مقدار لازم و ضروری نمک طعام
نمک طعام یا کلرور سدیم ماده ای حیاتی است که در بسیاری از غذاها و بطور طبیعی وجود دارد و قسمت اعظم سدیم مورد نیاز بدن را تامین می کند. طبق بررسی های علمی بدن انسان هر روز به حدود ۵۰۰ میلی گرم سدیم نیاز دارد که عبارت است از یک قاشق چایخوری یا ۶ گرم نمک.
متاسفانه در کشورهای صنعتی مردم بیش از مقدار مورد لزوم و توصیه شده سدیم مصرف می کنند که از طریق مصرف غذاهای کنسرو شده و از پیش تهیه شده یا غذاهای رستوران ها به بدن می رسد. بطور متوسط در این کشورها مردم هر روز حدود ۲۴۰۰ میلی گرم سدیم مصرف می کنند که رقمی است بالا و خطرناک.
نباید فراموش کرد که بسیاری از عکس العمل های شیمیایی بدن به کمک سدیم انجام می گیرد. سدیم یکی از موادی است که در مایعات خارج سلولی بافت های بدن وجود دارد و ورود مواد غذایی را به داخل سلول ها تسهیل می کند. در ضمن در حفظ تعادل فشار مایعات بافت های بدن نقش دارد. غذاهای بی نمک مخصوصا نشاسته ها به خوبی هضم نمی شوند و در جذب آنها در دستگاه گوارش وقفه ای ایجاد می گردد.
سدیم رژیم غذایی از طریق روده کوچک جذب و وارد گردش خون می شود و به تمام بافت های بدن می رسد.
استخوان بدن انسان منبع اصلی سدیم بوده و حدود ۴۰ درصد از سدیم بدن در بافت های استخوانی نگهداری می شود. در ضمن ۵۰ درصد سدیم موجود در بدن در خون و ۱۰ درصد باقیمانده در ساختمان سلول های بدن وجود دارد.
بطور کلی همان طوری که اشاره شد بدن به مقدار ناچیزی سدیم نیاز دارد و مقدار اضافی آن از طریق عرق و ادرار دفع می گردد. لازم به یادآوری است که ۴۰ درصد از وزن نمک را سدیم تشکیل می دهد. کمبود وجود سدیم در بدن سبب بروز عوارضی مانند تهوع و استفراغ، اسهالف عرق زیاد و ناهنجاری های کلیوی می گردد.
در چنین مواقعی سدیم و مایعات باید به بدن برسند واین عوارض را درمان نمایند. در صورت مصرف بیش از حد سدیم عوارضی مانند بالا رفتن فشار خون و جمع شدن آب در بافت های بدن بروز می کند که در نتیجه به ورم پاها و صورت منجر می شود و در درازمدت کلیه ها از کار افتاده و خطراتی را بوجود می آورد.