چه کسانی هوش‌هیجانی بالایی دارند؟

هوش هیجانی

هوش

«هوش» مفهومی است که معمولاً با نام‌هایی مانند «شرلوک هولمز» به ذهن می‌آید. این شخصیت منطقی و معقول است و الزاماً برخورد خوبی با مردم ندارد و در کمترین زمان سخت‌ترین معماهای جنایی را حل می‌کند.

باید دانست که تنها مدل باهوش بودن، مانند شرلوک هولمز بودن نیست. هوش هیجانی در حقیقت توانایی درک، کنترل و ارزیابی احساسات خود و دیگران است و نسبت به دیگر انواع هوش، اهمیت بیشتری در زندگی دارد. کسانی که هوش هیجانی بالاتری دارند، رهبران بهتری می‌شوند، در کسب و کارها موفق‌تر هستند، در تحصیل نتایج بهتری می‌گیرند و کمتر تحت تاثیر اخبار جعلی قرار می‌گیرند.

هوش هیجانی چیست؟

تعریف ساده و سطحی هوش هیجانی اینگونه است؛ توانایی اشخاص در شناسایی و مدیریت احساسات خود و دیگران. با این حال این تعریف ساده حاوی یک واقعیت پیچیده است؛ در بسیاری از موارد تعیین نام برای یک احساس و تجربه‌ی احساسی سخت است و درک کامل آن بسیار پیچیده می‌شود. به همین خاطر محققین توانایی ذکر شده در هوش هیجانی را به چهار بخش تقسیم می‌کنند؛ «ادراک احساسی، توانایی توجیه به کمک احساسات، توانایی درک احساسات و توانایی مدیریت احساسات.»

به عبارت دیگر، شخصی که هوش هیجانی بالایی دارد می‌تواند احساسات را بشناسد، حتی اگر این احساسات به زبان آورده نشده باشند و فقط با زبان بدن و ظاهر قابل شناسایی باشند. این افراد حالات احساسی خود را نیز درک می‌کنند و از آن‌ها برای تصمیم‌گیری و واکنش استفاده می‌کنند. آن‌ها معنی پشت هر احساس را درک و تفسیر می‌کنند و می‌تواند آن‌را تنظیم و مدیریت کنند.
نشانه‌های هوش هیجانی
صفات مشخصی برای افراد دارای هوش هیجانی بالا وجود ندارد و نمی‌توان تنها به کمک یک آزمون دریافت که هوش هیجانی افراد بالا یا پایین است. با این حال نشانه‌هایی وجود دارند که می‌توان به کمک آن‌ها به بالا بودن هوش هیجانی افراد پی برد. افرادی که هوش هیجانی بالایی دارند، حس همدلی بالایی نیز دارند، حساس هستند و در مورد دیگران کنجکاو هستند و از نقاط قوت و ضعف خود آگاه هستند. توانایی عبور از اشتباهات و انتقادپذیر بودن و مسئولیت‌پذیری نیز از نشانه‌های هوش هیجانی بالا است.
چگونه می‌توان هوش هیجانی را بالا برد؟
بر خلاف تصور عموم، هوش هیجانی را می‌توان کسب کرد و بالا برد. به اعتقاد روانشناسان برجسته، هوش هیجانی را در دوران کودکی و حتی در دوران بزرگسالی می‌توان آموزش داد.

دوره‌های آموزشی خاصی وجود دارند که هدف آن‌ها بهبود هوش هیجانی است. از طرف دیگر مدیتیشن و بازی‌های واقعیت افزوده می‌توانند در بالا بردن هوش هیجانی تاثیر مثبت داشته باشند.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *