دوران نامزدی خوب است یا نه؟

مشکلات و آفات دوران نامزدی و روابط قبل از ازدواج

دوران نامزدی یک دوران شناخت است و تجربه نشان داده است که نحوه ی استفاده بهینه از این دوران می تواند تأثیر بسیار زیادی بر زندگی زناشویی داشته باشد. اما مدت دوران نامزدی نباید خیلی کوتاه باشد و نباید خیلی طولانی باشد.

هر یک از این شرایط جنبه های مثبت و منفی خاصی دارد که در زیر به آنها اشاره خواهد شد.

جنبه های مثبت طولانی شدن دوران نامزدی

_ قسمت هایی از شخصیت همسرتان را خواهید شناخت که به طور معمول امکان ندارد بر آنها آگاهی یابید، مگر آنکه با هم زندگی کنیدبرای شناخت شخصی که به طور متناوب و نه پیوسته او را می بینید، هیچ راهی بهتر از این نیست که عملاً با او زندگی کنید، در دیدارهای کوتاه دو یا سه ساعت در هفته، بیشتر افراد بهتری رفتارشان را نشان می دهند، اما واقعیت در زمان طولانی تر آن هم هنگامی آشکار می شود که با هم زیر یک سقف زندگی کنید.

هنگامی که با کسی زندگی می کنید، عادت ها، نگرش ها و رفتارهایی را از او می بینید که هرگز از او سراغ نداشتید، چرا که او را در محل زندگی دائم، و یا به عبارتی «منطقه ی امن»او می بینید که همان خانه اش باشد و بنابراین جنبه هایی از شخصیت او را خواهید دید که اگر مثلاً فقط با او بیرون می رفتید، امکان نداشت که ببینید، او را هنگامی می بینید که خسته، مریض، عصبانی، و مأیوس و غرغرو است.زندگی مشترک قدرت و خویشتن داری می طلبد و ایجاب می کند طرفین، سازش و انعطاف پذیری هایی از خود نشان دهند. تنها با زندگی مشترک است که طیف کامل تری از عکس العمل های احساسی و روحی شریک زندگی تان بر شما فاش می شود.

_ در می یابید که آیا سبک زندگی شما و همسرتان از تفاهم و هماهنگی حقیقی برخوردار است یا خیر

بسیار از مردها برای روابط عشقی دراماتیک معشوق های فوق العاده ای هستند، اما شوهرهای بسیار بدی هستند. بسیاری از زن ها نیز رفیق های «نیمه وقت» فوق العاده ای هستند، اما همسران و مادران تمام وقت وحشتناکی اند. ممکن است از عشق ورزیدن به کسی لذت ببرید، اما از زندگی با او بیزار باشید. ویژگیهایی که موجب می شوند، عاشق کسی شوید و از دیدن او لذت ببرید، ممکن است کافی نباشد تا هماهنگی همیشگی شما را پس از آن که همخانه شدید، تضمین کنند.ممکن است دریابید که سبک زندگی شما و همسرتان با یکدیگر هماهنگی و همخوانی ندارند و این چیزی است که هرگز نمی توانستید بفهمید مگر آنکه همخانه بودید.

_ در می یابید که قابلیت و توانایی همسرتان در ایجاد ارتباطی حقیقی و کانونی گرم، به چه میزان است

زندگی مشترک، قدرت و خویشتن داری می طلبد و ایجاب می کند طرفین سازشکار و انعطاف پذیر باشند.به این دلیل که عادات و خواسته های دو انسان متفاوت و منحصر به فرد، حال با یکدیگر ادغام می شوند. ممکن است هرگز متوجه نشوید که همسرتان تا چه میزان تمایل و قابلیت ارتباطی مستحکم وصمیمی را دارد، مگر اینکه تعهد زندگی مشترک با او را عهده دار شوید. تنها وقتی که مجبوید با هم در باره ی امور اقتصادی، غذا،مسئولیت های خانه، تملکات و… تصمیم بگیرید از اینکه آیا همسرتان همراه خوبی است یا خیر، می توانید مطئمن شوید.

_ می توانید از ازدواج به دلایل نادرست و زندگی مشترک زود هنگام و نسنجیده برحذر باشید

گرچه زندگی مشترک می تواند تجربه شیرینی از یک رابطه باشد، اما چنانچه زودهنگام، نپخته و نسنجیده بدان وارد شوید، اشتباهی بزرگ خواهد بود. زندگی مشترک و همخانه شدن پیش از آنکه رابطه ی شما و همسرتان به سطح رضایت بخش و قابل قبولی از تعهد، پختگی و ثبات روحی رسیده باشد، می تواند عملاً موجب تسریع فروپاشی رابطه گردد.چنانچه آمادگی تحمل فشارهای زندگی مشترک را ندارید، ممکن است رابطه تان زیر بار تنش از هم بپاشد که زندگی مشترک زود هنگام با خود به همراه خواهد آورد.

_ ممکن است ازدواج زودهنگام موجب شود که از لحاظ روحی و عاطفی تنبل شوید

چنانچه ازدواج و زندگی مشترک برایتان به صورت هدفی بزرگ درآمده باشد و نیز پیش از آنکه به راستی آمادگی آن را داشته باشید، زندگی مشترک را آغاز کنید، این خطر رابه جان خریده اید که دیگر همچون گذشته از لحاظ روحی و احساسی فعال نباشید. به این معنا که ممکن است برای حفظ آرامش از رویارویی با مسایل و مشکلات سرباز برنید، مخصوصاً اگر نیاموخته باشید که چگونه با همکاری یکدیگر بر روی مشکلات و درگیری هایتان کار کنید تا آنها را حل کنید.

این امکان وجود دارد که به همسر خود توجه و قدردانی کمتری از گذشته نشان دهید و از رابطه تان در بسیاری از جهات غافل شوید، چرا که دیگر او مال شما است و همیشه در کنارتان است. «توافق»و «قرار»زندگی مشترک با کسی، لزوماً به معنای رابطه و ارتباط با او نیست، بلکه تنها یک صورت واظهار و ابراز آن استیکی از معمول ترین و رایج ترین اشتباهاتی که بسیاری از زوج ها مرتکب می شوند، این است که از لحاظ عاطفی تنبل و کم کار می شوند و این ریسک برای آن دسته از زوج هایی که پیش از تثبیت یک پیوند احساسی مستحکم، زندگی مشترک را آغاز کرده باشند، بسیار خطرناک است.

_ وسوسه های شیطان و بهانه های دل

از آن جا که دختر و پسر برای اولین بار با یکدیگر صمیمی شده و توجّه وافری به جنس مخالف نموده و در رفتار و کردار و جمال و کمال دیگری دقیق می شوند، شاید به نکاتی برخورد کنند که سبب کاهشِ رغبت آنان گردد. در این ایام باید توجه داشت مقایسه همسر با دیگرانی که به طور گذرا و کوتاه با آنان برخورد می کنیم، درست نبوده و غور در رۆیاها و خیال پردازی ها در این نوع افکار بسیار خطرناک است و چه بسا این مقایسه ها هوس را دامن زده و تنوّع را زنده می کند و خرمن زندگی مشترک را می سوزاند و به این نتیجه منجر می شود که دیگران از همسرشان بهترند.

_ چشم و همچشمی ها و توقعات بی جا

گاهی مشاهده می شود که دختر و پسر یا خانواده هایشان از هم توقعات بی جا دارند و بارهای سنگینی را بر هم تحمیل می کنند و دوران شیرین را تلخ می نمایند. این توقعات معمولاً مادی و برخاسته از چشم و همچشمی ها و رسومات غلط است.

_ شکستن حریم ها

زوج هایی که قرار است مدت طولانی با هم نامزد باشند ممکن است حدود حریم را رعایت نکنند و روابط جنسی کامل داشته باشند که همین موضوع علاوه بر این که مشکلاتی برای آنها بوجود می آورد و دوران نامزدی را از حالت طبیعی و عادی خود خارج می کند ممکن است برای یکی از طرفین فشار و الزام برای ازدواج بوجود بیاورد و دیگری انگیزه ی ازدواج را به طور کامل از دست بدهد.

_ دخالت و وسوسه جاهلان و مغرضان

چه بسا دیده شده که دوران شیرین نامزدی به خاطر دخالتهای بی جا و فضولیهای دیگران دچار تلخی و سردی شده است… و بهترین اسلحه در مقابل این دشمنان سعادت، همدلی، صمیمیت و هوشیاری دختر و پسر است.

_ محدودیت ارتباطات و غیرت بی جای خانواده دختر

برخی از خانواده ها با توجه به رسومات جاهلانه و غیرت و تعصب بی جا و غلط مانع از روابط عاطفی و دوستانه دخترانشان با نامزد شرعی اش می شوند، و نمی گذارند تا نامزد دخترشان بیشتر به ملاقاتش برود. و لذا پسر درمانده، چاره ای جز عروسی و کوتاه کردن مدت نامزدی ندارد.

_ خستگی و دلسردی

زمانی که دختر و پسر انس و شناخت لازم را نسبت به یکدیگر پیدا نمایند، از لحاظ مسائل عاطفی و روانی و زناشویی نیازمند محرمیتی بیشتر می باشند؛ لذا محدودیت و محرومیت های زمان نامزدی، آنان را خسته و نگران نموده و آن شور و اشتیاق اولیه و آرامش خاطر را از بین می برد، و اگر بخواهند به صمیمیتی بیشتر و به رفت و آمدهای زیادتر بپردازند موجب ناراحتی خانواده ها می شوند.

چه بسا در این میان حرف و حدیث ها و کدورت هایی به وجود می آید که شاید تأثیر ناخوشایندی بر روحیه دختر و پسر گذاشته که حتی اثرات آن در زندگی مشترک نیز دیده شود.دوران نامزدی دوره ای خاص و ویژه از مشارکت، عشق و خوشی است. با این که می توان آن را شمارشی معکوس برای عروسی دانست ولی باید بدانید که این دوران زمانی مهم است و دوباره تکرار نخواهد شد. حال ببینیم چگونه می توان این دوران را منحصر به فرد و شگفت انگیز کرد.

نامزدی مقدمه عروسی است

در زمان نامزدی هم در مورد مسایلی بحث و گفتگو خواهید داشت که بعدها پس از عروسی تان با آن ها مواجه خواهید شد. مسایلی از قبیل پول و بودجه بندی، روابط خانوادگی، دوستان و حد و مرزها. پس سعی کنید صحبت هایتان را از همین حالا سمت و سو بدهید و به جای این که مثلا در مورد خرید بعضی چیزهای تزیینی که به شدت مشتاقید بخریدشان و نامزدتان فکر می کند دور ریختن پول است بحث کنید به این که چطور می توانید پول های بیشتر را پس از عروسی تان مدیریت کنید بیندیشید. آیا می خواهید هر دویتان در تصمیم گیرهای مالی سهمی مساوی داشته باشید؟ آیا می خواهید حساب مشترک بانکی داشته باشید؟ و…

تکلیف را روشن کنید

در دوره نامزدی با بیشتر شدن شناخت ممکن است پی ببرید که دارای مشکلات اساسی هستید. بهتر است تکلیف این مشکلات را در همان دوره نامزدی مشخص کنید. جدایی در دوران نامزدی بسیار بهتر از جدایی بعد از عروسی است. شما نمی‌توانید رفتار طرف مقابل‌تان را تغییر دهید، مگر در سه شرایط:

۱-خود فرد بخواهد تغییر کند.
۲-شرایطی که فرد شدیدا تحت فشار قرار دارد (شرایط پادگانی).
۳-خود فرد با یک تحول معنوی عمیق روبه‌رو شود.

این شرایط احتمال تغییر را فراهم خواهد کرد. اما اینکه ما معتقد باشیم بعد از ازدواج رفتار همسرمان بهتر می‌شود، غلط و اشتباه است، باید بدانید که بعد از ازدواج هیچ معجزه‌ای رخ نمی‌دهد. آنچه که در نامزدی مهم است این است که آیا ما این فرد را می‌توانیم با همان ویژگی‌هایی که دارد، بپذیریم یا نه. اگر به این نتیجه رسیدید که زندگی با این فرد برایتان عذاب آور خواهد بود موضوع را با خانواده ها در میان بگذارید و بعد از گذراندن دوره های مشاوره، تکلیف رابطه تان را با صراحت روشن کنید.

تاریخ تعیین کنید

مدت دوران نامزدی به عوامل زیادی از جمله: فرهنگ و آداب و رسوم خانواده ها، وضعیت اقتصادی عروس و داماد، میزان آشنایی عروس و داماد با یکدیگر و… بستگی دارد. اگر تصمیم دارید ظرف کمتر از یک سال عروسی کنید، سعی کنید ماه عروسی خود را و حتی الامکان روز عروسی را تعیین کنید. این تاریخ خیلی مهم است و تمام برنامه ریزی های شما به این تاریخ بستگی دارد. اگر هم فعلا به این زودی نمی خواهید عروسی کنید، بهتر است مشخص کنید که چند سال می خواهید نامزد بمانید: یک سال؟ دو سال؟ یا بیشتر؟ این هدف گذاری به نوعی شما را از بلاتکلیفی خارج می کند.

همدیگر را کشف کنید

شما می خواهید که باقی عمرتان را در کنار هم سر کنید. اما فشارها و استرس برنامه ریزی برای عروسی می تواند بین شما فاصله اندازد. اجازه ندهید چنین شود. بنابراین در طول نامزدی مدام با هم قرار دیدار بگذارید، بی هیچ دلیلی کارهای خوب برای هم انجام دهید، توانایی های یکدیگر را ستایش کنید، به هم دیگر محبت کنید و از اشتباهات یکدیگر چشم پوشی کنید.

آماده شوید

به جای این که یک برنامه و تقویم در دستتان بگیرید و مدام در حال تیک زدن روی آن ها باشید به این فکر کنید که در این ماه از نامزدی ام چه انتظاری دارم؟ شما می توانید از لحاظ فکری و فیزیکی روابطتان را تحکیم بخشید. خرج و مخارج اضافه را حذف کنید و سعی کنید در هزینه های شخصی خود صرفه جویی کنید. یک حساب بانکی مجزا باز کنید و شروع به پس انداز پولهایتان کنید. یا اینکه پس انداز خود را به صورت کالاهای سرمایه ای مثل : سکه، طلا، ارز و… در آورده و نگهداری نمایید. به هر حال باید دور اندیش باشید و از هم اکنون به فکر مخارج و هزینه های عروسی خود باشید.

عشق و محبت را ارج نهید

فقط همسر آینده تان نیست که نیاز به توجه زیاد و محبت دارد. در نامزدیتان سعی کنید وقتی برای پدر و مادرتان بگذارید و به آن ها عشقتان را بروز دهید و نشان دهید که قدردان زحماتشان برای بزرگ کردن شما و آماده کردنتان برای این روزها هستید. یکی از مشکلاتی که بر سر دوران نامزدی قرار می‌گیرد، عدم تعادل رابطه فرد بین خانواده و همسر آینده‌اش است. تا زمانی که دختر و پسر در خانه پدری خود زندگی می‌کنند، باید طبق اصول خانواده رفتار کنند و بتوانند با کمک خانواده بین این دو وضعیت تعادل برقرار کنند، اما بعد از ازدواج اولویت با همسر است. باید خانواده‌ها تا حد امکان از بیان نظر و تحمیل عقیده دست بردارند و مسوولیت این امر را برعهده روان‌شناس ازدواج بگذرانند.

به خودتان رسیدگی و مراقبت کنید

بیش از همه شما باید به خودتان عشق بورزید. در روز عروسی تان توجه بسیار زیادی بر روی شما خواهد بود و خیلی از عروس ها و دامادها با تغییرات آرایش خودشان را برای این روز بزرگ آماده می کنند. اما رژیم های سنگین و درمان های سخت می توانند شما را در روز عروسی تان ضعیف، بی حال و شکننده کنند. اگر قصد کاهش وزن دارید و می خواهید برنامه غذایی تان را تغییر دهید به یک برنامه غذایی سالم و دراز مدت برای تمام زندگی تان بیندیشید نه به یک شمارش معکوس تا روز عروسی و عدد و رقمی بر روی صفحه ترازو.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *