چگونه کورَک(جوش چرکی) را درمان کنیم؟
کورَک نوعی جوش بزرگ و تودهای دردناک و پر از چرک است که وقتی پوست اطراف فولیکول مو عفونی میشود ایجاد میشود. با اینکه کورَکها نسبتاً شایع هستند و به راحتی در خانه قابل درمان هستند، اما مطمئن شوید که فوراً از آنها مراقبت کنید تا احتمال گسترش عفونت کاهش یابد.
درمان جای کورَک
مطمئن شوید که کورَک در واقع یک جوش معمولی است
قبل از شروع درمان جوش، مهم است که مطمئن شوید آنچه که دارید در واقع یک کورَک است. جوش ناشی از عفونت فولیکولهای مو ناشی از یاکت استافیلوکوکوس اورئوس است. آنها مسری هستند و میتوانند به قسمت دیگری از بدن شما یا شخص دیگری که با جوش شما در تماس است سرایت کنند.
• جوش ممکن است با کیست اشتباه گرفته شود یا در زیر آن کیست وجود داشته باشد که نیاز به درمان توسط پزشک دارد.
• همچنین ممکن است جوش را با آکنه اشتباه بگیرید، به خصوص اگر روی صورت یا قسمت بالایی کمر شما باشد. درمان آکنه کاملاً متفاوت از جوش است، بنابراین ابتدا مطمئن شوید که آنچه دارید چیست.
• اگر ناحیه مشکلدار بخشی از ناحیه تناسلی شما باشد، احتمال اینکه شما یک بیماری مقاربتی داشته باشید بیشتر از جوش است.
• اگر در مورد آنچه که به آن نگاه میکنید مطمئن نیستید، برای تشخیص به پزشک مراجعه کنید.
کمپرس گرم را روی محل جوش قرار دهید
به محض اینکه متوجه شدید که جوش شروع به ایجاد شدن میکند، باید درمان را با کمپرس گرم شروع کنید. هر چه زودتر درمان را شروع کنید، احتمال بروز عوارض کمتر میشود. با نگه داشتن یک پارچه تمیز زیر آب داغ و خیس شدن کامل آن، یک کمپرس گرم درست کنید و سپس دستمال را فشار دهید تا آب و رطوبت اضافی آن گرفته شود. پارچه گرم و مرطوب را به آرامی به مدت پنج تا ده دقیقه روی جوش فشار دهید. سه تا چهار بار در روز تکرار کنید.
• کمپرس گرم چندین کار را برای تسریع بهبودی جوش انجام میدهد. اولا، گرما باعث افزایش گردش خون در ناحیه میشود و به جذب آنتی بادیها و گلبولهای سفید خون به محل عفونت کمک میکند. گرما همچنین چرک را به سطح جوش میکشد و آن را تشویق میکند تا سریعتر تخلیه شود. در نهایت، کمپرس گرم به تسکین درد کمک میکند.
• به جای کمپرس گرم، میتوانید جوش را در آب گرم خیس کنید، اگر در ناحیهای از بدن است که انجام آن راحت است. برای جوشهای پایین تنه، نشستن در حمام آب گرم میتواند مفید باشد.
جوش را در خانه تخلیه نکنید
از آنجایی که سطح جوش نرم میشود و با چرک پر میشود، ممکن است وسوسه انگیز باشد که پوست را با سوزن پاره کنید و محتویات آن را خودتان تخلیه کنید. این کار به هیچ وجه توصیه نمیشود، زیرا میتواند باعث عفونی شدن جای جوش یا پخش شدن باکتریهای درون جوش و ایجاد جوشهای متعدد شود. با استفاده مداوم از کمپرس گرم در ناحیه، جوش باید ترکیده و در عرض حدود دو هفته به خودی خود تخلیه شود.
جوش تخلیه شده را با صابون آنتی باکتریال بشویید
هنگامی که جوش شروع به تخلیه کرد، تمیز نگه داشتن ناحیه بسیار مهم است. جوش را کاملا با یک صابون ضد باکتری و آب گرم بشویید تا تمام چرک تخلیه شود. پس از تمیز کردن، جوش را با یک حوله تمیز یا مقداری حوله کاغذی خشک کنید، که باید بلافاصله پس از استفاده شسته یا دور انداخته شود تا از گسترش عفونت جلوگیری شود.
یک کرم ضد باکتری بمالید و جای جوش را بپوشانید
در مرحله بعد، باید یک کرم یا پماد ضد باکتری روی جوش بمالید و روی آن را با یک پانسمان گازی بپوشانید. گاز اجازه میدهد تا جوش همچنان تخلیه شود، بنابراین پانسمان باید مرتباً تعویض شود. کرمها و پمادهای ضد باکتری که به طور خاص برای مقابله با جوش ساخته شدهاند، بدون نسخه در داروخانه محلی شما در دسترس هستند.
• پانسمان را حداکثر هر ۱۲ ساعت یکبار عوض کنید. فقط در صورت وجود خون یا چرک در بانداژها، آن را بیشتر تعویض کنید.
استفاده از کمپرس گرم را تا بهبود کامل جوش ادامه دهید
پس از تخلیه جوش، باید کمپرس گرم را اعمال کنید، محل را تمیز کنید و تا زمانی که کاملاً بهبود یابد، جای جوش را پانسمان کنید. تا زمانی که مراقب تمیز نگه داشتن ناحیه هستید، نباید عارضهای ایجاد شود و جای جوش باید در عرض یک یا دو هفته به طور کامل بهبود یابد.
• حتماً قبل و بعد از دست زدن به جوش، دستهای خود را با صابون آنتی باکتریال بشویید تا از انتشار عفونت جلوگیری کنید.
اگر کورک ظرف دو هفته تخلیه نشد یا عفونی شده بود به پزشک مراجعه کنید
در برخی موارد، به دلیل اندازه یا محل جوش ویا به دلیل عفونی شدن آن، برای مقابله با کورک به درمان پزشکی نیاز است. پزشک باید در مطب خود یا در اتاق جراحی سرپایی، جای جوش را لانس کند. در این موارد، جای جوش ممکن است دارای چندین پاکت چرکی باشد که باید تخلیه شود، یا در یک ناحیه ظریف مانند بینی یا مجرای گوش باشد. اگر کورک یا پوست اطراف آن عفونی شود، ممکن است به شما یک آمپول آنتی بیوتیک داده شود یا برای مصرف خوراکی آنها نسخه تجویز شود. شرایطی که باید به دنبال مشاوره پزشکی باشید عبارتند از:
• اگر کورک در صورت یا ستون فقرات، در بینی یا کانال گوش یا چین بین باسن ایجاد شود. این جوشها میتوانند به شدت دردناک باشند و درمان در خانه دشوار است.
• اگر جوشها به طور مداوم عود میکنند. در برخی موارد، درمان جوشهای مکرر در نواحی مانند کشاله ران و زیر بغل نیاز به برداشتن غدد عرقی دارد که التهاب منظم آنها باعث ایجاد جوش میشود.
• اگر کورک همراه با تب باشد، دارای رگههای قرمزی باشد که از جای جوش بیرون میآیند و یا قرمزی و التهاب پوست اطراف جای جوش وجود داشته باشد. همه اینها علائم عفونت است.
• اگر از بیماری (مانند سرطان یا دیابت) رنج میبرید یا از داروهایی استفاده میکنید که سیستم ایمنی را تضعیف میکند. در این موارد، بدن ممکن است نتواند به تنهایی با عفونتی که باعث ایجاد جوش میشود، مبارزه کند.
• اگر بعد از دو هفته درمان خانگی، جای جوش بیرون نیاید یا جوش به شدت دردناک باشد.
جلوگیری از ایجاد کورک
حوله، لباس یا رختخواب را با کسی که جوش دارد به اشتراک نگذارید
اگر چه جوشها به خودی خود مسری نیستند، اما باکتری عامل آن، مسری است. به همین دلیل بسیار مهم است که احتیاط کنید و از به اشتراک گذاشتن هر گونه حوله، لباس یا ملافه استفاده شده توسط یکی از اعضای خانواده با کورک خودداری کنید. این اقلام نیز باید پس از استفاده توسط فرد مبتلا کاملاً شسته شوند.
بهداشت را خوب رعایت کنید
بهداشت خوب احتمالاً مهمترین کاری است که میتوانید برای جلوگیری از جوش انجام دهید از آنجایی که کورک معمولاً به دلیل عفونت باکتریهای فولیکولهای مو ایجاد میشود، باید با شستشوی روزانه، از تجمع باکتریها در سطح پوست جلوگیری کنید. صابون معمولی خوب است.
• همچنین میتوانید از یک برس یا اسفنج ساینده یا لیف برای شستشوی پوست استفاده کنید. این کار باعث میشود هر گونه چربی در اطراف فولیکولهای مو مسدود شود.
هر گونه بریدگی یا زخم را فورا و به طور کامل تمیز کنید
باکتریها میتوانند به راحتی از طریق بریدگیها و زخمهای روی پوست وارد بدن شوند. سپس میتواند در فولیکول مو حرکت کند و در آنجا باعث عفونت و ایجاد جوش شود. برای جلوگیری از این امر، مطمئن شوید که تمام بریدگیها و خراشهای جزئی را با یک شستشوی ضد باکتری به خوبی تمیز کنید، یک کرم یا پماد بمالید و تا زمان بهبودی با باند بپوشانید.
از نشستن طولانی مدت خودداری کنید
کورکهایی که بین باسن ایجاد میشوند، که به عنوان کیست پیلونیدال نیز شناخته میشوند، معمولاً در نتیجه فشار مستقیم ناشی از نشستن طولانی مدت ایجاد میشوند. آنها در رانندگان کامیون و افرادی که اخیراً در یک پرواز طولانی سفر کردهاند رایج است. در صورت امکان، سعی کنید با استراحتهای مکرر برای کشش پاها، فشار را کاهش دهید.
آزمایش داروهای خانگی اثبات نشده
درمانهای خانگی برای جوش ممکن است کارساز نباشند
به خاطر داشته باشید که این درمانهای خانگی توسط پزشکان توصیه نمیشود و شواهد خوبی دال بر اثربخشی آنها وجود ندارد. بعید است که امتحان کردن یک درمان خانگی آسیبی به همراه داشته باشد، اما توجه داشته باشید که ممکن است همچنان نیاز به درمان پزشکی داشته باشید.
از روغن درخت چای استفاده کنید
روغن درخت چای یک ضدعفونی کننده طبیعی است و در درمان بسیاری از بیماریهای پوستی از جمله جای جوش استفاده میشود. به سادگی یک بار در روز یک بار روغن درخت چای را به طور مستقیم روی جوش بمالید.
نمک اپسوم را امتحان کنید
نمک اپسوم یک عامل خشک کننده است که میتواند به جوش آمدن کمک کند. برای استفاده، نمکهای اپسوم را در آب گرم حل کنید و از این آب برای ایجاد کمپرس گرم استفاده کنید تا روی جوش قرار دهید. سه بار در روز تکرار کنید تا جوش شروع به تخلیه شدن کند.
زردچوبه را آزمایش کنید
زردچوبه یک ادویه هندی است که ممکن است خواص ضد التهابی داشته باشد. زردچوبه را میتوان به صورت کپسول به صورت خوراکی مصرف کرد یا میتوان آن را با کمی آب مخلوط کرد تا به شکل خمیر درآید و مستقیماً روی جوش بمالید. فقط مطمئن شوید که بعد از آن محل جوش را با باند بپوشانید، زیرا زردچوبه میتواند لباسها را لکهدار کند.
روغن کرچک را امتحان کنید
روغن کرچک در بسیاری از درمانهای طبیعی و پزشکی استفاده میشود. ممکن است اثرات ضد التهابی داشته باشد که میتواند برای کاهش تورم و حساس شدن جوشها استفاده شود. یک گلولهی پنبه ای را در روغن کرچک خیس کنید و روی جوش قرار دهید. توپ پنبهای را با چسب یا مقداری گاز محکم کنید. هر چند ساعت یکبار عوض کنید.