کشف اَبر غول‌پیکری از هیدروژن یونیزه در فاصله‌ی ۲۶ سال نوری

گروه تحقیقاتی به رهبری اخترشناسان دانشگاه Case Western Reserve، موفق به یافتن ابری از گازهای یونیزه شده است که با کهکشان گرداب ارتباط دارد. این کهکشان دوقلو با نام «M51» نیز شناخته می‌شود و در صورت فلکی تازی‌ها یا سگ‌های شکاری قرار دارد. این کهکشان مارپیچی بزرگ در فاصله‌ی ۲۶ میلیون سال نوری نسبت به زمین واقع شده است. اکتشاف فوق که در مجله‌ی Astrophysical Journal Letters منتشر شد، اطلاعات بی‌سابقه‌ای در اختیار اخترشناسان قرار می‌دهد تا رفتار سیاهچاله‌ی غول‌پیکر و این دو کهکشانِ هم‌دَم را بررسی نمایند.
پروفسور «کریس میوس» اخترشناس در دانشگاه Case Western Reserve بیان کرد: «با نگاه کردن به عکس، این جمله به ذهنم آمد؛ خدایا این دیگر چیست؟ بعدها مشخص شد که این ابری عظیم از گاز هیدروژن یونیزه است که از کهکشان در نزدیکی به بیرون پرتاب شده و سپس در اثر تابش ناشی از سیاهچاله‌ی مرکزی آن کهکشان تحت تاثیر قرار گرفته است. ما چند نمونه از این نوع ابرها را در کهکشان‌های دور می‌شناسیم، اما نه اینقدر نزدیک به ما. این کشف به اخترشناسان یک فرصت عالی می‌دهد تا از فاصله‌ی نسبتاً نزدیکی مطالعه کنند که چگونه گاز از کهکشان‌ها به بیرون راه می‌یابد و چگونه سیاهچاله‌ها می‌توانند بر نواحی بزرگی از فضای پیرامون آن کهکشان‌ها تاثیر بگذارند.»
این ابر که «M51» نام دارد، اندازه‌ای در ابعاد ۱۴،۴۶۰ در ۸۱،۵۰۰ سال نوری دارد و در ۱۰۴،۳۷۰ سال نوری شمال مرکز کهکشان گرداب واقع شده است. این ابر در رصدخانه‌ی ملی کیت‌پیک و با استفاده از تلسکوپ برنل اشمیت کشف شد.
پروفسور میوس گفت: «باید می‌فهمیدیم آیا آن ابر با سرعت راه‌شیری حرکت می‌کند یا با سرعت کهکشان M51؟ به محض اینکه طیف ابر را شناسایی کردیم، مشخص شد که با چه سرعتی در حال دور شدن از ما است. این کشف به ما کمک خواهد کرد تا در سال‌های آینده درک واضح‌تری از چگونگی بیرون پرتاب شدن گاز توسط کهکشان‌ها و ستاره‌ها به‌دست آوریم. باید تحقیقات بیشتری در این زمینه انجام دهیم. ما به داده‌های بسیاری برای اظهار نظر قطعی در این‌باره داشتیم. ما این شانس را داریم تا دریابیم چه اتفاقی در کهکشان گرداب به وقوع می‌پیوندد؟»

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *