نقایص عقلانی در مبتلایان به سندروم داون

سندوم داون، از یک نسخه اضافی از کروموزوم شماره ۲۱ ناشی می‌شود.

 نقایص عقلانی در نشانگان داون ممکن است در توانایی های گوناگون یکسان نباشند. کودکان مبتلا به نشانگان داون از نظر درک روابط فضایی و هماهنگی دیداری حرکتی نسبتا سالم هستند هر چند که برخی شواهد با این نتیجه گیری مغایرت دارند. داده های پژوهشی از این نظر کاملا همداستان هستند که بیشترین نارسایی های آنها در مهارت های کلامی و مرتبط با زبان است.

چون معلوم شده که کارکردهای فضایی تا اندازه ای در نمیکره راست مغز و کارکردهای مرتبط با زبان در نیمکره چپ مغز قرار دارند برخی از پژوهشگران گمان می کنند که این نشانگان برای نیمکره چپ خیلی فلج کننده است.

نابهنجاری کروموزومی غیر از سه کروموزومی کروموزوم ۲۱ ممکن است گاهی در سبب شناسی نشانگان داون درگیر باشند. با این حال نوع اضافی کروموزوم ۲۱ در حداقل ۹۴ درصد موارد وجود دارد.

دلیل سه کروموزومی کروموزوم ۲۱ معلوم نیست اما به نظر می رسد که این نقص قطعا با سن مادر هنگام حاملگی ارتباط دارد. چند سال است که معلوم شده میزان بروز نشانگاه داون با افزایش سن مادر با شیب تندی افزایش می یابد.

تقریبا در هر ۲۰۰۰ زن ۲۰ تا ۳۰ ساله یکی احتمال دارد که بچه مبتلا به نشانگان داون را حامله شود در حالی که این خطر برای زنان ۴۰ تا ۵۰ ساله از هر ۵۰ نفر ۱ نفر است. مانند همه نقایص تولد خطر داشتن بچه مبتلا به نشانگان داون در مادران بسیار جوان که سیستم تولید مثل آنها هنوز به طور کامل جا نیفتاده است نیز بالاست. پژوهش همچنین نشان داده است که سن پدر هنگام مادر مخصوصا در سنین بالاتر در نشانگان داون دخالت دارد.

 

بنابراین به نظر می رسد که سن بالا در پدر یا مادر خطر سه کروموزومی کروموزوم ۲۱ را افزایش می دهد اما تاثیر سن مادر بیشتر است. هنوز معلوم نیست که چگونه سن موجب این تاثیر می شود. حدس منطقی این است که بالا رفتن سن با قرار گرفتن متراکم در معرض مخاطرات محیطی مختلف ماند تشعشع ارتباط دارد که ممکن است تاثیر زیانباری بر فرایندهای درگیر در تشکیل یا رشد تخمک داشته باشند.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *