پنیر خوردن آدم را خنگ می کند؟

پنیر ماده‌ای مفید و مغذی است که در بسیاری از فرهنگ‌ها از آن در وعده‌های مختلف غذایی استفاده می‌شود. مثل هر ماده غذایی دیگر، بتدریج و با افزایش مصرف پنیر، باورهای بسیاری در مورد این ماده غذایی شکل گرفت که خیلی از آنها نادرست و بر پایه برداشت‌های اشتباه و قدیمی است.

به عنوان مثال شاید شما هم شنیده باشید هنوز هم خیلی از مردم اعتقاد دارند پنیر خوردن باعث کم‌هوشی و به اصطلاح خنگی می‌شود و بر همین اساس از خوردن آن اجتناب می‌کنند و در ضمن مانع خوردن این ماده مغذی توسط خانواده و بخصوص فرزندان خود می‌شوند. برخی هم معتقدند خانم‌های باردار باید از پنیر خوردن خودداری کنند. به نظر شما این عقاید تا چه حد می‌تواند درست باشد؟

به طور کلی پنیر ماده‌ای سرشار از پروتئین و کلسیم است و مقادیر زیادی هم فسفر دارد. به‌علاوه محتوی درصدی از تمام مواد مغذی موجود در گوشت است و از این رو گیاهخواران به جای گوشت از پنیر استفاده می‌کنند.

خوردن پنیر

مگر پنیر خوردن آدم را خنگ می کند؟

در این میان افراد زیادی اعتقاد دارند، پنیر خوردن باعث کاهش هوش می‌شود، در پاسخ به این افراد باید گفت پنیر حاوی ماده‌ای به نام تیرامین است که این ماده می‌تواند در صورت عبور از سد خونی مغز وارد مغز شود و کاهش عملکرد ذهنی فرد را در پی داشته باشد، هرچند در عمل باعث کاهش هوش فرد مصرف‌کننده نمی‌شود چراکه در بدن ما آنزیم خاصی وجود دارد که به محض تماس با پنیر آن را تجزیه می‌کند و در صورتی که نقصی در عملکرد این آنزیم وجود نداشته باشد و مقادیر پنیری که فرد می‌خورد بیش از ظرفیت خنثی‌سازی این آنزیم نباشد، این آنزیم براحتی می‌تواند از پس مقادیر معمول تیرامین برآید و مانع ورود این ماده به مغز شود.
در این میان از آنجا که آنزیم تجزیه کننده تیرامین پنیر برای انجام عمل خود به مس نیاز دارد، بنابراین اگر بتوانیم مقادیر مورد نیاز مس را در اختیارش قرار دهیم می‌توانیم از کارایی بیشتر آن بهره ببریم. این کار را می‌توانیم با خوردن گردو همراه پنیر انجام دهیم. در واقع از آنجا که گردو حاوی مس است می‌توانیم از این طریق، مس مورد نیاز را تامین کنیم.
مساله دیگر تعادل کلسیم و فسفر بدن است. اگر این تعادل به هم بخورد یعنی مقدار کلسیم بدن از فسفر بیشتر شود این کلسیم اضافی می‌تواند باعث کاهش فسفر در دسترس سلول‌های مغزی شود. این در حالی است که سلول‌های مغزی به کاهش فسفر حساس هستند و این مساله می‌تواند باعث کاهش عملکرد سلول‌های مغزی شود. این در حالی است که پنیر هر دو ماده معدنی کلسیم و فسفر را دارد ولی میزان کلسیم آن بیشتر است و در صورت مصرف بیش از اندازه آن، این تعادل به هم می‌خورد و مقدار کلسیم از فسفر بیشتر می‌شود. گردو تا حدی هم حاوی فسفر است که با مصرف آن می‌توانید به فسفر مورد نیاز خود دست پیدا کنید و این تعادل را به حالت اول باز گردانید. پس این مشکل نیز با مصرف گردو قابل حل است.
اما دلیل اصلی وجود باورهای اشتباهی مبنی بر پنیر خوردن از آنجاست که این ماده غذایی ازجمله لبنیاتی است که اگر صبح به عنوان صبحانه مورد استفاده قرار گیرد باعث افت فشار خون و به اصطلاح فرد دچار سردی می‌شود. البته این افت فشار آنقدر نیست که فرد آن را احساس کند ولی اثر خود را می‌گذارد. به این ترتیب طی زمانی که این افت فشار رخ می‌دهد خون کمتر به سلول‌های بدن ازجمله سلول‌های مغزی می‌رسد و این باعث می‌شود تا چند دقیقه یا چند ساعت اول، مغز تا حدی قدرت تجزیه و تحلیل کمتری داشته باشد و فرد به نظر کمی کم هوش به نظر برسد ولی این قضیه موقت است و با برگشت فشارخون به حد طبیعی خود این مساله نیز برطرف می‌شود. در این میان اگر بخواهید ماده‌ای بخورید که از خاصیت سودایی پنیر بکاهد، بهترین گزینه همان گردو است که به مقدار کافی گرم است و می‌تواند خاصیت سودایی پنیر را تعدیل کند.

پنیر از تخمیر شیر به دست می‌آید و این فرآیندی میکروبی محسوب می‌شود. این مساله از دیرباز جاافتاده که موجودات میکروبی (یعنی موجوداتی که با میکروسکوپ قابل مشاهده‌اند) مسوول ساخته شدن پنیر هستند و این باعث می‌شود پنیر نسبت به شیر مدت بیشتری قابل نگهداری باشد. ولی این به این معنی نیست که هر میکروبی که روی پنیر دیده شد طبیعی است. در واقع پنیر نیز مثل بسیاری از مواد دیگر بر اثر نگهداری نادرست ممکن است فاسد شود و سموم و کپک روی آن باعث مسمومیت و آسیب به دستگاه گوارش شود. متاسفانه برخی افراد به نادرستی کپک حاصل از فساد پنیر را طبیعی محسوب می‌کنند و این باعث مسمومیت آنها و عواقب شدید می‌شود. بهترین کار در این مواقع دور ریختن کامل پنیر فاسد است.

پنیر خوردن به چه کسانی توصیه می‌شود ؟

پنیر خوردن

پنیر خوردن و اثرات آن روی خواب 

در گوشه و کنار جهان تحقیقاتی در مورد پنیر خوردن و اثرات آن روی خواب انجام شده که در نتیجه آنها نتایج جالبی به دست آمده است. در گذشته باور بر این بود که پنیر ممکن است باعث افزایش کابوس‌های شبانه افراد شود ولی در حال حاضر با تحقیقات به عمل آمده مشاهده شده است افرادی که قبل از خواب پنیر خورده‌اند، نسبت به افراد دیگر خواب راحت‌تری دارند و آرامش آنها در خواب بیشتر است.
به طور کلی پنیر ماده‌ای بسیار مفید است که با مصرف آن می‌توانید از بروز بسیاری از مشکلات پیشگیری کنید؛ چراکه با داشتن دندان و استخوان سالم و محکم‌تر، دیرتر با مشکلاتی از قبیل پوسیدگی و شکستگی استخوان روبه‌رو می‌شوید.

تاثیر پنیر خوردن بر رشد کودک
عناصر اصلی موجود در دندان و استخوان کلسیم و فسفر است بنابراین رسوب بیشتر این مواد می‌تواند استحکام لازم برای این اعضا را تامین کند. این مواد همان عناصری هستند که در پنیر به مقدار کافی وجود دارند و می‌توانید با خوردن پنیر مقادیر نسبتا کافی از این املاح را به دست بیاورید. توصیه می‌شود بچه‌هایی که در سنین رشد هستند بیشتر پنیر بخورند ولی افراد پیر که سابقه بیماری‌های قلبی – عروقی دارند یا چربی خونشان بالا است بهتر است پنیر کمتری مصرف کنند.
در این میان از آنجا که پنیر قند ندارد هیچ مانعی برای مصرف آن توسط دیابتی‌ها وجود ندارد؛ البته توصیه می‌شود این افراد به دلیل احتمال بالا بودن چربی خونشان و نیز پیشگیری از عواقب بد قلبی – عروقی ناشی از چربی بالا از پنیرهای کم‌چرب یا بدون چربی استفاده کنند.
پنیر مقادیر قابل توجهی کلسیم و پروتئین دارد و از این نظر منبع خوبی به شمار می‌آید، بنابراین خانم‌های باردار به شرط کافی بودن مواد دیگر ازجمله مس در رژیم غذایی می‌توانند با خیال راحت هر مقدار که دوست دارند پنیر مصرف کنند؛ البته فراموش نکنید زیاده‌روی در مصرف هیچ ماده خوراکی هر چقدر هم که مفید باشد عاقلانه نیست.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *