماعی افراد شامل تاهل و محل زندگی آنها را نیز مد نظر قرار دادند.
بررسیها نشان داده است که سیگار کشیدن باعث میشود روند پیری ۱.۲۵ سال افزایش داشته باشد. مشکلات خواب نیز روند پیری را تا ۰.۴۴ سال افزایش میدهد. اما نکتهی جالب اینجا است که متغیرهای فیزیولوژیکی در مجموع ۱.۶۵ سال روند پیری را تسریع میکنند که بیش از سیگار کشیدن است.
بنابراین باید این نکته را در نظر داشت که اولویت بخشیدن به خواب، مدیتیشن، گردش و تفریح، ورزش کردن، رژیم غذایی مناسب، برقراری ارتباط با دیگران میتواند با بهبود وضعیت سلامت روان باعث کندتر شدن روند پیری شود.