خمیر سیلیکونی چیست و چه کاربردی دارد؟

خمیر سیلیکونی

شاید برای شما هم اتفاق افتاده باشد که در حال کار با رایانه هستید و به صورت یکباره با یک صفحه آبی روبرو شوید و پس از آن رایانه خاموش شود. در اینگونه مواقع شاید از دستپاچگی هیچ کاری نکنید و نظاره گر باشید.

خاموش شدن رایانه دلایل متعددی می تواند داشته باشد. اما در بسیاری مواقع بر اثر داغ شدن CPU این اتفاق می افتد.

طرز کار CPU اینگونه است که هرچه پردازش بیشتری انجام دهد گرمای بیشتری تولید می کند. و زمانی که به حداکثر دمای تعیین شده برسد برای جلوگیری از آسیب دیدن سیستم به صورت خودکار خاموش می شود.

معمولا برای خنک کردن CPU از یک Heat Sink استفاده می شود که یک فن هم روی آن نصب است. هت سینک قطعه ای فلزی است که گرمای CPU را جذب خود می کند و توسط فن آنرا سرد می کند. در واقع بدون هت سینک عملا CPU مدت زیادی دوام نمی آورد و در بسیاری مواقع سیستم روشن نمی شود.

اما نکته دیگری که بسیار مهم است و حیاتی وجود یک ماده به نام خمیر سیلیکونی است که بین CPU و Heat Sink قرار می گیرد تا گرما را از سی پی یو به هت سینک منتقل کند.

این خمیر در واقع نوعی رسانا است که فضای خالی بین دو قطعه را پر می کند تا گرما به راحتی انتقال یابد. جالب است بدانید خمیر سیلیکونی می تواند دمای CPU را بین ۱۰ تا ۳۰ درجه کاهش دهد.

این خمیر زمانیکه بر روی Heat Sink و CPU یا GPU شما قرار می گیرد کلیه فضاهای خالی میکروسکوپی که بر روی CPU یا Heat Sink شما قرار دارد را پر می کند، این فضاهای خالی می تواند باعث عدم انتقال درست گرما و در نتیجه عملکرد ضعیف سیستم خنک کننده شوند.

هوا رسانای ضعیفی برای گرماست. خمیر سیلیکون که در اینجا به عنوان رابط حرارتی Thermal Interface معروف است یک رسانای گرمایی بسیار خوب است که تا صد برابر هوا می تواند گرما را منتقل کند. به این رابط حرارتی همانطور که اشاره شد TIM یا Thermal Interface Materials گفته می شود.

البته بایستی توجه کنید که خمیر سیلیکون به اندازه فلز قدرت رسانایی گرما ندارد ، بنابراین بایستی به اندازه لازم مورد استفاده قرار بگیرد در غیر اینصورت می تواند کارایی سیستم خنک کننده را تحت تاثیر قرار بدهد.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *