مهمترین ضرر استفادهی شبانه از موبایل چیست؟
پیشرفتهای فناوری بهطور مداوم کاربردها و قابلیت حملشان را بهبود میبخشند؛ چنانچه استفاده از وسایل الکترونیکی تقریباً همیشه در طول ساعات بیداری برای افراد میسر میشود. البته خیلی از افراد هم ترجیح میدهند در ساعات نزدیک به ساعات خواب هم از این وسایل استفاده کنند. قرار گرفتن در معرض وسایل الکترونیکی در هنگام شب که نور منتشر میکنند، میتواند تاثیر نامناسبی بر خواب و زمان هوشیاری داشته باشد؛ حتی زمانی که افراد هشت ساعت بخوابند و مدت زمان قرار گرفتن شبانه در معرض این وسایل منتشر کنندهی نور محدود باشد.
محققان اثرات استفادهی شبانه از موبایل و تبلت را مورد مطالعه قرار دادند. در این مطالعه، افراد اجازه داشتند زمان خوابشان را خودشان انتخاب کنند. آنها از زمان بیداریشان هم آگاهی داشتند یا به مدرسه و یا به محل کارشان باید میرفتند. ۹ فرد بزرگسال سالم، شامل ۶ مرد و ۳ زن، با میانگین سنی ۲۵.۷ سال در این مطالعه حضور داشتند.
آنان بهطور فردی مورد مطالعه قرار گرفته و در اتاقهای کم صدا و نورداری در مرکز بررسیهای بالینی بریگام و بیمارستان زنان قرار گرفتند. افراد ۵ شب متوالی بدون هیچ محدودیتی از موبایلهای خود استفاده میکردند. در هنگام شب و در زمان استفاده از موبایلهای منتشر کنندهی نور، زمان خواب افرادِ شرکتکننده در مطالعه بهطور میانگین نیم ساعت دیرتر بود، سطح ملاتونین آنان سرکوب شد، زمان آغاز ترشح ملاتونین به تاخیر افتاد و در کل زمان خواب با تاخیر آغاز شد.
در هنگام استفاده از موبایل، افراد اذعان داشتند که کمتر احساس خواب آلودگی میکنند و در ساعات ابتدایی پس از بیداری، کمتر هوشیار و سرحال هستند. محققان گفتند: «ما دریافتیم که استفادهی شبانه از موبایلها باعث شد تا افراد دیرتر به خواب بروند؛ این کار با سرکوب ملاتونین، کاهش خواب آلودگی شبانه، تاخیر در زمانبندی آهنگ شبانهروزی بدن، تاخیر در آغاز خواب و افزایش خواب آلودگی در صبح در ارتباط بود. نتایج ما سازگاری خوبی با مطالعات آزمایشگاهی قبلی داشتند و نشان دادند که این وسایل الکترونیکی در زمان استفاده در شب میتوانند اثرات متعددی بر فیزیولوژی و رفتار افراد بگذارند. اثرات زیستی این وسایل الکترونیکی بر بدن غیرقابل چشمپوشی هستند.»