احتیاط های ضروری در مورد بارداری افراد مبتلا به اسکیزوفرنی

دوران بارداری

اسکیزوفرنی می تواند در دخترها تا حدی متفاوت از پسرها باشد. شروع اسکیزوفرنی در دخترها دیرتر بوده و ممکن است دختران علائم متفاوتی را نسبت به پسران نشان دهند و دوره ی روان پریشی در آن ها سریعتر برطرف شود. ممکن است دخترها برای فرونشانی نشانه ها به مقادیر کمتر داروهای ضد روان پریشی نیاز داشته باشند و نسبت به عوارض جانبی داروها حساس تر باشند.

یک توضیح احتمالی برای این موضوع می تواند به این صورت باشد که استروژن ها می توانند اثر حفاظتی در مقابل ایجاد اسکیزوفرنی داشته باشد ولی نمی دانیم چرا و چگونه. هم چنین در مورد عوامل ژنتیکی که تفاوتهای جنسیتی را تحت تاثیر قرار می دهند هم تردید و ابهام وجود دارد. به وضوح سن شروع بیماری در دخترها بالاتر از پسرهاست. با این حال وقتی در خانواده ای بیش از یک نفر اسکیزوفرنی داشته باشد به نظر می رسد سن شروع در افراد مبتلا و در هر دو جنس مشابه باشد. این که آیا کروموزومهای جنسی در ابتلا به اسکیزوفرنی نقش دارند یا خیر مشخص نیست.

دختران نوجوانی که به اسکیزوفرنی مبتلا هستند می توانند از داروهای ضد بارداری استفاده کنند. ولی نکات چندی می بایست مورد توجه و تاکید قرار گیرد:

در بین افراد مصرف صحیح و مداوم داروهای ضد بارداری معمولا رعایت نمی شود و همین به بارداریهای ناخواسته منجر می گردد.

ممکن است بین داروهای ضد بارداری خوراکی و ضد روان پریشی تعاملات دارویی وجود داشته باشد.

مصرف داروهای ضد بارداری با اثرات بلند مدت می تواند روشی انتخابی برای کاهش مشکلات مصرف دارو باشد.

با وجود این که مطالعات نشان می دهند که استروژن ها می توانند اثرات داروهای ضد روان پریشی را تقویت کنند ولی این موضوع هنوز به طور قطعی شناخته نشده است.

دختران نوجوانی که داروهای ضد روان پریشی مصرف می کنند ممکن است به علت افزایش پرولاکتین قابلیت باروری کمتری داشته باشند.

 

آن دسته از نوجوانانی که باردار می شوند ضمن بارداری و دوره ی پیش جنینی نیازمند مراقبت و مدیریت دقیق هستند.

داروهای ضد روان پریشی طی سه ماهه ی اول بارداری خطر بدریختی های مادرزادی را افزایش می دهد. این موضوع ممکن است با داروهایی با توان بالا کمتر باشد ولی فرد می بایست خطر مزبور را مسلم فرض کرده و در محاسبه ی خطرات و مزایای درمان آن را در نظر بگیرد.

افزایش خطر زایمان زود هنگام و نوزادانی که حین تولد وزن کم دارند وجود دارد.

به علت نشانه های اسکیزوفرنی احتمال مراقبت ضعیف پیش از تولد بیشتر خواهد بود. در این شرایط مراقبت و توجه خیلی دقیق از جانب خانواده و سیستم های حمایتی دیگر مورد نیاز می باشد.

هم چنین به علت بیماری مادر افزایش خطر بارداریهای ناخواسته و کاهش قابلیت در ارضای نیاز کودک وجود دارد.

زمانی که تاریخچه ای از هر گونه مشکل روانپزشکی قبلی وجود داشته باشد خطر اختلال روانپزشکی پیش از زایمان بالاتر خواهد بود. لذا پس از تولد توجه به نشانه های روانپزشکی ضروری است. هذیانها و توهمات آمرانه می بایست مورد نظارت قرار گیرند تا از هر گونه آسیب به بیمار یا کودک جلوگیری شود.

بعضی وقتها به علت خطرات احتمالی داروهای ضد روان پریشی برای جنین و بیمار مصرف دارو منع می شود. در چنین شرایطی می بایست هم به خطر منع مصرف دارو و هم به خطری که دارو برای جنین و بیمار دارد توجه شود. این کار می تواند تصمیم بسیار پیچیده ای باشد که مستلزم مشورت و همراهی روانپزشک معالج، پزشک زنان- زایمان و پزشک خانوادگی است.

از آنجایی که شیر مادر حاوی داروهای ضد روان پریشی است توصیه می شود که کودک با شیر مادر تغذیه نشود.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *