انسانهای باستانی چه میخوردند؟
دانههای وحشی و سبزیجات، درون کاسههای سفالی دستساز! اشتباه نکنید. این یک ناهار ویژه در یک کافه رستوران خوب نیست، بلکه غذایی است که توسط انسانهای دههزار سال پیش در صحرای لیبی کنونی، تهیه میشده است. اِمی میدلتون گزارش میدهد که انسانها در ۱۰.۲۰۰ سال پیش، دانههای گیاهی وحشی و گیاهان برگدار و آبدار را در سفالهای مخصوصی سرو میکردهاند.
یافتههای این تحقیق که بر اساس مطالعهی سفالهای پیدا شده از مناطق تاکارکوری و یوانآفودا در صحرای لیبی توسط تیمی به ریاست جولی دان، از دانشگاه بریستول بریتانیا بوده و در مجلهی «Nature Plants» چاپ شده است، در این سفالها نشانههایی از سبزیجات آماده و طبخ شده را نشان میدهد. تاریخچهی این سفالها به اوایل دورهی هولوسن، بین ۸.۲۰۰ تا ۶.۴۰۰ سال قبل از میلاد مسیح میرسد، زمانی که صحرای ساهارا پوشیده از سبزهزار و طبیعت زیبایی بوده و در آنجا حیوانات و آبزیان در رودخانهها و برکهها زندگی میکردهاند.
انسانهای ساکن در آن منطقه از سفالها برای فرآوری گوشت حیواناتی مانند «شیر» استفاده میکردهاند، ولی هیچکس تا کنون فکر نمیکرد که این سفالها برای آماده کردن غذاهای گیاهی نیز کاربرد داشتهاند. خانم دان و همکارانش، بقایای شیمیایی بر روی بالغ بر ۱۰۰ سفال را آنالیز کردهاند. بر روی بعضی از آنها نشانههایی از مشتقات موم گیاهی یافته شده است که احتمال میرود از این کاسهها برای فرآوری سبزیجات و گیاهان دریایی جمع شده از برکهها در کنار گوشت حیوانات استفاده شده باشد. این بازهی زمانی از تمدن بشری با افزایش پخت و پز و تهیه غذاهای مختلف از گیاهان شناخته میشود.
محققین میگویند: «اختراع سفالهای مقاوم در برابر گرما برای پخت و پز در ۱۵.۰۰۰ سال پیش، پیشرفت بزرگی در تغذیه و رژیم غذایی بشر محسوب میشود. این یافتهها شواهد صریحی بر تهیهی غذاهای گیاهی در گذشته در ظروف سفالی است.