آیا در منظومهی شمسی حیات فرازمینی وجود دارد؟

آیا فرازمینیها واقعاً وجود دارند؟ تقریباً میتوان با اطمینان گفت فرازمینیها وجود دارند. کیهان گسترده است و جایی که ما در حال زندگی هستیم نیز جای خاصی نیست و احتمال اینکه در دیگر نقاط کیهان نیز حیات وجود داشته باشد، بسیار زیاد است. البته باید در نظر داشت این موضوع تا کنون تنها یک فرضیه است و برای اینکه بتوان آنرا تایید کرد باید حداقل فسیل باکتریهای باستانی در دنیاهای فرازمینی کشف شود. حال قبل از اینکه بتوان باستانشناسان را به کهکشانهای دیگر فرستاد، بهترین راه برای جستجو به دنبال فرازمینیها این است که در خانه بمانیم و نشانههای تکنولوژیکی فرازمینیها را رصد کنیم.
نشانههای تکنولوژیکی فرازمینی ها چیست؟ کسی پاسخ دقیق به این پرسش را نمیداند، ولی میتوان فرضیههای خوبی در این زمینه مطرح کرد. به عنوان مثال، زمانی که ما از رادیو برای برقراری ارتباط استفاده میکنیم، در واقع سیگنالهایی تولید میکنیم که با سیگنالهای معمول دریافتی از ستارهها متفاوت است. منطقی است که فکر کنیم فرازمینیها نیز همین کار را میکنند، بنابراین عجیب نیست که در کیهان به دنبال سیگنالهای رادیویی غیرطبیعی باشیم تا به این ترتیب، بتوانیم نشانههایی از فرازمینیها کشف کنیم.
حسگرهای رادیویی و هر گونه تلاشی که برای شناسایی نشانههای تکنولوژیهای غیرانسانی مورد بهرهبرداری قرار میگیرند را میتوان در راستای کشف هوش فرازمینی دانست. سازمانهایی مانند موسسهی SETI در این زمینه کار میکنند، ولی عمده کار در این زمینه بر عهده شهروندان معمولی است که به طور خودخواسته فعالیت میکنند و به آنالیز دادهها میپردازند.
تا کنون سیگنالهایی شناسایی شده که به نظر میرسد منشاء فرازمینی داشته باشند، ولی هنوز هیچکدام تایید نهایی نشدهاند. دانشمندان این وضعیت را با پیدا کردن ماهی در یک فنجان آب دریا مقایسه میکنند و همانطور که در یک فنجان آب دریا پیدا نکردن ماهی نشان از عدم وجود ماهی در دریا نیست، کیهان نیز آنقدر وسیع است که بشر تا کنون به اندازه یک فنجان از آنرا مطالعه کرده و پیدا نشده فرازمینیها نشان از عدم وجود آنها نیست.
پروژه گالیله
در سال ۲۰۲۱ دانشمندان دانشگاه هاروارد پروژهای در زمینهی کشف نشانهها و مصنوعات ساخت دست فرازمینیها طراحی کردهاند. این پروژه اولین برنامهی جستجوی علمی برای کشف مصنوعات فرازمینیهای نزدیک به زمین است. طی این برنامه دانشمندان به جستجو در طول موجهای مادون قرمز، رادیویی و مرئی میپردازند و همچنین دادههای صوتی را از کیهان جمعآوری میکنند. آنها برای این کار سیستمهای رصد مخصوص به خود را طراحی کرده و ساختهاند و همچنین از هوش مصنوعی طراحی شده توسط خودشان برای آنالیز دادهها استفاده میکنند.