نشانه های فعال و منفی روان پریشی

اگر هذیان ها عجیب و غریب باشند یا اگر توهمات شنیداری شامل اصواتی باشند که در مورد رفتار یا افکار فرد اظهارنظر می کنند یا دو یا چند صدا که با همدیگر صحبت می کنند در این صورت تنها وجود یک نشانه ی فعال برای تشخیص اسکیزوفرنی کفایت می کند.
نشانه های فعال روان پریشی شامل نشانه های مثبت یا نشانه های منفی می باشند.
نشانه های فعال عبارتند از:
- هذیان ها (باور نادرستی که بر مبنای قضاوت نادرست فرد از محیطش می باشد.)
- توهم ها: (ادراک چیزی از قبیل صدا یا تصویر در حالی که به طور واقعی وجود ندارد و فقط در ذهن فرد موجود است).
- نشانگان آشفتگی: با تکلم آشفته (تکلم به صورت نامنسجم، غیر منطقی و خروج از خط، بی ربط گویی، و تکلم مبهم) و کلا رفتار آشفته یا کاتاتونیک (فقدان/ از دست دادن قابل توجه مهارت های حرکتی و یا بیش فعالی پایدار و مداوم) مشخص می شود.
نشانه های منفی شامل موارد زیر است:
- عاطفه ی کند (نشان ندادن هیجانات)
- ناتوانی برای صحبت (فقر کلامی)
- بی ارادگی (فقدان خودانگیختگی برای آغاز فعالیت یا از دست دادن انگیزه).
اختلال در کارکردهای اجتماعی یا شغلی، اغلب مشهود است و به صورت نقص یا شکست در دستیابی به سطح مورد انتظار مراقیت شخصی یا شکست در پیشرفت یا کامیابی تحصیلی، شغلی و یا روابط بین فردی تعریف می شود.
طول مدت ۶ ماهه بیماری می بایست حداقل شامل دوره ی یک ماهه از نشانه های فعال اسکیزوفرنی شود و نیز دوره های پیش از بیماری یا نشانه های باقیمانده را در برگیرد: (دوره ی پیش از بیماری: نشانه های اولیه یا آغازین بیماری که قبل از دوره فعال دیده می شود. نشانه های باقیمانده: نشانه های انتهایی یا بافیمانده ی اختلال پس از پایان دوره فعال بیماری) در این دوره ها، علایم اختلال می تواند به صورت نشانه های منفی و یا علایمی خفیف و جزیی از جمله باورهای نامعمول یا تجارب ادراکی عجیب بروز کنند.
در صورتی که بیمار مشکلات روانپزشکی دیگری نیز داشته باشد (از قبیل اختلال اسکیزوافکتیو یا اختلال خلقی با ویژگی های روان پریشی) و یا نتیجه ی مستقیم سوء مصرف مواد (قانونی یا غیر قانونی)، درمان دارویی یا یک بیماری طبی دیگر باشد این اختلال تشخیص گذاشته نمی شود.