پاهای شما و مشکلات سلامتی تان

بیماری رگ‌های محیطی

پاهای یک فرد بالغ ۲۶ استخوان-۱۶مفصل-۱۰۷لیگامنت و ۲۰ عضله دارد که نه تنها باعث راه رفتن و حرکات بدن شما می شوند، که می توانند مشکلات سلامتی شما را هم نشان بدهند.

۱-پاهای همیشه سرد- اگر پاهای شما حتی در هوای خوب هم سرد هستند احتمالا دچار یک مشکل گردش خون یا متابولیسم آهسته هستید یا مشکل سلامتی دیگری دارید مثل مشکلات تیروئیدی یا کم خونی.

چکار باید کرد؟ اگر سیمپتوم های زیر هم وجود دارند بلافاصله به پزشک مراجعه کنید:

احساس سرما- تغییر رنگ پوست- تورم- بی حسی پا- خستگی – پوست خشک (در پاها)

۲- زخم هایی که خوب نمی شوند- ممکن است که نشانه ی دیابت باشد- صدمات سبک مثل خراش ها- بریدگی ها و التهاباتی که جدی گرفته نمی شوند- در بیماران دیابتیک که پایشان  حس کردن را از دست داده، اگر بیماری به خوبی کنترل نشود می تواند عفونی شده و خطرناک بشود.

چکار باید کرد؟ عفونت را درمان کرده بلافاصله با پزشک تماس بگیرید.

سیمپتوم های دیگر عبارتند از: دیابت تشنگی مقاوم- گرسنگی شدید- از دست دادن وزن و خستگی شدید

۳-پاهای داغ- سوزاننده و سوزن سوزن (خواب رفتن) می شود- سندروم پاهای سوزان احساس گرما در زیر پنجه پا همراه با خواب رفتگی و درد که ممکن است پس از مصرف بالای الکل تولید شود. یا مشکل فشار زیاد روی پنجه پا (به علت فورم پا)- کمبود ویتامین B۵– آلرژی نسبت به جنس جوراب- عرق کردن شدید پا- ممکن است بر اثر بدکاری تیروئید یا کم کاری وریدی باشد.

چکار باید کرد؟ اگر درد مقاوم بود و نگران هستید به پزشک مراجعه کنید.

۴- پای متورم(خیزدار) و نامتقارن و ساق پای سنگین اغلب از سیمپتوم های مربوط به گردش خون بد یا یک مشکل بازگشت گردش خون مثل ایستادن روی پا در ساعت های طولانی ست. اگر هر دو پا متورم است ممکن است بر اثر تجمع آب در آنها به علت مشکلات سلامتی مثل فشار خون سرخرگی- مشکلات قلبی و یا شاید یک علامت بیماری قند باشد.

چکار باید کرد؟ شب یک یا دو بالش زیر مچ پا بگذارید. اگر برطرف نشد و طول کشید و همراه سیمپتوم های دیگری بود به پزشک مراجعه کنید.

۵- تورم انگشت شست پا همراه با درد و قرمزی پوست به طور ناگهانی- نقرس ناگهانی در انتهای انگشت شست پا باعث این نوع آرتریت می شود، که حمله بیماری با درد شدید در محل مفصل به علت تولید انفلاسیون است که به خاطر بالا بودن غیر طبیعی اسید اوریک در خون به وجود می آید.

چکار باید کرد؟ از یک آنتی انفلاماتوار که بدون نسخه تهیه می شود، برای تسکین درد استفاده کرده، و به پزشک مراجعه کنید.

۶- درد پاشنه پا- آیا درد در صبح بیشتر است؟ آیا پس از یک فعالیت ورزشی شروع می شود، یا یک صدمه وارد شده بر اثر ورزش است؟ البته سنگینی وزن و  کشیده شدن یا پارگی غلاف فیروزی هم می تواند علت باشد.

چکار باید کرد؟ از سرمادرمانی به مدت ۱۰ دقیقه برای کم کردن انفلاماسیون استفاده کنید. مثل گذاشتن یک کیسه یخ در حوله روی محل دردناک و بعد به متخصص مراجعه کنید. یک کفی پزشکی برای پیشگیری کمک بزرگی است . همچنین کفش هایی که قوس پا را به خوبی می پوشانند و نیز ماساژ کف پا مؤثر است.

