محققان گیاه ویژهای ساختهاند که تابش میکند.
گروهی از دانشمندان دانشگاه کالیفرنیا و MIT راهی برای القا دادن گیاهان با نور حاصل از کرمهای شبتاب پیدا کردهاند. نتایج این تحقیق در مجلهی Nano Letters منتشر شده است. پروفسور «مایکل استرانو»، پروفسور MIT و همکارانش با تعبیه کردن نانوذرات ویژهای در برگهای علف چشمه، گیاهان را تحریک کردند تا برای تقریباً چهار ساعت نور ضعیفی را منتشر کنند. به اعتقاد محققان، با بهینهسازی بیشتر، این گیاهان میتوانند به مدت یک روز به تابیدن ادامه دهند و نور کافی مکانی را تامین کنند.
آنها گفتند: «طبعیت، موجودات زندهی تابناک زیستی بسیاری را بهوجود آورده است؛ اما گیاهان در میان آنها نیستند. اکثر تلاشها برای تولید گیاهان تابناک بر پایهی تزریق ژنهای باکتریهای تابناک یا کرمهای شبتاب از طریق مهندسی ژنتیک است. اما بهدست آوردن مولفههای مناسب در محلهای مناسب چالشی بوده است. برای کنترل بهتر اینکه مواد تولیدکننده نور چه فرایندی را طی میکنند، ما به تازگی نانوذراتی را ساختهایم که به مقاصد مشخصی در گیاهان میرود. ما میخواستیم گام بعدی را برداریم و گیاه تابناک نانوبیونیکی تولید کنیم.»
دانشمندان سه نانوذرهی مختلف را در گیاه علف چشمه و سایر گیاهان در آزمایشگاه جایگذاری کردند. این نانوذرات با آنزیمی بارگذاری شدند که نور کرمهای شبتاب را تامین میکند و کوآنزیم A که فعالیت آنزیم را ارتقا میبخشد. آنها با استفاده از بار سطحی و اندازه برای کنترل مجموعه نانوذراتی که میتوانند درون بافت گیاهی قرار بگیرند، توانستند میزان نور منتشر شده را بهینهسازی کنند.
گیاه علف چشمه، نصف روشنایی یک الایدی ۱ میکروواتی را داشت و صدهزار برابر روشنتر از گیاهان تنباکویی بودند که از مراحل مهندسی ژنتیک عبور کرده بودند. همچنین با افزودن ترکیبی که نانوذرات منتشرکنندهی نور را مسدود میکند، امکان خاموش کردن گیاهان فراهم آمد. پروفسور استرانو گفت: «گیاهان قابلیت خودترمیمی دارند و انرژی خودشان را دارند و با محیط بیرونی تطبیق یافتهاند. به باور ما، این ایدهای است که زمانش فرا رسیده است.»