کشف قارهای جدید، در زیر جزیرهی موریس
مثل بسیاری از جزایر دیگر، موریس هم از سنگهای جوانی ساخته شده که بعد از سرد شدن ماگماهای آتشفشانی شکل گرفتهاند. اما تحقیقاتی جدید ثابت میکند که یک قارهی گمشده، در زیر جزیرهی موریس پنهان شده است!
به نقل از تیمی بینالمللی از دانشمندان، موریس بعد از تقسیم شدن اَبَرقارهی «گوندوانا» به قارههای «آفریقا، هند، استرالیا و جنوبگان» در حدود ۲۰۰ میلیون سال پیش از بخشی از جزیرهی ماداگاسکار، پدید آمده است. دانشمندان به اصل و نسب قارهای موریس، حین مطالعه روی زیرکُنهای معدنی یافت شده در جزیره پی بردند.
لویس آشوال، استاد زمینشناسی دانشگاه ویتس، واقع در آفریقای جنوبی در گزارشی خبری میگوید: «زمین از دو بخش عمده ساخته شده، قارهها، که سن زیادی دارند و اقیانوسها که جوان هستند. روی قارهها میتوان سنگهایی با سن ۴ میلیارد سال پیدا کرد، اما هرگز نمیتوان چنین چیزی را در دل اقیانوسها، که در آن سنگهای جدید در حال شکلگیری هستند، یافت.» او اینگونه ادامه میدهد: «موریس یک جزیره است، اما با این وجود هیچ سنگی روی آن وجود ندارد که عمرش بیش از ۹ میلیون سال باشد. با این وجود، با مطالعهی سنگهای روی جزیره، موفق به یافتن زیرکُنهایی با سن ۳ میلیارد سال شدیم.»
آشوال میگوید: «اینکه توانستیم زیرکُنهایی با این سن پیدا کنیم، اثبات میکند که مواد پوستهای به مراتب قدیمیتری در زیر موریس به نسبت سطح آن، وجود دارد که نشان میدهد موریس باید از یک قاره جدا شده باشد.» پیش از این نیز دانشمندان زیرکُنهای قدیمیای در شنهای کنار سواحل موریس یافته بودند، اما منتقدان، این اکتشاف را نقد میکردند و ادعا میکردند که ممکن است این مواد توسط عوامل انسانی یا عواملی همچون باد به جزیره رسیده باشد.
زیرکُنهای جدید از سنگ تراکیت با عمر ۶ میلیون سال استخراج گردیدند. محققان یافتههای خود را در مجلهی Nature Communications به ثبت رساندند. آشوال در آخر نتیجهگیری میکند: «براساس نتایج جدید، این تجزیه، یک تقسیمبندی سادهی ابرقارهی گوندوانا نیست، بلکه نوعی انشعاب پیچیده صورت گرفته که باعث شناوری و سرگردانی تکههای قاره با اندازههای مختلف در دل حوضهی اقیانوس هند که در حال تحول بود، شده است.»