۷- ناخن های زرد رنگ- شکننده و ضخیم- معمولا علامت یک عفونت قارچی میکروسکپی، پارازیت ناخن است که مسری است و با پای برهنه راه رفتن در کف محل های مرطوب مثل استخر- سونا- یا تماس با محیط مرطوب به مدت طولانی به وجود می آید. و همین طور در تابستان از طریق امتحان کردن کفش بدون جوراب در کفاشی ها ایجاد می شود. هم چنین بیماری پسوریازیس هم می تواند به این صورت دیده شود.

چکار باید کرد؟ به پزشک یا متخصص پا مراجعه کنید، از کفش هایی که فشار به ناخن می آورند، استفاده نکنید، از کفی که عرق پا را جذب می کند استفاده کنید.

۸- انگشتان پا اول سفید و بعد آبی می شوند– بیماری ری نود Raynaud یک مشکل مزمن گردش خون در انتهای اعضا است. پوست مبتلا به طور ناگهانی تغییر رنگ می دهد. وقتی که گردش خون در رگ ها کم شود پوست سفید می شود و بعد گاهی به علت کمبود اکسیژن آبی می شود. انگشت های پا سرد و بی حس هستند. لب ها- انگشتان دست- گوش ها و بینی هم می توانند مبتلا شوند.

چکار باید کرد؟ برای درمان های لازم به پزشک مراجعه شود.

۹- کرامپ های ناگهانی- کرامپ ها، انقباضات غیر ارادی و دردناک عضلات است که ممکن است بر اثر کفش نامناسب- یک فشار عضلانی غیرعادی- کمبود آب در بدن- یا کمبود مواد معدنی و الیگو المنت ها مثل پتاسیم- کلسیم و منیزیم تولید شوند.

چکار باید کرد؟ مطمئن باشید که در هنگام و بعد از ورزش به اندازه کافی آب نوشیده اید و بدن کمبود آب ندارد- قبل از ورزش بدن را به خوبی گرم کرده اید و بالاخره یک رژیم غذایی متعادل دارید.

۱۰- ناخن قاشقی و تغییر شکل نوک انگشتان پا- ناخن ها شکل پشت قاشق را دارند و انگشتان پا هم تغییر شکل داده اند که به آنHippocratisme digital  می گویند. این سندروم بیشتر روی انگشتان دست دیده می شود که می تواند نشان دهنده یک مشکل قلبی- یک بیماری گوارشی و در اغلب موارد یک بیماری ریوی باشد.

چکار باید کرد؟حتما به پزشک مراجعه کنید تا علت آن تشخیص و درمان شود.

۱۱- انگشتان پا که به صورت پنجه درآمده– به آن انگشت چکشی هم می گویند و منظور انگشتی است که نوک آن به زمین می خورد و در اغلب موارد بر اثر عدم تعادل عضلانی یا تاندونی است. و باعث خمیدگی انگشتان پا و تولید میخچه روی مفصل می شود. استفاده از کفش های نامناسب که انگشتان پا را در هم می فشارند باعث شدت تغییر شکل می شوند و در بیشتر موارد عامل آن هم هستند.

چکار باید کرد؟ چند نوع درمان وجود دارد مخصوصا اگر تغییر شکل شدید نباشد. ولی در مراحل پیشرفته مخصوصا وقتی که مفصل خشک شده عمل جراحی لازم  می شود. با متخصص مشورت کنید.

۱۲- پای خشک و خشن- این فقط یک مشکل زیبایی نیست- خشکی پوست پاها که گاهی باعث خارش- ترک خوردگی و سوزش می شود ممکن است بر اثر صابون های خیلی چرب و سابنده و آب خیلی داغ تولید شوند. همچنین می تواند عفونت قارچی- پسوریازیس- دیابت یا یک مشکل تیروئیدی باشد.

چکار باید کرد؟پاها را در آب ولرم بگذارید و بعد با یک کرم مرطوب کننده ماساژ دهید و اگر مشکل برطرف نشد با متخصص پا یا پزشک مشورت کنید.

۱۳- دردهای شدید و سوزاننده- آیا درد بر اثر فعالیت شدید ایجاد می شود؟ ممکن است بر اثر یک بورسیت- یک تاندونیت- یک شکستگی، و یا بر اثر خستگی و یا یک فعالیت زیاد ورزشی تولید شده باشد. این سیمپتوم ها در نزد ورزشکاران زیاد دیده می شوند. اگر درد معمولا در بین سومین و چهارمین انگشت پا و در حالت ایستاده یا هنگام راه رفتن وجود دارد- اگر با پوشیدن کفش شدید می شود، ممکن است بر اثر نوروم مورتون باشد

چکار باید کرد؟ اگر درد شدید نیست در بیشتر موارد استراحت باعث بهبودی می شود. برعکس اگر درد شدید است با پزشک مشورت کنید.

 کفی های پزشکی می توانند باعث آرامی دردهای تولید شده  شوند.  البته در مواقع بسیار شدید عمل جراحی لازم می شود.

۱۴- مفاصل دردناک- می تواند علامت بیماری پولی آرتریت روماتوئید باشد. نوعی که بیشتر از همه دیده می شود روماتیسم انفلاماتوار مزمن است و دردها بر اثر انفلاماسیون مفاصل تولید می شوند. و باعث تغییر شدید انگشتان پا می شوند. (انگشتان چکشی)- سیمپتوم ها اغلب سیمتریک هستند. یعنی دردها همزمان در هر دو پا وجود دارند که همراه با سختی حرکات و تورم است.

چکار باید کرد؟ درمان ها باید توسط متخصص انجام شود که کمک به کم شدن سختی مفاصل و تقویت قدرت عضلات می شود.

سایر پاتولوژی پا

۱- چشم بلدرچینی- نوعی میخچه است که اغلب نرم و سفید رنگ است ولی نوع بسیار سخت آن هم وجود دارد و بر اثر عرق کردن زیاد و مالش بین انگشتان پا تولید می شود و دردناک است.

چکار باید کرد؟ بین دو انگشت پا را باید با یک دستمال کاغذی یا جداکننده که در داروخانه می شود تهیه کرد از هم جدا نگهداشت و بعد به متخصص پا مراجعه شود تا آن را بردارد.

۲- ترک خوردن پوست- بیشتر در پاشنه پا و در فصل تابستان دیده می شود و بر اثر خشکی شدید پوست تولید می شود. آفتاب، پا برهنه راه رفتن و پوشیدن صندل به تولید آن کمک می کند. ترک های عمیق دردناک هستند و محل ورود ویروس ها و میکروب ها می شوند.

چکار باید کرد؟ مراجعه به متخصص پا، متخصص پا قسمت های ضخیم و خشک پوست را برمی دارد.  همین طور درمان های مرطوب کننده و نرم کننده پوست. در بیماران دیابتیک خطرناک است.

۳- ناخن فرو رفته در گوشت- دو مرحله دارد. مرحله اول التهابی و مرحله دوم عفونی است. در هر دو حالت دردناک است. بر اثر کفش تنگ و نوک تیز ، یا کوتاه کردن بد ناخن تولید شود.

چکار باید کرد؟ به متخصص پا مراجعه کنید تا قسمت فرورفته در گوشت را خارج کند.

۴- تاندونیت تاندون آشیل- تاندونیت آشلین بر اثر یک فعالیت ورزشی شدید و طولانی و بدون گرم کردن کافی بدن تولید می شود.

چکار باید کرد؟ استراحت، و در صورت لزوم تزریق هیدرو کورتیزون( این تزریق باید توسط متخصص انجام شود زیرا می تواند باعث قطع تاندون بشود)

۵-پاهای بد بو- هر پا دارای ۲۵۰میلیون غده ترشحی عرق است و به همین دلیل پاها بیشتر از هر عضو دیگر بدن عرق می کنند.  جوراب و کفش مرطوب و گرم باعث فعالیت و تولید باکتری هایی است که از عرق پا تغذیه می کنند و در بیشتر مواقع بر اثر بهداشت بد پاها بد بو می شوند.

با پاشیدن الکل روی پاها یا شستن پاها با محلول DeHol یا صابون های ضرعفونی کننده- استفاده از جوراب های کتانی و تعویض روزانه آنها و گذاشتن کفی چرمی که باعث تخلیه رطوبت می شود و کفش هایی که تنف می کنند.

۶- زگیل های کف پا- علت آن Human Papillomavirus  می باشد و بسیار مسری است. زگیل ها در همه جای بدن می توانند تولید شوند. اگر در کف پا تولید شوند به آن زگیل کف پایی می گویند که به علت وزن بدن به داخل پوست رفته دردناک می شوند. اگر معالجه شوند تولید مثل می کنند و یک کلنی تشکیل می دهند.

چکار باید کرد؟ با پزشک یا متخصص پا مشورت کنید، زیرا ملانوم ها حتی اگر نادر هم باشند ممکن است با زگیل اشتباه شود. داروهایی در داروخانه هست که بدون نسخه تهیه می شود که استفاده از آنها باید با دقت انجام شود تا سلول های سالم را از بین نبرد. بیمارانی که از دیابت و یا بیماری های قلبی و عروقی و عفونی رنج می برند به پزشک مراجعه کنند.

۷- میخچه ها- کلفت شدن پوست در محل فشار به پا در محلی که پوست خیلی به استخوان نزدیک است به وجود می آید.

چه کار باید کرد؟ با متخصص پا مشورت کنید تا آنها را دربیاورد. کفی پزشکی  و کفش راحت کمک می کند. اگر دیابتیک هستید حتما به متخصص پا بگویید که دیابتیک هستید.

۸- هالوکس والگوس- یا بزرگ شدن مفصل کف پایی- انگشتی- بر اثر خارج شدن استخوان از حیطه ی مفصلی خود می باشد که با پوشیدن کفش حساس و دردناک می شود و علل آن می تواند ارثی- اختلالات مکانیکی پا- اختلالات عصبی/ عضلانی پا- آرتریت و کفش پاشنه بلند باشد.

چکار باید کرد؟ با متخصص پا مشورت کنید. استفاد از کفش پزشکی و کفش های جلو پهن کمک می کند. کمپرس سرد و قرار دادن پاها در آب ولرم درد را کم می کند.  از محافظ هایی که در داروخانه به فروش می رسد استفاده کنید. در مراحل بسیار شدید عمل جراحی لازم می شود.

۹- پاها در هنگام حاملگی- در هنگام بارداری اضافه وزن همراه با ترشح هورمون ها باعث شل شدن لیگان ها می شود و وقتی که جنین بزرگ می شود مرکز ثقل بدن از ناحیه کمری به جلو به طرف شکم می رود. در مراحل آخر بارداری فاصله ی پاها برای حفظ تعادل بیشتر از معمول می شود و به همین علت فشار زیادی روی تاندون ها و عضلات و لیگان ها وارد می شود که مشکلات زیادی را ایجاد می کند. پاهای خانم حامله می تواند تا دو شماره بزرگ تر بشود.

چکار باید کرد؟ کفش راحت با کفی پزشکی یا کفش های ارتوپدیک- کفی هایی که در داروخانه به فروش می رسد کمک می کند. استراحت و قرار دادن پاها بالاتر از سطح بدن- در صورت پیش آمدن مشکل جدی فورا با متخصص مشورت کنید.

۱۰- کف پای صاف- یک حالت غیرعادی کف پا است و باعث درد و رنج پا و زانو و کمر و خستگی در عضلات ساق پا می شود. علت آن بیشتر ارثی است و وجود اشکالاتی در سیستم استخوانی پا.

چکار باید کرد؟ استفاده از کفی پزشکی که برای پای بیمار ساخته شده.

۱۱- خار پاشنه ی پا- این برجستگی در همه افراد وجود دارد و محل چسبیدن تاندون به استخوان پاشنه پا است. و بر اثر فشار بر روی این برجستگی نوک تیز و دراز شده و نسوج اطراف آن متورم و دردناک می شوند.

چکار باید کرد؟ مراجعه به متخصص پا و استفاده از کفی پزشکی که برای بیمار ساخته شده- کفی های داروخانه هم مفید واقع می شوند.

۱۲- کف پای گود- یعنی قوس شدید پا  باعث فشار روی پنجه پا و کمر درد می شود.

چکار باید کرد؟ مراجعه به متخصص پا و استفاده از کفی پزشکی که برای بیمار ساخته شده.

۱۳- زخم های دیابتیک- از بین رفتن پوست در یک نقطه پا تولید زخم می کند که می تواند خیلی سریع پیشرفت کند و عفونی و درناک شود و علت آن دیابت کنترل نشده  و کم کاری  رگها است.

۱۴- انگشتی که روی انگشت دیگر سوار می شود- بر اثر کفش های نوک تیز و تنگ و ضعف تاندون ها و عضلات تولید می شود.

۱۵- کفش نامناسب  شما در روز بین ۸ تا ۱۰ هزار قدم برمی دارید و در تمام عمر بیشتر از ۴ بار دور کره زمین را راه رفته اید و حداقل از نصف این مسیر  را با کفش رفته اید. معمولا پاها بیشتر از تمام اعضای بدن دچار ضربه می شوند پس باید آنها را با پوشیدن کفش مناسب محافظت کرد.

توجه! اگر عمر کفش های شما بیشتر از دو سال است به سلامتی شما لطمه می زند. همین طور کفش های ورزشی شما اگر ۵۰۰ کیلومتر دویده اند باید بازنشسته شوند زیرا نمی توانند محافظت لازم را انجام دهند. و در نتیجه دچار درد در پاشنه پا و انگشتان پا و پنجه پا می شوید. ۵۰ درصد این مشکلات پا بر اثر کفش های فرسوده است.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *