کبد چرب بر روی مغز چه تاثیراتی دارد؟

کبدکبد

دانشمندان کالج دانشگاهی لندن، مطالعه‌ی جدیدی انجام داده‌اند و طی آن دریافته‌اند که کبد چرب غیرالکلی، ارتباط مستقیمی با اختلال در عملکردهای مغز دارد. در واقع تجمع چربی در کبد باعث کاهش جریان اکسیژن به مغز شده و باعث التهاب می‌شود و به این ترتیب، بیماری‌های جدی مغزی ایجاد می‌شود.

۲۵ درصد کل مردم و ۸۰ درصد افراد چاق دچار کبد چرب غیرالکلی هستند. در مطالعات گذشته مشخص شده بود که رژیم غذایی ناسالم و همچنین چاقی باعث آسیب رسیدن به عملکردهای مغزی می‌شود، ولی در این مطالعه‌ی جدید مشخص شده است که کبد چرب غیرالکلی نیز می‌تواند نقش مهمی در کاهش عملکرد مغز داشته باشد. در این مطالعه‌ی جدید، همچنین هدف بالقوه‌ای برای درمان این موضوع پیشنهاد شده است.

در این مطالعه که بر روی موش‌ها انجام شده، به نصف موش‌ها رژیم غذایی داده شد که تنها ۱۰ درصد چربی داشت؛ در صورتی که در رژیم غذایی نصف دیگر موش‌ها ۵۵ درصد چربی وجود داشته است. محققین پس از ۱۶ هفته، آزمایش‌های متعددی انجام دادند تا اثر رژیم‌های غذایی متفاوت را بر روی کبد و مغز موش‌ها بررسی کنند. آن‌ها دریافتند که موش‌های دارای رژیم غذایی چرب‌تر همگی دچار چاقی شده‌اند و کبد آن‌ها نیز چرب غیرالکلی محسوب می‌شود. این موش‌ها همچنین دچار مقاومت به انسولین شده‌اند و مغز آن‌ها نیز کارایی قبلی خود را ندارد.

در این مطالعه، همچنین مشخص شده است که در مغز موش‌هایی که دچار کبد چرب غیرالکلی شده‌اند، میزان اکسیژن کمتری وجود دارد. دلیل کم شدن میزان اکسیژن در مغز این موش‌ها، ضخیم شدن و کم شدن تعداد رگ‌های خونی مغز آن‌ها است. از طرف دیگر، زمانی که مغز دچار التهاب می‌شود، اکسیژن بیشتری مصرف می‌کند و به همین دلیل موجودی اکسیژن در مغز کم می‌شود. این موش‌ها دچار حالت اضطراب بیشتری شده‌اند و نشانه‌هایی از افسردگی را نیز از خود بُروز داده‌اند.

موش‌هایی که غذای سالم‌تر مصرف کرده‌اند، دچار کبد چرب غیرالکلی نشده‌اند و مقاومت به انسولین نیز نداشته‌اند. رفتار این موش‌ها عادی بوده و مغز کاملاً سالمی نیز داشته‌اند.

محققین برای اینکه راهی جهت مقابله با وضعیت موش‌های بیمار پیدا کنند، موش‌هایی را مهندسی ژنتیک کردند که پروتئین «MCT1» در بدن آن‌ها وجود نداشت و همان رژیم غذایی موش‌های مریض را به آن‌ها دادند. این پروتئین وظیفه‌ی رساندن انرژی به سلول‌های مختلف را بر عهده دارد. موش‌هایی که کمبود این پروتئین را داشتند، علی‌رغم داشتن رژیم غذایی ناسالم، دچار کبد چرب نشدند و علائمی از آسیب رسیدن به مغز را نیز نشان ندادند. به این ترتیب، راهکاری جدید برای مقابله با بیماری کبد چرب و در نتیجه آسیب رسیدن به مغز ارائه شده که باید در آینده بر روی انسان‌ها نیز مورد آزمایش قرار گیرد تا بتوان به عملکرد واقعی آن دست یافت.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *