اثرات کرونا بر روی مغز چیست؟
همچنانکه همهگیری کرونا ادامه پیدا میکند، دانش متخصصین در مورد اثرات بلند مدت این بیماری نیز افزایش پیدا میکند. برخی از بیماران تا ماهها پس از بهبود از ابتلا به کرونا هنوز نیز اثرات آن را حس میکنند.
مطالعاتی که اخیراً انجام شده، نشان میدهد که پاسخ سیستم ایمنی به ابتلای فرد به کرونا ویروس باعث آسیب دیدن رگهای خونی موجود در مغز میشود. این وضعیت منجر به بروز علائم بیماریهای عصبی میشود. نتایج این مطالعات در مجلهی معتبر Brain منتشر شده است.
در گذشته مطالعات دیگری نیز نشان داده بودند که کرونا باعث ایجاد تغییر در مغز میشود که یکی از این تغییرات کوچک شدن حجم مغز است. در مطالعهی دیگری نیز محققین اثبات کردهاند که کرونا باعث کم شدن حجم مادهی خاکستری در مغز میشود.
محققین همچنین کرونا را با بروز بیماریهای روانی و عصبی نیز مرتبط دانستهاند و بروز سکتهی مغزی در اثر کرونا را نیز تایید کردهاند.
اخیراً مطالعات جدیدی در مورد اثر کرونا بر روی مغز انجام شده که نشان میدهد آسیبهای مغزی در اثر کرونا ناشی از پاسخ سیستم ایمنی بدن است.
برای رسیدن به این نتیجه، دانشمندان از بافتهای مغزی ۹ بیمار که در اثر کرونا فوت شده بودند، نمونهبرداری کردند و نمونهها را مورد آزمایش قرار دادند.
آنها مشاهده کردند که پادتنهای ساخته شده در اثر ابتلای بیمار به کرونا، به رگهای خونی موجود در مغز حمله کردهاند و موجب بروز التهاب و آسیب در آنها شدهاند. در واقع حملهی سلولهای ایمنی به رگهای خونی باعث شده مرز بین خون و مغز دچار آسیب شود و در نتیجهی آن خون وارد مغز شده است. این شرایط منجر به بروز التهاب و آسیب به نورونها میشود.
اینکه چرا سلولهای ساخته شده توسط سیستم ایمنی به رگهای خونی حمله میکنند دقیقاً مشخص نشده است، ولی محققین حدس میزنند این موضوع به حساسیت سلولهای سیستم ایمنی به گیرندههای «ACE2» ارتباط داشته باشد.
دانستن اینکه کرونا بر روی مغز اثر داشته است یا خیر کار سختی است و تنها از طریق نشانهها میتوان به آن رسید. از این نشانهها میتوان به از دست دادن حافظه کوتاه مدت و مه مغزی اشاره کرد.