ارتباط بین مصرف گوشت ماهی و سرطان پوست

ماهی قزل آلا و ماهی خال مخالی

ماهی

بیش از ۳ میلیارد نفر از مردم دنیا گوشت ماهی را به‌عنوان یکی از غذاهای اصلی خود مصرف می‌کنند. گوشت ماهی یکی از منابع سالم و لذیذ پروتئین است و در رژیم‌های غذایی مختلف مانند رژیم مدیترانه‌ای به آن اهمیت ویژه‌ای داده می‌شود.

علیرغم اینکه تا کنون مزایای زیادی برای مصرف ماهی ذکر شده، ولی اکنون مشخص شده است که مصرف این نوع پروتئین همیشه با مزیت همراه نیست و در برخی موارد نیز دارای عوارض منفی است.

مطالعه‌ی بلندمدتی که بر روی ۵۰۰ هزار نفر انجام شده، نشان داده است که مصرف بیش از حد ماهی می‌تواند احتمال بروز تومور بدخیم در اعماق پوست را افزایش دهد. منظور از مصرف بیش از حد، مصرف بیش از یک نصفه کنسرو ماهی تُن در روز یا معادل آن از ماهی‌های دیگر است.

تومور بدخیم پوست پنجمین سرطان مرسوم در آمریکا است و در بین سفید پوستان از هر ۳۸ نفر یک نفر به این بیماری دچار می‌شود و در بین سیاه‌پوستان نیز از هر ۱۰۰۰ نفر یک نفر به این بیماری مبتلا می‌شود. از هر ۱۶۷ فرد اسپانیایی‌تبار نیز یک نفر دچار این بیماری می‌شود.

محققن در این مطالعه تاکید کرده‌اند که نتایج مطالعه‌ی آن‌ها به معنی این نیست که مردم باید از مصرف ماهی خودداری کنند، بلکه در این مطالعه تنها الگوی بروز یک بیماری مشخص شده است و الزاماً بدین معنی نیست که مصرف ماهی باعث افزایش احتمال بروز سرطان پوست شده است. با این حال، اگر حتی مشخص شود که مصرف بیش از حد ماهی دلیل بروز الگوی مشاهده شده است، باز هم مزایای مصرف گوشت ماهی به مقدار متعادل، نسبت به این عوارض جدید اهمیت بیشتری دارد.

محققین اذعان می‌کنند که الگوی مشاهده شده در یک جامعه‌ی ۵۰۰ هزار نفری نشان می‌دهد که باید مطالعات بیشتری در مورد عوارض جانبی مصرف بیش از حد ماهی انجام شود. البته آن‌ها اعتقاد دارند که احتمال وجود آلودگی در ماهی‌های مصرف شده را نیز نباید از نظر دور داشت؛ زیرا در طبیعت کنونی زمین سمومی مانند فلزات سنگین وجود دارد که می‌توانند در غذای انسان وارد شده و باعث سرطان شوند.

به عنوان مثال، جیوه‌ای که از سوختن ذغال سنگ آزاد می‌شود، وارد آب‌های زیرزمینی می‌شود و میکروب‌های موجود در این آب‌ها، جیوه را تبدیل به متیل جیوه می‌کنند. این ماده توسط پلانکتون‌ها مصرف می‌شود و در نهایت وارد بافت بدن میگوهایی می‌شود که پلانکتون‌ها را می‌خورند. ماهی‌هایی نیز وجود دارند که از میگو تغذیه می‌کنند. به این ترتیب، در نهایت ترکیب سمی متیل جیوه وارد زنجیره‌ی غذایی انسان می‌شود.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *