نقش تنوع ژنها در افزایش خطر اعتیاد به نیکوتین
مطالعهی جدیدِ منتشر شده در مجلهی World Health Organization گزارش داد که اروپاییها و اروپایی-آمریکاییها با تنوعی از ژن دیانای «متیل ترانسفراز ۳-بتا» یا همان «DNMT3B» بیشتر در معرض خطر وابستگی به نیکوتین، سوءمصرف دخانیات و سرطان ریه قرار دارند.
بر اساس پژوهش سازمان بهداشت جهانی، اپیدمی تنباکو یکی از بزرگترین تهدیدات سلامت عمومی در دنیا است که بیش از ۷ میلیون نفر در سال را به کام مرگ میکشد. بیش از ۶ میلیون مرگ و میر، نتیجهی مصرف مستقیم تنباکو است، درحالیکه تقریبأ ۸۹۰ هزار مرگ و میر در اثر قرار گرفتن افراد غیرسیگاری در معرض دود سیگار افراد سیگاری است.
وابستگی به نیکوتین که احتمال ترک سیگار را کاهش میدهد، صفتی ارثی است که با چندین تنوع ژنی در ارتباط است. دکتر «دانا هانکوک» از موسسهی بینالمللی RTI و نویسندگان مطالعهِی متاآنالیز ژنومی «GWAS» در ارتباط با وابستگی نیکوتین را بر روی ۲۸،۶۷۷ اروپایی و اروپایی-آمریکایی و ۹،۹۲۵ آمریکایی-آفریقایی انجام دادند.
محققان گفتند: «در این متاآنالیز GWAS که بزرگترین متاآنالیز برای وابستگی به نیکوتین است و همچنین بزرگترین متاآنالیز GWAS برای «فنوتیپ» سیگار کشیدن است، ژنهای معروف «CHRNA5-CHRNA3-CHRNB4» را مجددأ تأیید کردیم و رابطهای جدید را در ژن «DNMT3B» ایجاد کردیم.»
با آزمایش تقریبأ ۱۸ میلیون تنوع در ژنوم برای وابستگی به نیکوتین، مشخص شد که این تنوع ژنی با افزایش خطر وابستگی به نیکوتین ارتباط دارد. این تنوع همچنین در مطالعات مستقل آزمایش شد و مشخص شد که با سیگار کشیدن زیاد و افزایش خطر سرطان ریه رابطه دارد.
دکتر هانکوک گفت: «این یافتهی جدید حیطهی تأثیرگذاریِ فاکتورهای ژنتیکی بر وابستگی به نیکوتین را گسترش میدهد. تنوعی که ما شناسایی کردیم رایج است و در ۴۴ درصد از اروپاییها یا اروپایی-آمریکاییها و در ۷۷ درصد از آمریکایی-آفریقاییها مشاهده میشود و تأثیرات مهمی بر تنظیم ژن در مغز انسان میگذارد، به ویژه در مخچه که در مطالعات اعتیاد نادیده گرفته شده است.»