آیا Chat GPT به آموزش آسیب میرساند؟
چَتجیپیتی (ChatGPT) جدیدترین مدل زبانی بر پایهی هوشمصنوعی است که توسط شرکت «OpenAI» ارائه شده است. چتجیتیپی اساساً یک چتبات مبتنی بر هوشمصنوعی است که میتواند هر پرسشی اعم از موضوعات فیزیک، ریاضی و برنامهنویسی را پاسخ دهد. ربات این چتبات میتواند مسائل پیچیده را حل کند، مطالب وبلاگی تولید کند، متن آهنگ بسازد و حتی صفحات HTML ایجاد کند.
برخی از متخصصین آموزش، این نگرانی را دارند که دانشآموزان و دانشجویان با استفاده از این ربات تکالیف خود را انجام دهند و به نوعی از یادگیری عقب بمانند. با این تفکر، شاید بهتر باشد به قرن ۲۰ برگردیم و دانشآموزان و دانشجویان مجبور باشند پاسخ آزمونهای خود را بر روی کاغذ بنویسند و از دستگاههای الکترونیکی و اینترنت استفاده نکنند. در دانشگاه کالیفرنیا قانونی در حال تصویب است که طی آن استفاده از چتبات برای امتحانات و نوشتن مقاله ممنوع میشود.
برخی از متخصصین این نظر را دارند که ممنوع کردن چتبات رویکرد اشتباهی است. آنها میگویند دورانی که یک شخص برای نوشتن یک متن خوب، لازم بود نویسندهی خوبی باشد در اواخر ۲۰۲۲ به اتمام رسیده است و اکنون برای نوشتن متون خوب نیازی نیست نویسندهی خوبی باشید و دنیا باید با این شرایط سازگار شود. باید به محصلین آموزش داده شود تا از چتبات به صورت کاربردی و بدون زیر پا گذاشتن مسائل اخلاقی استفاده کنند.
برای اینکه محصلین در تحصیل و شغل آیندهی خود رقابت را حفظ کنند، باید یاد بگیرند چگونه از هوشمصنوعی برای انجام کارهای خود بهتر استفاده کنند و از طرفی باید بدانند کیفیت، دقت و اصالت را در کارهای خود رعایت کنند. آنها باید دادههای بهدست آمده توسط ربات را با دانستههای خود ترکیب کنند و پاسخهای اصیل به پرسشهای مطرح شده بدهند. در سال ۲۰۶۰ افراد حرفهای مجبور خواهند بود با سیستمهای هوشمصنوعی کار کنند و از آنها برای بالا بردن خلاقیت انسانها استفاده کنند.
به هر حال بهتر است چَتجیپیتی را به جای تهدید، به عنوان فرصت ببینیم؛ زیرا امکان ممنوع کردن موثر این تکنولوژی وجود ندارد. چه قانون ممنوعیت برای آن وجود داشته باشد، چه قانونی برای آن وجود نداشته باشد، به هر حال برخی از محصلین از آن بهره خواهند گرفت. در حال حاضر ابزارهایی برای شناسایی متنهای نوشته شده توسط هوشمصنوعی وجود دارد، ولی به زودی هوشمصنوعی آنچنان پیشرفت میکند که تشخیص متون آن نیز غیرممکن میشود.