معمای مرگ ‘۲۰ هزار’ پرنده دریایی در شمال هلند
دانشمندان در تلاشند دلیل مرگ حدود ۲۰ هزار “گیلهمات” در هفته های اخیر در طول سواحل هلند را پیدا کنند.
این پرندگان دریایی همگی نحیف بودند و این سوءظن هست که قربانی موادی باشند که از یک کشتی باری به نام “ام اس سی زوئی” به دریا ریخت. این کشتی با ۳۴۵ کانتینر گرفتار توفان شد.
ماردیک لئوپولد که در مورد مرگ پرندگان تحقیق می کند گفت: “هیچ شواهد مشخصی وجود ندارد اما درحال تحقیق در این باره هستیم.”
او احتمال می دهد که مرگ پرندگان در اثر نشت مواد شیمیایی اتفاق افتاده باشد چون بیشتر مواد پلاستیکی سفت و قابل هضم نیستند.
ساعاتی پس از ریختن کانتینرها به دریا در روز دوم ژانویه این مواد در جزایری واقع در آب های ساحلی شمال هلند ظاهر شدند. اینها شامل اسباب بازی، مبلمان و دستگاه های تلویزیون بود.
همچنین یک کیسه پودر پراکساید (ماده ای پاک کننده) در این سواحل پیدا شد.
آقای لئوپولد کارشناس پرندگان دریایی از دانشگاه واگنینگن گفت که رقم ۲۰ هزار گیلهمات حدسی متکی بر مشاهده است.
او گفت که “اساس این آمار کشف روزانه لاشه یک گیلهمات در هر کیلومتر ساحل در هلند در منطقه ای است که ۳۰۰ کیلومتر ساحل دارد که می شود ده هزار پرنده” و افزود که همین تعداد هم باید در دریا باشند.
هرچند او هیچ سناریویی را رد نمی کند، اما اشاره می کند که لاشه پرندگان همزمان با نشت کشتی باربری ظاهر شد. هوای بد هم می تواند بر دسترسی گیلهمات ها به غذا اثر بگذارد، اما آقای لئوپولد معتقد است که در آن صورت مشکل به سواحل هلند محدود نمی شد.
درحالی که احتمال بلعیدن حبه های پلاستیکی از طرف پرندگان وجود دارد، اما محتمل تر این است که به دلیل نشت پارافین یا روغن نخل تلف شده باشند. در جزیره ترشلینگ، که بیشتر محموله کشتی در آن به خشکی نشست، آثار پارافین هم دیده شده است.
روز چهارشنبه مقام های هلندی گفتند که حداقل ۳۴۵ کانتینر از کشتی به دریا افتاد که بیش از میزانی است که ابتدا تصور می شد.
برای ارزیابی علت مرگ روی بیش از ۱۰۰ لاشه پرنده معاینات پزشکی انجام خواهد شد.
همزمان ده ها گیلهمات که نجات یافته اند در شماری از مراکز تحت مراقبت هستند. این پرندگان با لوله تغذیه می شوند چون خیلی ضعیف هستند.