هیدرونفروز چیست؟

هیدرونفروز

کلیه

هیدرونفروز بیماری است که در صورت ابتلا به آن، شاید یکی از کلیه ها و یا ممکن است هر دو کلیه در نوزادان دچار تورم شده باشند. در چنین شرایطی، کلیه نوزاد شما قادر به تخلیه ی کامل ادرار از کلیه به مثانه نخواهد بود. در نتیجه انسداد در دستگاه ادراری باعث دفع دردناک ادرار در فرزند شما خواهد شد.

علت هیدرونفروز در نوزادان چیست

عوامل درونی و بیرونی متعدد و گوناگونی وجود دارند که منجر به ابتلا نوزادان به هیدرونفروز می شوند. این عوامل عبارتند از:

۱٫ وجود سنگ کلیه که می تواند حالب فرزند شما را مسدود کند. سنگ به تدریج به سمت مثانه حرکت کرده و باعث به وجود آمدن شرایط دردناک در هنگام دفع ادرار در نوزاد شود.

۲٫ رشد یک کیست یا تومور می تواند موجب فشار به حالب نوزاد شده و دفع ادرار او به درستی و کامل انجام نشود.

۳٫ لخته شدن خون در کلیه ها می تواند انسداد یک جانبه حاد را در کلیه های فرزند شما باعث شود.

۴٫ برخی از نوزادان از اول تولد با یک نقص در کلیه های خود مانند حالب باریک متولد شده و مستعد ابتلا به هیدرونفروز خواهند بود.

راه های تشخیص هیدرونفروز در نوزادان

برخی از آزمایشات برای تشخیص هیدرونفروز در نوزادان وجود دارند، که عبارتند از:

۱٫ تجزیه و تحلیل ادرار نوزاد:

آزمایش ادرار هر عفونت یا وجود سلول های غیر طبیعی را در ادرار فرزند شما تشخیص می دهد.

۲٫ شمارش کامل گلبول های خون (CBC):

این آزمایش برای تشخیص کم خونی و یا عفونت های ادراری در نوزادان بسیار موثر است.

۳٫تجزیه و تحلیل الکترولیت ها در نوزاد:

تجزیه و تحلیل الکترولیت ها در نوزادان، آزمایش موثری برای تشخیص هیدرونفروز مزمن در فرزند شما می-باشد.

۴٫ BUN (نیتروژن اوره خون) و میزان فیلتراسیون گلومرولی (GFR):

این آزمایش یکی از انواع مختلف آزمایش خون برای کمک به بررسی عملکرد کلیه ها در نوزادان می باشد.

۵٫ سی تی اسکن:

سی تی اسکن، تصویربرداری موثر برای نواحی شکم بیماران است، که کمک بزرگی به تشخیص هر گونه اختلال در آناتومی کلیه ها به ویژه در نوزادان می کند. امروزه بسیاری از مشاوران پزشکی انجام سی تی اسکن برای تشخیص وجود سنگ کلیه یا مثانه را برای نوزادان بیمار تجویز می کنند.

۶٫ سونوگرافی

علل، علائم و درمان هیدرونفروز در نوزادان

آیا نوزاد شما در هنگام ادرار و بازی کردن، گریه ی زیادی می کند؟ آیا دکتر نوزاد شما، هیدرونفروز را در او تشخیص داده است؟ اگر جوابتان بله است، پس خواندن مقاله ی زیر که بیماری هیدرونفروز را به طور کامل شرح داده است، برای شما الزامی می باشد.

هیدرونفروز یک نوع بیماری است که باعث تورم کلیه ها در نوزادان شده، و نوزاد شما ممکن است دچار احساس درد در هنگام دفع ادرار و یا درد شدید در قسمت تحتانی شکم خود شده باشد.

به طور طبیعی، ادرار از طریق فشار به سمت دستگاه ادراری جریان پیدا می کند. اما اگر انسدادی در قسمتی از دستگاه های ادراری فرزند شما وجود داشته باشد، فشار به طور مداوم به این دستگاه ها وارد شده و احساس دفع ادرار به طور غیر طبیعی و مداوم در نوزاد به وجود می آید، در حالی که ادراری در مثانه وجود ندارد. این عمل برای مدت طولانی باعث می شود تا کلیه های فرزند شما شروع به متورم شدن نموده و بزرگ شوند. در چنین شرایطی، ممکن است کلیه های فرزند شما عفونت کرده، و به اعضای مجاور خود در بدن هم آسیب برسانند. اگر نوزاد شما در این زمان درمان نشود، می تواند به عوارض سختی در آینده مبتلا شده و یا حتی در شرایط بدتر به صورت دائمی کلیه های خود را از دست دهد.

علائم و نشانه های هیدرونفروز معمولا به مدت انسداد دستگاه ادراری نوزاد شما بستگی دارد. برخی از نشانه های قابل رویت این بیماری عبارتند از:

۱٫ ادرار کردن دردناک نوزاد
۲٫ درد در قسمت تحتانی شکم فرزند شما
۳٫ تکرر ادرار بچه
۴٫ تهوع
۵٫ استفراغ
۶٫ تب
۷٫ عفونت در مجاری ادراری فرزند شما

هنگامی که جریان دفع ادرار به صورت کامل انجام نشود، نوزاد شما در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به عفونت های ادراری (UTI) قرار خواهد گرفت. UTI یکی از علائم شایع هیدرونفروز و علائم عفونت ادراری در نوزادان می باشد، که نشانه های این بیماری عبارتند از:

۱٫ کمر درد
۲٫ تب
۳٫ گریه ی پی در پی نوزاد، تحریک پذیری، و درد در هنگام دفع ادرار او
۴٫ ادرار غلیظ

اگر هر یک از علائم بالا را در نوزاد خود مشاهده کردید، باید بدانید که او مبتلا به هیدرونفروز است، و سریعا با دکتر مشورت کنید. با توجه به علم پزشکی پیشرفته ی امروزی شما می توانید فرزند خود را درمان نمایید، اگر UTI درمان نشود، حتی می تواند در دراز مدت، نوزاد شما را به اختلالات جدی دیگری از جمله پیلونفریت (عفونت کلیه) و سپسیس (عفونت خون) دچار کند، که عواقب آن ها تا آخر عمر در فرزند شما باقی خواهد ماند.

عوارض بیماری هیدرونفروز در نوزادان

اگر بیماری هیدرونفروز در نوزاد شما درمان نشده باشد و در بدن نوزاد در دراز مدت بماند، کلیه ها شروع به آسیب دیدن خواهند کرد. در این هنگام کلیه ها نهایت سعی و تلاش خود را برای فیلتر کردن خون، از بین بردن سموم تولید شده و دفع ادرار به صورت طبیعی به کار خواهند گرفت، که با این کار کلیه های بدن نوزاد شما تحت فشار قرار داده شده و به احتمال زیاد از بین خواهند رفت.

عارضه ی بیماری هیدرونفروز اغلب در نوزادان می تواند به عفونت های کلیوی منجر شود. کلیه های عفونی و از کار افتاده می تواند عوارض کشنده و خطرناکی را برای فرزند شما به دنبال داشته باشد. اما اگر تورم کلیه ها در زمان مناسب درمان شود و یا در مرحله درمان پیشرفتی حاصل گردد، می تواند جلوی پیشرفت بسیاری از عوارض ناخوشایند را بگیرد، و یا آن ها را محدود کند. اگر روش درمان مناسبی اعمال شود، و یا با خرید کلیه ی دیگری، فرزند شما به راحتی می تواند بهبود یابد، و با این کار هر دو کلیه ممکن است به خوبی به کار بیافتد.

اما در برخی از موارد نادر، زمانی که نوزاد دچار هیدرونفروز مزمن شود، وضعیت بدتر خواهد شد. حتی پس از بهبود سریع ورم کلیه ها و از بین بردن انسداد در دستگاه ادراری، نوزاد ممکن است کلیه هایش از کار بیافتد و تا پایان عمر کاربردی نداشته باشد.

برای درمان هیدرونفروز در نوزادان خود حتما دنبال راهنمایی ها و مشورت با پزشکان باشید، تا نوزاد شما آسیب کمتری ببیند:

اگر نوزاد شما به بیماری هیدرونفروز حاد مبتلا است، برخی از علائم و شرایطی که ممکن است در بدن او دیده شود عبارتند از: وجود درد قابل توجهی در ناحیه شکم، که در درمان این درد باید به صورت اورژانسی عمل کرده و از یک دکتر متخصص بالینی کمک گرفت.

شما همچنین ممکن است خون در ادرار نوزاد خود مشاهده کنید، که بسیار حساس بوده و نیاز به درمان فوری پزشکی دارد. در بسیاری از مواقع، علت ورم کلیه ها درنوزاد شما ممکن است بر اثر وجود تومورها، سنگ کلیه یا عفونت های مثانه رخ داده باشد. به محض این که تست و آزمایش پزشکی، شروع بیماری هیدرونفروز را در نوزاد شما تایید کرد ، فورا او را به نزد دکتر متخصص برای درمان ببرید. در غیر این صورت عفونت ادراری می تواند دفع میزان طبیعی جریان ادرار را مختل سازد، که این وضعیت، خطر ابتلا نوزاد شما را به رشد عفونت هایی مانند عفونت باکتریایی جریان خون و باکتریمی افزایش دهد.

به یاد داشته باشید که با استفاده از تشخیص و درمان مناسب و کمک گرفتن از یک متخصص، شما می توانید از بیماری هیدرونفروز در فرزند خود تا حد زیادی جلوگیری کنید.

درمان بیماری هیدرونفروز در نوزادان

درمان این بیماری در نوزادان بستگی به میزان انسداد و مدت زمان بیماری دارد. پزشکان متخصص با استفاده از روش های جراحی، مانند قرار دادن یک استنت حالب و یا لوله نفرستومی در نوزاد، می توانند انسداد دستگاه ادراری را در او از بین ببرند.

اگر در نوزاد شما با توجه به بدتر شدن انسداد دستگاه ادراری، وجود بافت زخمی و یا یک لخته خون در ادرار او هم دیده می شود، جراح می تواند کل منطقه زخمی را در بدن فرزند بیمار شما جراحی کند. اگر روند جراحی خوب پیش برود، حالب دستگاه ادراری نوزاد شما با افزایش جریان ادرار به سرعت به حالت عادی بر خواهد گشت.

اگر نوزاد شما در هنگام رشد و توسعه ی هیدرونفروز به سنگ کلیه هم دچار شود، دکتر ممکن است جراحی به روش اندوسکوپیک را انجام دهد. این عمل جراحی که با استفاده از یک سوزن انبر مانند کوچک مخصوص برداشتن سنگ کلیه است، انجام می شود، عمل جراحی بسیار راحتی است.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *