اصلاح بعد از وقفه زبان ( ابطال)

این روش احتمالا یکی از موثرترین روشهایی است که افراد لکنتی با بکار بردن آن می توانند یاد بگیرند که چگونه شدت لکنت خود را به حداقل برسانند. این روش خیلی پیچیده نیست اما از شما می خواهد ضمن اینکه کماکان لکنت خود را می پذیرید با آن مقابله کنید.

بهترین و مناسب ترین زمان برای استفاده از این روش بلافاصله پس از مواجه شدن با لکنت یا وقفه زبان است چرا که در آن زمان خیلی راحت تر است که شما به طور دقیق بدانید که چه اشتباهی رخ داد و چگونه می توان آن را تغییر داد.

به همین صورت توصیه شده است که نتایج حاصل از مطالعات خود را درباره اینکه چگونه شما لکنت می کنید در تمرینات مربوط به اصلاح بعد از وقفه زبان بکار گیرید. به روش اصلاح بعد از وقفه زبان،  ابطال یا حذف نیز گفته می شود همه سعی خودتان را در اجرای کامل این دستورالعمل بکار گیرید زیرا این فرصت بسیار خوبی است تا با فوریت نسبت به رفتار کلامی خود تجدیدنظر نموده و در صدد اصلاح اشتباهات خود برآئید.

بطور خلاصه روش اصلاح بعد از وقفه زبان بدین صورت است:

بعد از آنکه شما در کلمه ای دچار لکنت شدید لحظه ای مکث کنید و فکر کنید که چه کردید که منجر به لکنت شد و سپس بلافاصله در صدد تغییر یا اصلاح آن برآئید. پس از آن با حرکت آهسته کلمه قبلی را که لکنت نمودید خیلی آرام، نرم و روان و با طمأنینه تکرار نموده و اشتباهی را که از شما رخ داد و موجب لکنت شما شد اصلاح نمائید.

ادای فوق العاده آهسته کلمه و صداها به شما فرصت می دهد که ضمن گفتن آن اصلاحات لازم را انجام دهید. صحبت فوق العاده شما صرفا محدود است به کلمه ای که شما در آن دچار لکنت شدید. هر چند که ممکن است چند کلمه بعدی را نیز آهسته بگوئید. بدیهی است که توصیه نمی شود که همیشه این طور صحبت کنید.

در بکار بردن روش اصلاح بعد از وقفه زبان از شما خواسته شده است که حرکات اشتباه عضلات گویایی تان را به طور فوق العاده محسوسی  اصلاح نمائید. بعنوان مثال اگر شما زمانی که می خواهید حرف یا صدایی را ادا کنید در حالی دچار لکنت می شود که زبان شما به سقف دهانتان می چسبد. سعی کنید تقریبا این عمل را به طور معکوس انجام دهید بدین ترتیب که نگذارید و یا به سختی اجازه دهید که زبان شما با سقف دهانتان تماس داشته باشد.

در اینجا ترتیب و توالی کار شرح داده شده است. مطالب توضیح داده شده را کاملا مطالعه نمائید تا مطمئن شوید که شما دقیقا متوجه شده اید که چگونه این روش و مراحل آن را به محض مواجه شدن با لکنت اجرا می کنید. دقت نمائید که شماره هایی که داخل پرانتز آورده شده اند دلالت به ترتیب و توالی مراحل کار دارد.

اصلاح بعد از وقفه- ترتیب و توالی اجرای برنامه

وقتی شما روی کلمه ای مکث می کنید اولین کاری که می کنید این است که (۱) به هر ترتیب بیان کلمه ای را که در آن گیر کرده اید تمام کنید، یعنی همه کلمه را بگوئید. اظهار کردن کلمه را رها نکنید و از شگردهای طفره رفتن استفاده ننمائید سپس (۲) شما باید مصمم باشید که بعد از اظهار و اتمام کلمه ای که در آن لکنت نمودید، مکث کنید (لحظه ای کاملا سکوت کنید). این مکث و توقف کوتاه به شما فرصت می دهد مشکلی را که لحظه ای قبل با آن مواجه شدید بررسی نموده و برای حل آن آماده شوید. علیرغم فشاری که از نظر زمان متوجه شماست و احساسی که برای ادامه صحبت دارید خودتان را مجبور کنید که لحظه ای متوقف شوید. تمایل قلبی شما برای مکث و توقف شما را متقاعد خواهد ساخت و مخاطب شما نیز قانع خواهد شد که شما مصمم هستید وضعیت موجود را کنترل نموده و بر آن مسلط شوید. علاوه بر این مقاومت در برابر فشار زمان موجب کاهش تنش شما می شود.

پس از آنکه مکث کامل نمودید، (۳) سعی کنید مکانیسم گویایی تان را از تنشی که آن را فرا گرفته راحت و رها کنید به ویژه در قسمت گلو احساس راحتی از زبانتان که خیلی راحت و شل در قسمت پایین دهان قرار دارد داشته باشید. اجازه دهید که فک شما کمی باز باشد به گونه ای که شما می خواهید آب دهانتان را در حالی که لب هایتان رها و ول هست بیرون بریزید. نکته اصلی در این است که شما احساس کنید که تنش شما بتدریج از بین رفته و تنفس شما به حالت طبیعی بر می گردد.

همان طوری که آرامش می یابید، (۴) به اتفاقی که رخ داده بیندیشید و از خودتان سوال کنید چه عاملی باعث می شود که شما در اظهار آن صدا دچار لکنت شوید چه اشتباهی  از شما سر زد چه کار غیر عادی انجام دادید. در فصل پیش شما در مورد اشتباهاتی که به هنگام بروز لکنت در بعضی کلمات مرتکب می شدید مطالعه نمودید اینک با عضلات دستگاه گویایی تان چه کاری می توانید انجام دهید که اشتباهات خودتان را اصلاح نمائید. با استفاده از این اطلاعات فکر کنید چه اشتباه یا خلافی از شما سرزد که دچار لکنت شدید و حالا (۵) با خودتان کارهایی را که می توانید به آهستگی انجام داده تا اشتباهات خودتان را در کلمه یا صدای بخصوصی جبران نموده و یا اصلاح نمائید مرور کنید.

در مرحله بعد (۶) اصلاحاتی را که باید دهان شما به آهستگی انجام دهد تا الگوی لکنت خود را تغییر داده و راحت تر صحبت نمائید در ذهنتان مرور نموده و یا به صورت صامت تقلید نمائید تا احساسی از این روند اصلاحی داشته باشید.

همان طوری که شما وقتتان را صرف مطالعه پیرامون مشکل گویایی تان نموده و برای مقابله با آن برنامه ریزی می کنید ممکن است احاسس کنید که مخاطب شما چندان تمایل نداشته باشد که به صحبت های شما گوش کند. هر چند که این اندیشه فوق العاده بعید است اما به فرض اینکه این چنین هم باشد ضروری است که شما کماکان بطور جدی و محکم به روشتان بچسبید و فکر خودتان را روی کار کردن در اصلاح بعد از وقفه به صورت صحیح متمرکز نمائید. عنداللزوم هر چقدر که لازم است مکث کنید تا خودتان را برای اقدام مناسب آماده نمائید.

پس از آنکه تصمیم گرفتید چکار باید بکنید که اشتباهات خودتان را تصحیح نمائید و بعد از آنکه با خودتان مرور کردید (در ذهن تان تکرار نمودید) که دوباره گفتن کلمه ای که در آن دچار لکنت شدید چگونه می شود ضمن اینکه اصلاحات لازم را انجام می دهید آنگاه (۷) کلمه را با احساسی که خودتان از اعمال اصلاحات لازم دارید تکرار نمائید.

اما این دفعه (۸) کلمه یا صدایی که در آن دچار لکنت شدید خیلی شمرده، آهسته و با طمأنینه (مطوّل) اظهار کنید. این کار به شما فرصت می دهد که خودتان را متمرکز نمائید در اصلاح و یا حداقل تغییر اشتباهات عضلات گویایی که به هنگام لکنت مرتکب شدید. همچنین با حفظ و استمرار جریان صدایتان شما قادر خواهید بود که به آسانی به کلمه یا تلفظ صدای بعدی بپردازید.

مجددا یادآوری می نمائیم که سعی کنید با دقت فوق العاده اشتباهات عضلات گویایی خودتان را اصلاح نمائید. آنچه را که معمولا انجام داده و دچار لکنت می شوید تغییر دهید. بعنوان مثال اگر ادای کلمه یا صدایی فقط تماس خیلی آرام و آهسته لب ها را می طلبد شما سعی کنید که لب هایتان حداقل برخورد یا تماس را داشته باشند.

هر چند این روش اصلاح بعد از وقفه ممکن است بنظر برسد که زمان زیادی را می طلبد اما در واقع این چنین نیست و علی الاصول در مجموع بیش از چند ثانیه طول نمی کشد. هر چقدر این روش را بیشتر تمرین کنید بالطبع مهارت شما بیشتر شده و وقت کمتری را صرف خواهید کرد. صحبت نمودن خیلی آرام و آهسته و با طمأنینه و حفظ مستمر جریان صدا به شما فرصت خوبی را برای انجام اصلاحات لازم می دهد.

شما نباید خجالت بکشید از اینکه کلماتی را که در آنها دچار لکنت شدید دوباره به روش شمرده تکرار کنید کمی درنگ در حرف زدن و دقت در اصلاحات لازم به دیگران نشان می دهد که شما مصمم هستید مشکل گویایی تان را کنترل نمائید. بیشتر شنوندگان و مخاطبین شما در هر حال خودشان ملاحظه می کنند و در واقع برای تلاش شما احترام می گذارند. شما فرصت های زیادی را لازم دارید تا روش اصلاحات بعد از وقفه را تمرین نمائید خیلی موثر واقع خواهد شد اگر کسی بتواند این کارها را وقتی که تنهاست با صدای بلند انجام دهد.

در بکار بردن این روشهای اصلاحی فوق العاده مقاوم و ثابت قدم باشید و پشتکار خودتان را از دست ندهید. استفاده از این روشها به شما می آموزد که چگونه به هنگام مواجه شدن با لکنت به راحتی از آن بگذرید. این ها الگوی ثابت لکنت شما را در هم شکسته و به شما قوت و اعتماد به نفس می دهد که چگونه گویش خودتان را کنترل نمائید.

همان طوری که یکی از اففراد لکنتی بیان داشت «استفاده از این روشها ابتدا به نظرم خیلی آسان آمد اما بعدها وقت زیادی را صرف آن نمودم تا توانستم کلمات را با روانی و سلاست بیان کنم» و یکی دیگر چنین گفت «خیلی سخت بود که لکنت کنم و بعد مکث کنم و آن را دوباره بگویم اصلا کار آسانی نبود اما هر بار که این کار را تجربه کردم بیشتر از ماهیت و چگونگی لکنت خود سر درآوردم.»

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *