مراقب انرژی «چی» خود باشید

اصطلاح «چی» به چیزهای زیادی مربوط میشود: ۱.انرژی که در اطراف ما در گردش است. ۲.انرژی که موجب گرم و سرد شدن بدن میشود. ۳.هوایی که تنفس میکنیم. ۴.احساسات ما ۵. انرژی که عملکرد هر یک از ارگانهای بدن را حفظ میکند. (photos.com)
بهخاطر تلاشهای دکتر دیوید اِسنبرگ، «چی» دیگر کلمهای ناشناخته برای غربیها نیست. به عنوان اولین پزشک امریکایی که بعد از رئیسجمهور نیکسون به چین سفر کرد تا میان ایالات متحده و چین رابطه برقرار کند، تجربیاتش را در کتابی بهنام «رویارویی با انرژی چی» آورده است.
برنامهی تلویزیونی بیل مویِر نیز در آگاهسازی غرب دربارهی مفهوم انرژی چی کمک کرده است. این برنامه به کاوش در هنرهای شفادهی شرقی میپرداخت.
بااینوجود، بسیاری میپرسند: « انرژی چی یعنی چه؟». در زبان چینی، چی معانی مختلفی دارد.
تعریف انرژی چی
معنای اولیهی آن، انرژیای است که در اطراف ما درگردش است. در فصلهای مختلف، چی مختلفی ظاهر میشود. برای مثال، در فصل بهار، بادهای موسمی داریم، در تابستان، گرما، در اواخر تابستان، رطوبت و در پاییز احساس خشکی میکنیم. در زمستان نیز چی سرد را در هوا احساس میکنیم.
مدیریت ثبات احساسات فرد، کلیدی است برای باز نگه داشتن کانالهای انرژی و جریان یکنواخت آن.
معنای دیگر آن به انرژیهایی که در بدن ظاهر میشود، برمیگردد. گویی خون و مایعاتی که در بدن درجریان است، باکمک باد در اطراف به حرکت درمیآیند. برخی در اندامهای خود احساس سرما میکنند و گاهی این سرما بهحدی میرسد که مجبورند درهنگام خواب جوراب بپوشند.
برخی نیز احساس گرما، تب، گُرگرفتگی (در زمان یائسگی) و یا گرمایی که بعد از شیمیدرمانی در سرطان سینه یا پروستات ایجاد میشود، میکنند. هنگامی که رطوبت در بدن بالا میرود، بهصورت تورم مفاصل، پوشش چرب ضخیمی بر روی زبان، اسهال و یا احساس سنگینی در بدن ظاهر میشود.
معنای دیگر چی یعنی احساسات. هنگامی که شخص بهشدت عصبانی است، میگوییم شخص «موشکی از چی خشم» دارد و هنگامیکه شخص خوشحال باشد، میگوییم غرقه در چی شادیبخش است. درواقع احساسات از اشکال انرژی است و بنابراین شکلی از چی میباشد.
چهارمین معنی چی، هواست. زمانیکه شخص نفس میکشد، میگوییم شخص چی را دم و بازدم میکند.
معنای دیگر آن انرژیای است که برای حفظ عملکرد هر یک از اندامهای بدن بهکار میرود. بنابراین چی قلب، چی کبد، چی خون و چی دستگاه گوارش داریم. زمانی که چی بهسمت راست بدن بهقدر کافی و در توازن حرکت کند، احساس سلامتی و آرامش ذهن خواهیم داشت.
اختلال در انرژی چی
زمانیکه انرژی چی دچار مشکل شود، بدن احساس بیماری خواهد کرد و ناکارآمد خواهد شد. برای مثال وقتی که در مسیری مخالف حرکت کند و یا سرکش شود، فرد ممکن است احساس تهوع کند، نفسهای کوتاه بکشد و یا ممکن است خسخس، سرفه کند و یا بالا بیاورد.
هنگامیکه حرکت چی کلاً ازکار بیفتد و متوقف شود، احتمالاً کنترل ادرار و بیرونروی خود را ازدست خواهید داد و یا ممکن است برخی از ارگانهای بدن دچار بیرونزدگی شوند. زمانیکه توازن انرژی چی کاملاً ازبین برود، انسان دچار انواع نشانههای بیماری مثل تب و لرز، لرزش، تورم مفاصل، عرق شبانه، فشار خون بالا، افسردگی، جنون، نگرانی یا اضطراب میشود.
چی در همهی سطوح بدن در گردش است، از سطح تا درونیترین قسمتها؛ به همهجا میرود و جایی را دستنخورده نمیگذارد. چی داخل کانالهای انرژی حرکت میکند. ساختار کانالهای انرژی بهقدری ذرهبینی است که حتی با تکنولوژی امروزی نیز قابل مشاهده نیست.
اما پدران طب چین، قادر بودند تا با تواناییهای طبیعی خود، سطوح انرژی انسان را تجسم و ترسیم کنند. آنها متوجه شدند که اگر ما دچار ناراحتیهای عاطفی شویم، انرژی درونیمان تحتتأثیر قرار گرفته و موجب انسداد و گمراهی چی میشود.
اگر وضعیت آن بهتر نشود، ممکن است باعث آسیب بیشتری مثل ایجاد درد شدید، تومور، انسداد عروق، سرطان و یا تغییرات حادتر و مانند آن شود. همانطور که میتوان تصور کرد، انرژی میتواند در قسمتهای مختلف بدن انسان مسدود شود.
زمانیکه چی کم باشد، احساس ضعف و پیری خواهید کرد و گوارش در بدن به کندی انجام میگیرد و ارگانهای بدن ناکارآمد میشوند. و هنگامیکه کاملاً ازبین برود، خواهیم مرد.
بنابراین برای اینکه احساس سلامتی و از ابتلا به بیماری جلوگیری کنیم و روند پیری را کاهش دهیم، باید مراقب انرژی چی خود باشیم.
دو نوع چی وجود دارد.
یک نوع از والدین به ارث میرود که به آن چیِ پیشاز تولد میگوییم و اغلب در کانالهای انرژی کلیه ذخیره میشود. این نوع چی برای تولیدمثل بهکار میرود و به فرزندان منتقل میشود. نوع دوم آن، چی پساز تولد است که معمولاً ازطریق هوا و غذا بهدست میآید که به عملکرد کانالهای انرژی در ششها و طحال بستگی دارد.
برای حفظ انرژی پیشاز تولد، باید از آن حفاظت کنید و تا جایی که امکان دارد آن را ذخیره کنید. برای حفظ انرژی پس از تولد، باید یک رژیم غذایی سالم و متعادل داشته باشید، از خوردن و نوشیدن افراطی بپرهیزید، بهاندازهی کافی بخوابید و درحد متعادل ورزش کنید ومراقبه و تمرین چیگونگ مناسبی را نیز در نظر بگیرید. مدیریت ثبات احساسات، کلیدی است برای باز نگه داشتن کانالهای انرژی و جریان یکنواخت آن.
طب سوزنی میتواند در باز کردن کانالهای انرژی، تغییر مسیر و تسهیل جریان و در تعادل نگه داشتن آن کمک کند. طب سوزنی بهعنوان ابزاری کمکی برای انرژی چی، میتواند هم بر ذهن و هم بر بدن تأثیر بگذارد. همچنین داروهای گیاهی، درصورتیکه به درستی مورد استفاده قرار گیرند، میتوانند بهعنوان مکملی برای کمبود چی عمل کنند.
بنابراین از خود بپرسید: «آیا امروز از چی خود بهخوبی مراقبت کردهام؟»
دکتر یانگ، پزشک پیشرو، روانپزشک رسمی و کارشناس بین المللی طب چینی است. وی از اساتید نسل چهارم و پزشک طب سنتی چینی (TCM) است، که تخصص او در طب سوزنی میباشد.