نقش گیاهان در تکامل زمین چیست؟

پوشش گیاهی استان تهران

پوشش گیاهی

تکامل گیاهان روی زمین حدود ۴۳۰ میلیون سال پیش رخ داده است و باعث تغییر در بیوسفر زمین شده است. در آن دوران آمریکای شمالی و اروپا به یکدیگر متصل بوده‌اند.

پوسته و جبه‌ی زمین به‌وسیله‌ی فرآیندهای تکتونیکی به یکدیگر ارتباط دارند. تکامل بیوسفر و سنگ‌های رسوبی به عنوان وقایع معاصر موثر در تغییر ترکیبات پوسته‌ی زمین، در نظر گرفته می‌شوند. محققین صحت این نظریه را با انجام تحقیقاتی گسترده‌، مورد آزمایش قرار داده‌اند.

گیاهان بیشترین حیات روی زمین را شامل می‌شوند. در واقع از مجموع ۵۵۰ گیگا تُن جرم زیستی موجود بر روی زمین ۴۵۰ گیگا تُن آن‌را گیاهان تشکیل داده‌اند و گیاهان تقریباً سطح ۸۴ درصد از پوسته‌ی زمین را پوشانده‌اند. با این حال، زمین به‌عنوان یک سیاره‌ی سبز شکل نگرفته و طی میلیاردها سال به این شکل درآمده است. در حدود ۹۰ درصد از طول عمر زمین گیاهان بر روی آن وجود نداشته‌اند.

گیاهان باعث ایجاد تغییرات بنیادی در سیستم رودخانه‌های زمین شده‌اند. در واقع آن‌ها باعث ایجاد رودخانه‌های پر پیچ و خم بیشتر و دشت‌های سیلابی گِل‌آلود و همچنین خاک‌های ضخیم‌تر شده‌اند. ایجاد این تغییرات به دلیل توسعه‌ی ریشه‌ی گیاهان درون زمین رخ داده است. این ریشه‌ها باعث شده‌اند سنگ‌ها تبدیل به خاک شوند و کانال‌های رودخانه‌ها پایدارتر شوند.

محققین اعتقاد دارند که رودخانه‌ها خاک را با خود به درون اقیانوس‌ها می‌برند و از آنجا به درون جبه‌ی زمین رسوخ می‌کنند و پس از ذوب شدن تبدیل به سنگ‌های جدید می‌شوند. زمانی که این سنگ‌ها به‌صورت کریستالی درمی‌آیند، تاریخچه‌ی خود را نیز با خود به همراه خواهند داشت. بنابراین آن‌ها این نظریه را مطرح کرده‌اند که تکامل گیاهان ورود خاک به اقیانوس‌ها را کمتر می‌کند و این وضعیت باید درون سنگ‌های کف اقیانوس‌ها قابل مشاهده باشد. برای بررسی این نظریه، دانشمندان ۵ هزار کریستال زیرکونیومی که در کف دریاها شکل گرفته‌اند را مورد آنالیز قرار داده‌اند و اعتقاد دارند این سنگ‌ها اطلاعات شرایط شیمیایی زمین در زمان تشکیل این کریستال‌ها را به همراه دارند.

بررسی‌ها نشان داده است که واقعاً طی یک دوره‌ی خاص، ورود خاک به اقیانوس‌ها کمتر شده است و به این ترتیب نظریه‌ی ارائه شده تایید شده است. بنابراین این نتیجه حاصل می‌شود که تکامل گیاهان نه تنها سطح زمین را با تغییر مواجه کرده است، بلکه دینامیک ذوب سنگ در جبه‌ی زمین را نیز تحت تاثیر قرار داده است.

بنابراین دانشمندان با انجام این تحقیقات توانسته‌اند ارتباط بین جبه‌ی زمین و محیط روی سطح آن را تایید کنند. نتایج این مطالعات را مجله‌ی Nature Geoscience به چاپ رسانده است.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *