هشدار دانشمندان درباره پیامدهای ویرایش ژنتیکی انسان
دانشمندان علم ژنتیک و متخصصان اخلاق در یک اجلاس بینالمللی در واشینگتن اعلام کردند به کاربردن فنآوری ویرایش ژنی در مورد جنین انسان برای مقاصد درمانی، تا موقعی که ملاحظات ایمنی حل و فصل نشوند، «غیرمسئولانه» است.
کارشناسان در این اجلاس در بیانیهای گفتند ویرایش ژنی در جنینهای انسانی برای اهداف پژوهشی، مادامی که سلولهای تغییریافته برای ایجاد بارداری استفاده نشوند، مجاز است.
به گزارش رویترز، این بیانیه در حالی صادر شد که بحث در مورد به کار بردن ابزارهای قدرتمند ویرایش ژنی تخمک، اسپرم و جنین انسان که میتواند دیانای کودکان را پیش از تولد تغییر دهد رو به افزایش است.
توصیه این گروه از دانشمندان در راستای درخواستهای گوناگون برای ممنوعیت استفاده از فناوری ۹ CRISPR-Casاست که به سرعت تبدیل به روش مرسوم در ویرایش ژن توسط آزمایشگاهها به دلیل سهولت نسبت به دیگر روشها گردید.
با کمک این فنآوری میتوان ضمن بررسی دقیق ژنها و یافتن خطاهایی که در کدهای یک ژن وجود دارد، از قیچیهای مولکولی برای بریدن ژن معیوب و کارگذاشتن ژن سالم استفاده کرد.
موافقان این فنآوری میگویند این روش دانشمندان را کمک میکند سریعتر از بیماریهای ارثی جلوگیری کنند. مخالفان نگران اثرات ناشناخته بر نسلهای آینده هستند و میگویند والدین ممکن است وسوسه شوند ویرایش ژنتیک را برای بهبود بهره هوشی یا قابلیتهای فیزیکی فرزندانشان انجام دهند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، این گروه خواستار تشکیل یک مجمع دایمی بینالمللی شد تا پژوهشها در این حوزه را در سالهای آینده هدایت کند.
متخصصان هشدار دادند اگر تغییرات ژنتیکی به جمعیت انسانی وارد شوند «حذف آنها بسیار مشکل خواهد بود و به یک اجتماع یا کشور محدود نخواهند ماند.»
آنان همچنین این امکان را مطرح کردند که بهبود دایمی ژنتیکی بر روی زیرگروهی از جمعیت میتواند نابرابریهای اجتماعی را تشدید کند.
نگرانی های اخلاقی در این مورد از زمانی افزایش یافت که محققان چینی در ماه آوریل اعلام کردند یک ژن معیوب را در دو جنین که توانایی رشد نداشتند اصلاح کردند.
جاکوب کورن، مدیر علمی برنامه ژن شناسی، میگوید بیانیه این گروه «بسیار مسئولانه» بود.
گاردین در ماه سپتامبر گزارش داد دانشمندان در بریتانیا درخواست مجوز کردهاند تا اصلاح ژنتیک را بر روی جنین انسان به عنوان یک پروژهتحقیقاتی با هدف توسعه انسانی انجام دهند. چند ماه پس از اینکه محققان چینی نخستین بار در جهان اعلام کردند دی ان ای جنین انسان را تغییر دادهاند درخواست دانشمندان در بریتانیا مناقشهبرانگیز شد.